Well-being

Basisveiligheid. Mag ik zijn zoals ik er ben?

Wij allen hebben behoefte aan basisveiligheid. Soms is de vraag: Mag ik zijn zoals ik er ben?

Joke Land

Joke Land

Dan wordt de basisveiligheid al aangetast als je je dat afvraagt. Ten diepste is de vraag: Voldoe ik? En waaraan dan? Ja, je mag er zijn zoals je bent.

De volgende vraag die daar vaak op volgt is: Mag ik er zijn zoals ik ben? En kunnen ze ook van mij houden zoals ik ben? Of moet ik toch ietsje anders zijn en doen, zodat ik om van te houden ben?

Je eigen basis

In een eerdere column schreef ik over de vraag: Mag ik erbij horen? U snapt het al, al deze vragen hangen samen. Allemaal gaan ze over basisveiligheid. De veiligheid die maakt dat je voelt dat je op een basis staat. Een basis die solide is, waarop je kunt vertrouwen, een basis die maakt dat je gaat exploreren en ontdekken.

De basis is groter dan je beide voeten. De basis moet als het ware een grote ruimte om je heen zijn waarin jij je veilig voelt. Groter dan je huid. We zeggen ook weleens: hoe groot is je tweede huid? Dat is de ruimte die je om je heen hebt en waarvan je kunt voelen dat het jouw ruimte is.

Eigen veiligheid bewaken

Soms in communicatie komen mensen in jouw ruimte. Kun je ze dan duidelijk doch beslist laten merken dat ze te veel in jouw ruimte komen? Of laat je ze heel dichtbij komen en geef je je eigen ruimte op?

Basisveiligheid, de veiligheid die jij in de basis hebt. Waar je bij jezelf op terug kunt vallen.
Ten diepste ook de liefde die je voor jezelf kunt voelen. Als je die niet vanzelfsprekend hebt meegekregen in je jeugd, dan moet je die zelf bouwen. Elke ervaring die jou steviger maakt, moet je koesteren. Hopelijk kom je een mentor tegen, die jou bevestigt in jouw zijn en doen en laten.

Het omarmen van jezelf is een vaardigheid, als je niet omarmd bent als kind. Soms grijpen mensen daardoor naar drugs: een andere werkelijkheid, een andere veiligheid.

Hoe vaak hebt u vandaag al tegen uzelf gezegd dat u goed bezig bent en dat u de moeite waard bent om van te houden?

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht