Zorg

Onder de 18 jaar geen alcohol en tabak.

Vanaf 1 januari 2014 mag aan jongeren beneden de 18 jaar geen alcohol en tabak meer worden verkocht. Voor alcohol geldt bovendien dat jongeren het niet in het bezit mogen hebben in “de openbare ruimte”. Ze mogen het dus niet bij zich hebben op straat of op het station. Het kabinet heeft dit onlangs besloten.

bier, alcohol, 18, sigaretten, tabak, roken, drinken,

Bron: Flickr/ sselhcuo

Waarom mogen jongeren onder de 18 geen alcohol en tabak meer kopen?

In de afgelopen jaren is er veel bekend geworden over de schadelijke effecten van zowel alcohol als tabak. Beide stoffen hebben grote risico’s voor de gezondheid van mensen en dan vooral voor jongeren. Door de wet te wijzigen wil de overheid een nieuwe norm onder de aandacht brengen. Deze houdt in dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol en tabak zouden moeten gebruiken.

Roken op jonge leeftijd

Dat roken schadelijk is voor de gezondheid weet eigenlijk iedereen wel. Iedereen kan wel de gezondheidsrisico’s opnoemen: longkanker, COPD en hart- en vaartproblemen. Maar veel jongeren denken dat het niet zo’n vaart zal lopen. Ze denken dat ze kunnen stoppen wanneer ze willen. Ze vergeten echter dat ze al heel snel afhankelijk zijn van nicotine. Al binnen een jaar hebben ze eigenlijk al geen keus meer, omdat ze verslaafd zijn. Daarom blijven de meesten roken. Daar komt nog bij dat ze op jonge leeftijd nagenoeg geen nadelige gevolgen van het roken ondervinden. Die doen zich pas voor op latere leeftijd. Het grootste risico op jonge leeftijd is dus de verslaving.

Alcohol drinken op jonge leeftijd

Over de schadelijkheid van alcohol voor jongeren is inmiddels veel bekend. Met name de grote risico’s voor de ontwikkeling van organen, zoals de hersenen, door alcoholgebruik. Veel ouders zijn van mening dat hun kinderen onder 16 geen alcohol zouden moeten drinken, omdat de hersenen nog ontwikkelen tot 25 jaar. Dan is een verhoging van de leeftijd om alcohol te mogen kopen naar 18 jaar kan de ouders hierin steunen.

Leeftijdsgrens naar 18

Voor zowel alcohol als tabak geldt dat het uitstellen van gebruik belangrijk is. Niet beginnen voor je 18e jaar geeft de hersenen meer kans om zich goed te ontwikkelen. Voor roken geldt eigenlijk: helemaal niet beginnen! Dan hoef je ook niet te stoppen. Want stoppen met roken op latere leeftijd is voor velen een lastige opgave.

De overheid wil met deze nieuwe wetten jongeren tegen zichzelf in bescherming nemen. En ook de ouders handvatten bieden voor de opvoeding op dit gebied.

Hoe pak ik het alcohol en tabak gebruik van mijn kind aan?

Het is goed voor te stellen dat ouders en opvoeders vragen hebben. Op de GGD-website staan een aantal veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden.
Ouders die meer informatie willen over hoe je met de kinderen hierover praat kinderen (o.a. over roken, drinken en blowen).

Zie ook www.nix18.nl

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht