Zorg

Kind met koorts? Zetpil en naar kinderopvang of niet?

,,Als eigenaar van een kinderdagverblijf heb ik een vraag over het gebruik van paracetamol bij kinderen van 0 tot 4 jaar. De afgelopen twee jaar zien wij een stijging van het gebruik van deze zetpillen. Het is voor ouders blijkbaar lastig dat ze af en toe met een ziek kind te maken hebben”, die vraag stelde Dagblad van het Noorden voor Harma van Dijken uit Groningen aan de Rijksuniversiteit Groningen
koorts, Symptomen griep en verkoudheid

.

,,Wij hebben het beleid dat een kind met koorts niet op het kinderdagverblijf mag komen. Als grens hanteren wij 38 graden of hoger. Het gebeurt vaak dat een kindje ’s ochtends thuis een zetpil krijgt en dan ’koortsvrij’ naar de opvang wordt gebracht. Is de zetpil uitgewerkt dan stijgt de koorts weer en moeten de ouders alsnog hun kind komen halen. Sommige kinderen krijgen dagelijks3 à 4 zetpillen over een periode van een paar weken.
Onze vraag is of het veelvuldig gebruik van paracetamol bij deze jonge kinderen gezondheidsproblemen kan geven.

Langdurig gebruik paracetamol

Hoogleraar geneesmiddeltoxicologie Geny Groothuis: “Sinds de vijftiende eeuw weten we dat als je maar genoeg van iets inneemt, alles giftig is, zelfs water. Paracetamol geldt als een onschuldige pijnstiller, maar iedereen weet ook dat een overdosis dodelijk kan zijn. Als je de juiste dosering gebruikt, is er niet zoveel aan de hand. Doe je dat niet, dan loop je risico’s: je hebt dan kans op leveren nierproblemen bij je kind.
Er gelden strikte regels voor hoeveel paracetamol een kind mag hebben en schadelijke effecten ontstaan al bij een relatief geringe overdosering. Bovendien wordt ontraden aan kinderen jonger dan 4 jaar langer dan twee dagen paracetamol te geven. Kinderen een paar weken lang dagelijks paracetamol geven, zou ik dus nooit doen.

Koorts niet voor niets

Daarnaast heeft een kind niet voor niets koorts. Uit onderzoek blijkt dat koorts waarschijnlijk meehelpt aan de bestrijding van virussen. Paracetamol bestrijdt pijn en koorts maar neemt de oorzaak er niet van weg. Je wordt er dus niet sneller beter van, je voelt je alleen tijdelijk wat beter. Je onderdrukt een signaal van het lichaam en loopt zo het risico dat je een signaal mist dat er iets mis is bij je kind. Voor baby’s die jonger zijn dan 4 maanden wordt sowieso aangeraden om als koorts langer dan een dag aanhoudt, de dokter te waarschuwen. Ik zou het kinderdagverblijf aanraden als ze constateren dat kinderen meerdere dagen paracetamol krijgen, de ouders voor te stellen contact met de huisarts op te nemen.”

De socioloog

Hoogleraar sociologie Melinda Mills: “In Nederland hebben mannen en vrouwen op zich vrij veel keuze hoe ze hun werkdagen inrichten: een paar uur eerder of later beginnen, daarin zijn werkgevers nog wel soepel. Maar een hele dag vrij nemen als een kind ziek is, dat is veel lastiger. Daar zouden ze bij het kinderdagverblijf best wat meer rekening mee kunnen houden.

Wij hebben onderzoek gedaan in 29 Europese landen naar hoe familievriendelijk de arbeidsmarkt is, en Nederlandse ouders zitten vast. Als je echt vrij moet hebben, dan kan 50 procent van de werkenden dat ook echt doen. En dat zijn dan vooral mannen boven de vijftig, niet jonge ouders. Daar valt voor werkgevers nog een hoop goed werk te doen. In landen als Frankrijk, Noorwegen en Zweden is veel meer flexibiliteit.
Wat we ook hebben onderzocht is hoe tevreden ouders zijn met de kwaliteit van de kinderopvang. Wat blijkt in Nederland: ouders vinden dat de crèche snel belt, zodat ouders thuis zitten met een kind dat niet echt ziek is. Ik wil hier geen pleidooi houden om zieke kinderen op de crèche te houden, maar ik kan me voorstellen dat een kinderdagverblijf, met het oog op de lastige positie van de ouders, een kind op de crèche houdt. In vergelijking met andere Europese landen is het aantal leidsters per kind namelijk relatief hoog. In Nederland is er één begeleider op de vier tot acht kinderen, in Zweden kan dat oplopen tot 18. Nederland heeft wat dat betreft een luxe positie.”

Reactie kinderopvang

Harma van Dijken reageert: “Wat een verrassende antwoorden, ik wist bijvoorbeeld niet dat koorts functioneel is. Ik krijg er ook meteen meer vragen van. Welke stoffen zitten er dan in paracetamol en hoe werken die precies? En op het vlak van de sociologie: hoe is kinderopvang geregeld in andere landen? Wat kunnen wij daar in Nederland van leren? Kunnen we daar wat mee bij de brancheorganisatie kinderopvang en bij werkgevers? Hier kunnen we mee verder.”
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht