Zorg

Bij de logopedist. Beter uit je woorden komen.

Slissen, stotteren, een taalachterstand, kinderen hebben soms moeite met praten. Logopediste Marja Karenbeld helpt hen op weg.

logopedist, logopedie, praten

Marja leest een verhaaltje voor aan Lieuwe, die de fiches bij de juiste afbeelding moet leggen. Bron: LC/ Vincent Schutte

In haar Logopedie Praktijk Lemmer helpt Marja Karenbeld uit Haren mensen die problemen hebben spraak, taal, stem, adem, gehoor en slikken. Vandaag komt Lieuwe op bezoek. Hij is vier jaar oud, had een achterliggende woordenschat en is soms moeilijk te verstaan. Marja probeert in de kamer, die vol staat met speelgoed en attributen, een gesprek met hem aan te gaan.

Woorden bij plaatjes maken

Samen met hem maakt ze een woordenspin over welke dingen er allemaal in een badkamer te vinden zijn. “Kraan, zeep, tandenborstel”, noemt Lieuwe. Daarna krijgt hij vier afbeeldingen en een aantal fiches. Marja leest een verhaal voor en Lieuwe moet de juiste fiches bij de juiste afbeeldingen leggen. Op die manier krijgt hij nieuwe woorden bijgebracht en wordt de betekenis van het woord duidelijk gemaakt.

Dit is een van de vele technieken die Marja gebruikt. Omdat er zoveel verschillende klachten zijn, zijn er ook veel verschillende technieken. “De techniek die ik toepas, bekijk ik per persoon.”

Stotterend kind

Zo probeert ze stotterende kinderen vaak duidelijk te maken dat ze best een foutje mogen maken. Dus ook met spreken. “Dan maken we bijvoorbeeld een kleurplaat en kleur ik met opzet buiten de lijntjes. Of we bouwen een blokkentoren die scheef staat. Soms blijf ik zelf in mijn woorden hangen.” Dat haalt de druk weg, wat soms resulteert in een betere, rustigere spraak.

Spraakprobleem door ziekte

Kinderen met taalachterstand zijn de meest voorkomende patienten. Ook helpt ze volwassenen, die spraakproblemen vaak oplopen door medische oorzaken, zoals een herseninfarct of de ziekte van Parkinson. “Deze mensen zullen in sommige gevallen nooit meer goed kunnen spreken, maar je probeert zo ver mogelijk te komen.”

Vooruitgang in praten

Hoeveel tijd het oplossen van een klacht in beslag neemt, verschilt per individu. “Bij de een valt het kwartje binnen een paar weken, de ander is maanden bezig om zijn of haar klank te verbeteren.” Dit ligt ook aan de inzet thuis. Het half uurtje per week in de behandelkamer van Marja is niet voldoende. “Ouders en vrienden zijn co-therapeuten.”

Lieuwe is sinds december bij Marja Karenbeld en is al flink vooruit gegaan. Het verhaaltje over de badkamer is uit en hij mag een sticker uitzoeken als beloning voor zijn harde werken. De woordenspin krijgt hij mee naar huis.

De logopediste kijkt Lieuwe aan: “En als je thuis nog iets te binnen schiet, zet je het er maar snel bij.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht