Zorg

Rookvrij het nieuwe jaar in. Wat kost een cursus stoppen met roken?

Er is een kleine run gaande op cursussen stoppen met roken. Veel patiënten hebben aan het eind van het jaar hun eigen risico in hun zorgpolis toch al opgemaakt. “We krijgen opvallend veel aanmeldingen de laatste weken”, zegt longarts Ronald Meijer van de Ommelander Ziekenhuis Groep in Delfzijl.

roken, sigaret, stoppen met roken, rook vrij, rookvrij

Bron: Flickr/ Conanil

Volgens Meijer zijn veel longpatiënten aan het begin van het jaar huiverig om aan zo’n cursus te beginnen omdat het ten koste gaat van hun eigen risico (350 euro). “Maar nu zien ze op hun afrekening dat het eigen risico toch al opgemaakt is voor dit jaar. Dan kan dit er ook nog wel bij, redeneren ze.”

Ook andere ziekenhuizen merken een toename. “Het heeft inderdaad te maken met het eigen risico maar misschien ook met goede voornemens die mensen alvast hebben voor het nieuwe jaar”, zegt de woordvoerder van het Martini Ziekenhuis Groningen.

Stoppen met roken scheelt op lange termijn in kosten

Er zit wel een addertje onder het gras. De medicijnen die bij zo’n rookstopcursus horen kosten ook al snel 350 euro. Wie in december met de cursus begint, krijgt de rekening daarvoor pas in 2014. “Maar dat bedrag heb je in drie maanden terugverdiend als je stopt met roken”, zegt longarts Henk Kramer van het Martini.
De rookstopcursussen worden weer vergoed uit de basisverzekering. Vorig jaar was die vergoeding geschrapt maar het nieuwe kabinet kwam daarop terug.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht