Zorg

Gratis online verwijstest voor erfelijke darmkanker

Veel mensen hebben een erfelijk verhoogd risico om (opnieuw) darmkanker te krijgen, vaak zonder het te weten. Onderzoekers van het UMC St Radboud hebben daarom een gratis digitale verwijstest ontwikkeld voor artsen en andere zorgverleners om zo mensen met een verhoogd familiair darmkankerrisico beter te herkennen en te verwijzen.

 

computer, ziekenhuis, stethoscoop, online, website, gezondheid, darmkanker

Bron: Flickr/ Jfcherry

Darmkanker in Nederland

In Nederland lopen ongeveer 2200 darmkankerpatiënten en 8800 familieleden een erfelijk verhoogd risico om (opnieuw) darmkanker te krijgen. Vaak zonder het te weten. Daarom is het belangrijk dat mensen met een verhoogd familiair darmkankerrisico tijdig worden opgespoord en doorverwezen voor preventieve maatregelen zoals darmonderzoeken en/of erfelijkheidsonderzoek.

Test om kanker te herkennen

In de praktijk wordt nog maar twaalf tot dertig procent van de mensen met een verhoogd familiair darmkankerrisico doorverwezen voor preventieve maatregelen. Onderzoekers van het UMC St Radboud hebben een gratis digitale verwijstest ontwikkeld, die artsen en andere zorgverleners kunnen gebruiken om mensen met een verhoogd familiair darmkankerrisico te herkennen en te verwijzen. De verwijstest is onderzocht bij 420 patiënten en de resultaten van dit onderzoek zijn nu verschenen in Colorectal Disease.

Samen verwijstest invullen

De verwijstest geeft in het onderzoek bij meer dan negentig procent van de darmkankerpatiënten met een verhoogd familiair risico het juiste advies (verwijzing voor erfelijkheidsonderzoek). Wanneer negentig procent doorverwezen gaat worden is dat een enorme winst; honderd procent zou natuurlijk nog beter zijn. Gebruikers waren zeer tevreden over de verwijstest. Bovendien is de verwijstest ook goed te gebruiken door niet-medisch personeel. Secretaresses en doktersassistentes kunnen de verwijstest bijvoorbeeld samen met de patiënt invullen. Dit spaart tijd, waardoor de spreektijd van de patiënt met de dokter optimaal kan worden gebruikt voor uitleg, voorlichting en eventuele verwijzing. Het aantal goed verwezen patiënten kan zo aanzienlijk verbeteren.

Inmiddels is de verwijstest duizenden keren ingevuld.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht