Zorg

E-sigaret in verdomhoekje. Hoe te reageren op mensen die een elektronische sigaret ’opsteken’

Het is echt iets van de laatste maanden, signaleert woordvoerder Rob Broekstra van antirookorganisatie Stivoro. Vorige week nog was het een eigenaar van een sauna uit Brabant die aan de telefoon hing. Twee saunabezoekers rookten een e-sigaret, een elektronische sigaret, dit tot grote verontwaardiging van andere bezoekers. De man sprak de mensen erop aan maar deze haalden hun schouders op. ’’Het is toch niet verboden?’’, kreeg hij naar zijn hoofd geslingerd.

e-sigaret, rook, openbaar

Bron: Flickr/ Andrew Vargas

Geen tabak

De ’rokers’ blijken het recht aan hun zijde te hebben, want de e-sigaret is niet verboden. Het bevat geen tabak en valt niet onder de Tabakswet. ’’Het enige wat bedrijven kunnen doen is het opnemen in de huisregels dat dit verboden is’’, reageert Broekstra.

De Nederlandse Spoorwegen hebben dit advies al ter harte genomen. De onderneming heeft de e-sigaret inmiddels in de trein in de ban gedaan na een reeks klachten van reizigers. ’’Veel mensen zien het verschil tussen een echte en een nepsigaret niet. De kegel gloeit ook net als bij een echte sigaret en er komt damp uit de mond. Reizigers storen zich daar aan’’, zegt woordvoerder Stan Hoen.

Aangesproken door conducteur

Dampers die toch een trekje nemen, worden er door conducteurs op aangesproken. Met ingang van de nieuwe dienstregeling per half december wordt een verbod in de huisregels opgenomen en kunnen de kaartcontroleurs ook een boete uitschrijven. Dat betekent dat ook op de perrons niet zomaar een damper mag worden opgestoken, maar alleen op de aangewezen rookplekken.

Met handen in haar

Bij de Infolijn Roken van het Trimbos Instituut melden zich dagelijks bedrijven die met hun handen in het haar zitten. ’’Ook ziekenhuizen, zorginstellingen, en gevangenissen weten zich er geen raad mee’’, illustreert woordvoerster Laila Zaghdoudi.

Een groeiend aantal ziekenhuizen zoals het UMC in Utrecht tolereert echter geen e-sigaretten meer binnen de muren. ’’Er wordt niet gerookt in het ziekenhuis. Ook niet elektronisch. Om geen verwarring te zaaien, trekken we daar één lijn in’’, zo laat een woordvoerster in een reactie weten.

Gebruikers e-sigaret verbannen

Gebruikers van de e-sigaret zien met lede ogen aan hoe zij, net als de rokers, steeds meer dreigen te worden verbannen tot speciaal aangewezen rokersplekken. En dat terwijl de ophef volgens de voorstanders allemaal overtrokken is. ’’Het klopt dat het schadelijker is dan het inademen van lucht. En dat de effecten op lange termijn nog niet duidelijk zijn.

Baat bij e-sigaret

Maar het is in elk geval veel minder schadelijk dan het roken van een echte peuk’’, zegt Marcel Göertz van het Actiecomité Voor Dampers, Acvoda. Göertz vergelijkt de discussie over de e-sigaret met die van de mobieltjes. ’’Over twintig jaar kan ook zomaar blijken dat al die gsm’s aan ons oor kankerverwekkend zijn. Dat is geen reden om ze nu te verbieden.’’

Göertz claimt dat echte rokers juist veel baat hebben bij het dampende stokje. Hij stak elf maanden geleden zijn eerste sigaret op. Daarvoor had hij twintig jaar normale sigaretten gerookt en hij merkt dat hij zich er beter door voelt. ’’Ik ben altijd astmapatiënt geweest, en moest vijf tot zes keer per dag medicijnen innemen. Nu weet ik niet eens waar ze zijn.’’

Elektronische sigaret zeer gevaarlijk

De elektronische sigaret is geen onschuldig alternatief voor een gewone peuk, maar een verslavend product dat zeer giftige stoffen bevat. Dat zijn de schokkende uitkomsten van nieuw onderzoek van het RIVM.

De overheidwaakhond op het gebied van volksgezondheid maakt korte metten met claims dat e-sigaretten gezond zijn. Zo komen mond-en keelirritatie, duizeligheid en misselijkheid veelvuldig voor bij gebruikers, bevat de uitgeademde lucht veel schadelijke stoffen en is de geïnhaleerde nicotine slecht voor ongeboren kinderen.

Waarschuwing

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid), die eerder dit jaar om het RIVM-onderzoek vroeg, onderneemt direct actie. ’’Ik neem de waarschuwingen van de RIVM en de Nederlandse Voedselen Warenautoriteit serieus. Daarom ga ik aanvullende maatregelen nemen op het gebied van de veiligheid van de e-sigaret en de informatie aan de consument.”

Verder onderzoeken

Het kabinet wil niet wachten op Brussel en komt zelf met stappen op het gebied van reclame, veiligheid, kwaliteit en etikettering. Het RIVM moet verder onderzoeken hoe schadelijk de damp van e-sigaretten met nicotine is.

Uit recente cijfers blijkt dat drie kwart van de rokers in Nederland zonder hulp probeert te stoppen. De voorstanders van de e-sigaretten, verenigd in het Actiecomité Voor Dampers (Acvoda), noemen alle commotie overtrokken.

Dit bericht is gepubliceerd in Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht