Zorg

Stoppen met stotteren. Waarom stottert iemand?

Stotter-en ademhalingstherapeut Ingrid Del Ferro zit 25 jaar in het vak. Na het overlijden van haar vader, operazanger en stempedagoog Len Del Ferro, zette ze in 1992 zijn levenswerk in het Del Ferro Instituut in Amsterdam voort.

logopedie, praten, stotteren, gesprek, melktand, melktanden, woorden, spreken, communiceren, mond

Bron: ANP XTRA/ Frank van Beek

De M,de S,de K,de P,de L, de R, de B zijn van die typische stotterhobbels die kunnen zorgen voor haperingen en schaamte. De impact van stotteren is groot, zegt stottertherapeut Ingrid Del Ferro. Schaamte, gebrek aan zelfvertrouwen, minder goede carrièreperspectieven, soms zelfs zelfmoordpogingen.

“Ik ken kinderen die niet meer naar school durven. Soms zit zelfs een leerkracht met zijn vingers te trommelen als een kind niet goed uit zijn woorden komt. Zulke pesterijen kunnen agressie uitlokken; ze kunnen zich immers met woorden niet goed verdedigen. Ook bij volwassenen kan stotteren het leven zo beheersen dat het hun studie-of beroepskeuze in de weg zit. Of ze raken in een sociaal isolement.”

Hoe komt het dat iemand stottert?

Als je niet kunt zeggen wat je wilt, kun je ook niet de persoon zijn die je wilt zijn, is Del Ferro’s lijfspreuk . Dit jaar werkt ze 25 jaar als stotter-en ademhalingstherapeut bij het instituut dat haar vader, operazanger en zangpedagoog Len Del Ferro, opzette. Hij had ontdekt dat de middenrifspier een belangrijke rol speelt bij zang, spraak, stotteren en hyperventileren. Bij stotteren maakt deze spier ongecontroleerde, schokkerige in plaats van vloeiende bewegingen. Gevolg: haperingen in de spraak.

“Stotteren is zoals spreken terwijl je inademt”, zegt Del Ferro (44). “Op wetenschappelijke beelden zie je heel duidelijk of de middenrifspier vloeiend of schokkerig omhoog en omlaag gaat. Met de door mijn vader ontwikkelde methode wordt die spier met behulp van ademhalingstechnieken een nieuw automatisme aangeleerd.” Verder wordt elk aspect van spreken en stotteren in de cursus behandeld: angst, onzekerheid, isolement en gedeprimeerdheid.

Del Ferro Instituut

Sinds haar achttiende werkte ze als rechterhand van haar vader mee in het instituut. Op haar 24e overleed hij – 71 jaar – aan een hartaanval. “Vrijdagavond zong hij nog, zaterdag overleed hij. We hadden altijd met veel passie gewerkt. Ik wilde die mensen niet in de kou laten staan en zijn levenswerk voortzetten.” Del Ferro traint nu jaarlijks tweehonderd á driehonderd cursisten; afhankelijk van de aanvullende verzekering komen de tiendaagse cursussen voor vergoeding in aanmerking.

Zonder haperen praten

Ergens iets bestellen hoort bij de praktische opdrachten die cursisten na afloop van de cursusdagen oefenen. Samen doen maakt het minder eng, zegt ze. “Dan merken ze dat ze ineens zonder haperen ‘broodje rosbief’ kunnen zeggen. Of dat ze een vloeiend telefoongesprek kunnen voeren, wat voor stotteraars een ramp is. Voor het eerst weer vloeiend kunnen spreken is een emotioneel moment. Vaak ontstaan tijdens de cursussen vriendschappen. Er is zelfs een huwelijk uit voortgekomen.”

Psychische oorzaak?

Cursisten komen, behalve uit Nederland, Duitsland en België, ook uit andere delen van de wereld. Vergt stotteren in een andere taal een andere toepassing van de speciale ademhalingstechniek? Dat niet, zegt Del Ferro.”Maar stotteren heeft fysieke en psychische componenten. Soms moet je mensen bijbrengen dat een fout maken niet het einde van de wereld betekent, maar dat je er juist van kunt leren. Duitsers kunnen wel eens doorslaan in hun kritische, strenge houding. Dat kan leiden tot faalangst. Belgen zijn vaak wat zachter en rustiger van aard: het komt goed.”

Oorzaken stotteren

Wereldwijd stottert circa 1 procent van de bevolking; in Nederland zo’n 175.000 mensen. Elke vorm van stotteren heeft een fysieke oorzaak: de haperende middenrifspier. “Maar waarom het middenrif schokt, verschilt per persoon. Het kan zijn begonnen door een ziekenhuisopname, tijdens het gekieteld worden of door een andere oorzaak. Ik negeer die niet, maar doe er verder niets mee. Ik ben meer gericht op de oplossing.”

Werkwijze Del Ferro Instituut

Del Ferro werkt met opzet met groepen. Jong en oud door elkaar, van autistisch meisje tot bankdirecteur. “Dat bootst het beste de realiteit na. Ons succespercentage is vrij hoog, ook dankzij de onbeperkte nazorg. Sommige cursisten hebben drie, andere tien nazorgdagen nodig. Logisch, als je twintig jaar hebt gestotterd.”

Onlangs coachte ze een aantal acteurs in de toneelbewerking van de film ‘The kings speech’, over de stotterende Engelse koning George VI. “Hoofdrolspeler Ab Gietelink stotterde vroeger heel erg en is er door mijn vader van af geholpen”, zegt Del Ferro. “Hij was bang dat het door deze rol zou terugkomen. We hebben ons geconcentreerd op de technieken. Hij kan het stotteren nu aan en uit zetten. Bij terugval ben ik zijn vangnet.”

Volgens veel logopedisten is stotteren iets waar je na je zesde jaar maar nauwelijks vanaf komt, zegt Del Ferro. “Dat druist in tegen onze ervaringen. Leren leven met stotteren? Cursisten willen het niet accepteren. Ze willen ervan af.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht