Zorg

Tweede Kamer wil verbod verkoop van e-sigaret aan kinderen

De verkoop van de e-sigaret met nicotinevulling aan minderjarigen, dus jongeren onder de achttien jaar, moet stoppen. Een meerderheid in de Tweede Kamer denkt aan een verbod, als dat wettelijk mogelijk is.

E-sigaret

Verboden voor kinderen

Een kind kan nu nog een e-sigaret en nicotine-patronen kopen. Terwijl het een verslavend product betreft, dat erg gevaarlijke stoffen bevat. Voor regeringspartijen VVD en PvdA gaat het niet ver genoeg dat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid extra maatregelen neemt op het gebied van de veiligheid van de e-sigaret met nicotine en de informatie aan de consument.

 Drie keer niks

,,Het liefst zou ik ‘drie keer niks’ zien onder de achttien jaar. Geen verkoop van alcohol, tabak of e-sigaretten met nicotine”, zegt PvdA-kamerlid Marith Rebel. ,,Je mag geen risico’s nemen met de gezondheid van jonge mensen.”

Ook de liberalen vinden het ‘logisch’ dat de verkoop aan kinderen wordt gestaakt. VVD-Kamerlid Arno Rutte benadrukt wel dat het alleen gaat om de e-sigaret mét nicotine. Hij voorziet verder dat een verbod wellicht lastig is, omdat de e-sigaret niet valt onder de Tabakswet.

 Aan banden leggen

Deze week werd ook bekend dat de Europese Commissie komt met voorstellen om de e-sigaret aan banden te leggen. Ook de commissie betoogt dat een verkoopverbod voor minderjarigen verstandig zou zijn. Een verbod op navulsystemen en verplichte gezondheidswaarschuwingen zijn eveneens opties.

Staatssecretaris Van Rijn zei donderdag in een reactie op de wens van de kamermeerderheid dat hij veiligheidswaarborgen in de Warenwet wil aanbrengen. ,,Die kunnen in de praktijk leiden tot een verkoopverbod aan kinderen”, aldus Van Rijn. Hij wil eerst nog kijken naar de schadelijke gevolgen van de e-sigaret.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht