Zorg

Een Midlifecrisis. Waarom voel ik me nog niet zo oud?

De een schiet in een heuse midlifecrisis, de ander roept stellig dat het leven pas begint bij veertig. Veertig worden, vijftig worden – het zijn andere verjaardagen dan de tussenliggende.Waarom eigenlijk?

verjaardag, jarig, oud, leeftijd, 40

Bron: Flickr/ dnak

’Het is vooral dat ik me zo bedónderd voel. Zo belazerd”, schreef een vriendin op haar weblog. Ze had het niet over een partner die vreemdging, over een onverwacht ontslag of over ander onrecht. Nee, ze schreef over ouder worden. Over veertig worden, om precies te zijn. “Stiekem, terwijl ik eventjes niet oplette, was ineens, zomaar hup, flats, floep, de helft van mijn leven voorbij!”

Ik schoot gelijk in standje herkenning; vond ik ouder worden tot dusver altijd alleen maar leuk, aan de vooravond van mijn eigen veertigste verjaardag bekroop mij ook een onderhuids onbehagen.

Niet ouder willen worden

Een jaar geleden moest ik nog hartelijk lachen toen een andere vriendin besloot om haar veertigste verjaardag ergens in Afrika door te brengen, in haar eentje. Inmiddels begrijp ik wat haar bezielde. Zoals ik ook ineens begrip kan opbrengen voor mijn moeder, die destijds minstens drie jaar lang haar 49e verjaardag vierde om die hatelijke vijftig maar te omzeilen.

Veertig worden, vijftig worden – het zijn mijlpalen in een mensenleven. Natuurlijk, rationeel weten we best dat we op onze veertigste verjaardag slechts een dag ouder zijn dan 39 en dat vijftig slechts een nacht slapen van 49 af ligt. “Als je leeft bij de dag ben je nooit meer dan een dag ouder”, verkondigde Bart Chabot (56) begin dit jaar in De Wereld Draait Door. Daar valt geen speld tussen te krijgen.

Maar waarom moeten we dan toch even slikken (of schieten we zelfs in een onvervalste midlifecrisis) als we veertig of vijftig worden?

Waarom hebben we zo veel moeite met ouder worden?

Het antwoord is complex, want er spelen nogal wat factoren een rol bij onze beleving van deze leeftijdsmijlpalen. Allereerst is daar wat we de ’fascinatie van het ronde getal’ kunnen noemen.
Ons telsysteem wordt beheerst door het decimale systeem. Daardoor voelen leeftijden als 40 en 50 veel betekenisvoller dan alle leeftijden er tussenin, zo betoogt hoogleraar en psycholoog Ian Stuart-Hamilton, auteur van het standaardwerk The Psychology of Ageing.

Het getal 40 heeft daarnaast een symbolische lading die terugvoert op de oudheid: in de bijbel, bij de Grieken, de Romeinen – steeds weer duikt 40 op als getal dat de overgang markeert van de ene fase naar de andere. Volgens de Amerikaanse wetenschapper Robert Kastenbaum, hoogleraar aan de universiteit van Arizona, speelt die culturele beladenheid ons onbewust parten als we veertig worden.

In een midlifecrisis belanden

“Veertig worden heeft me een jaar van mijn leven gekost”, verzucht Marleen (43). “Naarmate mijn veertigste verjaardag dichterbij kwam, begon ik te blokkeren. Op mijn werk kreeg ik niets meer uit mijn vingers, ik had geen zin meer om met vriendinnen af te spreken, koken was me te veel werk. Ik was één en al somberheid.

Mijn man wilde een groot feest geven voor mijn verjaardag, maar ik wilde het niet vieren.

Pas toen mijn zus verzuchtte dat het leven echt niet ophield bij veertig, viel het kwartje. Ik had nooit moeite gehad met ouder worden, dus ik had de link tussen mijn depressieve gevoelens en mijn veertigste verjaardag zelf helemaal niet nog gelegd. Maar door die opmerking van mijn zus begreep ik dat daar het probleem zat.

Ik heb een paar maanden geprobeerd er zelf uit te komen, maar toen dat niet lukte ben ik naar een psycholoog gegaan. Die heeft me helpen inzien dat het leven na je veertigste nog net nogal decimale Amerikaanse meer en nog zo doorgaat als daarvoor. Nu zit ik lekker in mijn vel. Op naar de vijftig.”

Neerslachtig bij ouder worden

Depressieve gevoelens bij het ouder worden zijn doodnormaal. Onderzoek onder twee miljoen mensen in meer dan tachtig landen heeft aangetoond dat de meeste mensen na hun veertigste minder gelukkig zijn dan op jongere leeftijd.

Het verschijnsel is universeel en doet zich evengoed voor in ontwikkelingslanden als in de Westerse wereld.

“Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen, maar onze data tonen aan dat het gemiddelde effect groot is. Zowel mannen als vrouwen, alleenstaand of getrouwd, rijk of arm en met of zonder kinderen – iedereen overkomt het”, zegt professor Andrew Oswald, een van de wetenschappers die het onderzoek uitvoerde.

Midlifecrisis

Maar waarom schieten we massaal in een dip? Uit het onderzoek blijkt dat zaken als echtscheiding, ontslag, geldproblemen of de zorg voor jonge kinderen geen rol spelen. Het is een geleidelijk proces. Oswald houdt het erop dat ’ergens diep van binnen iets gebeurt met mensen’ dat ons somber maakt.

Het goede nieuws is dat die somberheid niet blijvend is. Ons geluksgevoel beschrijft tijdens ons leven een soort u-curve. Na het dieptepunt kruipt vanaf een jaar of 55 ons humeur weer uit het dal. “Tegen de tijd je zeventig bent, ben je – mits lichamelijk gezond – weer net zo gelukkig als op je twintigste”, belooft Oswald.

“De grote klap kwam op mijn 48e”, vertelt Tineke (53). “Door een reorganisatie raakte ik mijn baan op een administratiekantoor kwijt. In mijn naïviteit dacht ik dat ik wel snel ander werk zou vinden, maar ik kreeg afwijzing op afwijzing. Ik was te oud. Ik kon er met mijn verstand niet bij. Te oud? Ik? Okee, ik was 48, maar voor mijn gevoel begon ik het leven net een beetje door te krijgen. Ik had zo veel te bieden, maar ze wilden me niet.

Na tientallen afwijzingen begon ik zelf ook bijna te geloven dat ik niet meer meetelde. Ik begon me daadwerkelijk oud te voelen en me oud te gedragen. Via-via vond ik uiteindelijk toch werk als verkoopster in een meubelwinkel. Heel wat anders dan mijn oude baan, maar ik voel me als een vis in het water. Ik volg zelfs een opleiding tot styliste. Hoezo, te oud? Zoals ik me nu voel, zie ik mezelf fluitend doorwerken tot mijn zeventigste.”

Zo lang mogelijk jong

“Veroudering is als een elastische band die in de rijkere landen steeds verder in de tijd wordt uitgerekt.” Het is een uitspraak van filosoof en hoogleraar gerontologie Jan Baars, die meerdere boeken over (de beleving van het) ouder worden schreef.Waren mensen vroeger met veertig of vijftig echt oud, met de huidige levensverwachting zit je dan ongeveer op de helft.

Paradoxaal genoeg zet de maatschappij mensen op steeds jongere leeftijd weg als ’oud’, met termen als 40-plusser en 50-plusser.Waarbij de plus-status volgens Baars wordt gezien als een soort ’levensrest’. Jong zijn is de norm en wie niet jong meer is, moet op zijn minst proberen de uiterlijke schijn zo lang mogelijk hoog te houden. Met dure anti-rimpelcrèmes voor de ’ouder wordende huid’, botox of andere kunstgrepen.

Normale veroudering wordt als een probleem gezien, waar de commercie garen bij spint.

Tijd laat zich niet stoppen

“De meeste vrouwen van vijftig zijn blij er nog zo jong uit te zien en zich nog zo jong te voelen”, schrijft Jean Shinoda Bolen in het voorwoord van haar boek Godinnen in de ouder wordende vrouw. “En toch brengt de realiteit van het ouder worden een zeker onbehagen met zich mee.”

Het besef dat je niet meer tot de jongeren behoort, hakt er hard in. Menopauze, een kind dat uit huis gaat en je eerste bril met multifocale glazen dragen hun steentje bij. Mijlpalen als een veertigste of vijftigste verjaardag drukken ons met de neus op de feiten: de tijd laat zich niet stoppen. De chronologische leeftijd laat zich tot op de dag nauwkeurig benoemen.

Onze leeftijd loopt echter niet synchroon met onze kalenderleeftijd. Denk maar aan de veelgehoorde uitspraak: Je bent zo oud als je je voelt.

Je ouder of jonger voelen dan je bent

Naast de kalenderleeftijd bestaat er namelijk ook zoiets als de gevoelsleeftijd. Naar die subjectieve leeftijd is de afgelopen jaren wereldwijd veel onderzoek gedaan.Wat blijkt? De gevoelsleeftijd loopt het grootste deel van ons leven uit de pas met onze werkelijke leeftijd.

Dat begint al in de puberteit, wanneer veel jongens en meiden zich een paar jaar ouder wanen dan ze daadwerkelijk zijn. Met alle problemen van dien, zoals ouders van pubers dagelijks meemaken. Geleidelijk groeien jongeren ook in jaren naar hun gevoelsleeftijd toe. Sterker nog, op een gegeven moment haalt de kalenderleeftijd de subjectieve leeftijd in. Dat omslagpunt ligt, zo hebben wetenschappers uitgeknobbeld, gemiddeld rond je 25e. Vanaf dat moment beginnen gevoelsleeftijd en werkelijke leeftijd opnieuw uit elkaar te lopen.

Tegen de tijd dat we dertig worden, voelen we ons zo’n vijf jaar jonger dan we zijn. Rond onze veertigste verjaardag is dat zeven jaar en het gat blijft groter worden naarmate we ouder worden.

Veel tachtigjarigen voelen zich wel twintig jaar jonger, zo blijkt onder meer uit onderzoek van TNO.

Geen wonder dat het onwerkelijk aanvoelt om verjaardagskaartjes met ’Hoera 40’ te ontvangen of een Sarah-pop in de tuin te zien staan. Zo oud zijn we immers niet. Tegelijkertijd is het een gedachte waar ik als nog wat onwennige veertiger troost uit put: je wordt nooit zo oud als je bent.


Veertig vrouwen van 40, Petra Koeleman (€ 14,95, uitgeverij d’Jonge Hond) Vrouwen van 50. Lef, lust en nieuwe ambitie, Louise Boelens (€ 12,50, uitgeverij Archipel) Grip op het leven. Genieten van het ouder worden, Pieternel Dijkstra (€ 15,95, uitgeverij Het Spectrum) De kunst van het ouder worden, Joep Dohmen en Jan Baars (€ 29,95, uitgeverij Ambo) Succesvol ouder worden, Ad Bergsma (€ 21,00, uitgeverij Boom) Godinnen van de ouder wordende vrouw, Jean Shinoda Bolen (€ 20,95, uitgeverij Lemniscaat)

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht