Zorg

Schippers wijzigt vaccinatieschema pneumokokken

Voortaan krijgen baby’s drie vaccinaties tegen pneumokokken in plaats van vier. Dit heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten op advies van de Gezondheidsraad.

prik, pneumokokken, vaccinatie, inenten

Bron: Flickr/ DFID – UK Department for International Development

De overheid biedt vaccinatie tegen ernstige  pneumokokkenziekte, zoals hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking,  aan binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Één pneumokokkenvaccin vervalt

Bij de invoering van de pneumokokkenvaccinatie, in 2006, is gestart met een schema waarin kinderen vier keer een prik kregen. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin effectief is en dat er door die vaccinaties groepsbescherming is ontstaan. Daarom biedt een vaccin minder voortaan ook voldoende bescherming. De vaccins worden voortaan gegeven op de leeftijd van 6 tot 9 weken, 4 maanden en 11 maanden. De prik tegen pneumokokken die baby’s kregen als ze 3 maanden oud waren, vervalt.
Dat de vaccinaties bij pneumokokken wel minder mogen concludeerde E. van Gils (UMC Utrecht) in 2009 al. Na de hand van een onderzoek onder 1000 baby’s.

Informatie vaccinaties

De minister heeft het RIVM, als coördinator van het RVP, gevraagd zo snel mogelijk over te gaan op het gereduceerde vaccinatieschema. Inzet is om per direct over te gaan op het schema van drie vaccinaties voor de kinderen waarbij dit mogelijk is. Bij het eerstvolgende bezoek aan het consultatiebureau kunnen ouders informeren naar het schema dat voor hun baby passend is. Het RIVM begeleidt en ondersteunt deze overgang met speciale aandacht voor goede voorlichting aan zowel professionals als ouders.

Bron: Rijksoverheid

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht