Zorg

Hartstilstand kondigt zich vaak van te voren aan

Een plotse hartstilstand is minder acuut dan tot nu toe aangenomen, stellen cardiologen op het jaarcongres van de American Heart Association. Meer dan de helft van de mannelijke patiënten krijgt weken van tevoren signalen.

Pijn op de borst is het belangrijkste waarschuwingssignaal, blijkt uit een onderzoek onder 567 mannen tussen de 35 en 65 jaar in Portland. De mannen hadden tussen 2001 en 2012 buiten het ziekenhuis een hartstilstand gehad.

Signalen

Ruim de helft van de mannen die deelnamen aan het onderzoek, kreeg vooraf signalen, tussen de vier weken en een uur voor de hartstilstand. In 56 procent ging het om pijn op de borst. Andere belangrijke signalen waren kortademigheid (13 procent) en duizeligheid, flauwvallen of hartkloppingen (4 procent).

Kort door de bocht

Cardioloog Hanno Tan van het AMC is niet verrast. ‘Maar dit onderzoek levert hard bewijs dat een hartstilstand voorspelbaar kan zijn’, licht hij toe in de Volkskrant. Wel vindt Tan het advies van de Amerikanen om direct alarm te slaan bij pijn op de borst of kortademigheid, kort door de bocht. De genoemde signalen zijn immers heel gewone verschijnselen. ‘Iemand met een verkoudheid kan ook pijn op de borst hebben’, zegt Tan.

hartstilstand, Atriumfibrilleren, hart, ritme

Bron: Wikimedia/ Jer5150

Aanleg

Tan verricht vergelijkbaar onderzoek in het AMC naar voorbodes van een hartstilstand. ‘Niet alleen de lichamelijke signalen zijn daarbij van belang’, zegt hij. ‘Aanleg is minstens zo belangrijk. Uit het genetisch materiaal kunnen we steeds beter aflezen of iemand het risico loopt op hartproblemen.’

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht