Zorg

Niet alles geloven. Waarom zijn we goedgelovig?

Mensen zijn goedgelovig en slecht in het doorzien van bedrog en leugens. Eric Rassin, buitengewoon hoogleraar rechtspsychologie, legt uit hoe dat komt en waar het toe kan leiden.

waarzegger, leugens, bedrog, liegen, handlezen, handlezer, toekomst

Bron: Flickr/ The Pie Shops Collection

Te mooi om waar te zijn

Mensen lijken voorbestemd om te geloven, om dingen te willen begrijpen en verklaren. Ze leggen graag een verband tussen het een en het ander. Niet alleen geloven we in dingen die niet bewezen zijn, maar ook in fenomenen die principieel wetenschappelijk onbewijsbaar zijn: gangbare religieuze overtuigingen, paranormale zaken, horoscopen, communiceren met de doden, telepathie. Kortom: we zijn dol op ‘flauwekullogie’, zoals Eric Rassin beschrijft in zijn boek ‘Het Spinoza-effect – goedgelovigheid en de zoektocht naar de waarheid’.

Die goedgelovigheid strekt zich uit over veel terreinen: media, wetenschap, gezondheidsclaims van (voedsel)fabrikanten, reclameboodschappen, menselijke verhoudingen. We geloven in broodje-aapverhalen, in onderzoekers met resultaten die te mooi zijn om waar te zijn, in artsen die zich voordoen als meelevende weldoeners, in pseudowetenschappelijke gezondheidsclaims van ‘supervoedsel’ (‘nu klinisch bewezen!’) en in reclameboodschappen met een wetenschappelijk tintje. We trappen soms met open ogen in wat anderen ons vertellen en laten ons bedriegen door mensen die steeds beterschap beloven.

Niet meer in sprookjes geloven

Als kind geloofde Rassin in elfjes, kabouters en in de betrouwbaarheid van alle mensen. Die tijd is voorbij, zegt de buitengewoon hoogleraar rechtspsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Nu gelooft hij bijna niets meer. “Dat klinkt triest, maar je groeit erin. In de wetenschap word je erin gedrild dat alles bewijsbaar moet zijn. Ik wil het bestaan van buitenaardse wezens niet uitsluiten, maar op zeker moment kom je erachter dat je veel van je goedgelovigheid kwijt bent. Dat hoort bij het volwassen worden en is ook bevrijdend.”

Nederig Rassin studeerde rechten en gezondheidswetenschappen (specialisatie geestelijke gezondheidskunde). Die vakken liggen ten grondslag aan zijn boek, dat ontnuchterend is en nederig stemt: ‘we’ denken dat we leugens en bedrog van anderen doorzien, maar dat valt in werkelijkheid bar tegen. Hij beschrijft hoe het komt dat we goedgelovig zijn, welke psychologische mechanismen hier een rol spelen, waar goedgelovigheid toe kan leiden – zowel in het dagelijks leven als in het strafrecht, de wetenschap en de media.

Hoe blijf je objectief?

Aan de Erasmus Universiteit brengt Rassin studenten bij om kritisch en wetenschappelijk te denken. Op verzoek van rechters maakt hij jaarlijks vijf tot zes Pro Justitia-rapportages over de betrouwbaarheid van bekentenissen en getuigenverklaringen. Hoe sluit hij goedgelovigheid uit? “Ik kijk naar welke uitspraken in een verklaring waarschijnlijk zijn. Ik ben daar heel voorzichtig in. Ik lees alleen de woordelijk uitgeschreven verslagen. De video-opnamen van de verdachten bekijk ik expres niet om te voorkomen dat ik me laat beïnvloeden door hun uiterlijk en gedrag.”

Is het goedgelovig goed?

In zijn boek Het Spinoza-effect verklaart Rassin goedgelovigheid als “een zwakheid in de informatieverwerking waardoor we ons allerlei dingen op de mouw laten spelden en onbewijsbare en zelfs onzinnige dingen gaan geloven”. Dat heeft voordelen: geloven in een leven na de dood kan de angst voor de dood verminderen. Je beter voelen als de dokter je een placebopil geeft, is prettig.

Magisch denken (een hogere macht waakt over mij) en bijgeloof (ik win met gokken als ik die ene trui draag) kunnen zorgen voor een gevoel van houvast, controle, zingeving of troost. “Hoe onaangenamer je situatie is, hoe fijner het is om te denken dat alles goed komt.” Goedgelovigheid is de smeerolie in de dagelijkse omgang. Tegelijk kan het een valkuil zijn. “Daarom zouden scholen ook de vakken kritisch denken, wijsbegeerte en logica moeten aanbieden.”

Hoe weet je of iemand liegt?

Sommige beroepsgroepen – agenten, psychologen, rechters, douaneambtenaren – beroepen zich erop dat zij leugens en bedrog goed doorzien omdat zij goed non-verbale signalen en gezichtsuitdrukkingen kunnen interpreteren. Dat valt tegen, blijkt uit Amerikaans onderzoek: slecht 0,1 procent van de mensen is relatief goed in leugendetectie omdat zij letten op de juiste signalen. Niet het maken van oogcontact maar signalen zoals een trillende, hogere stem en nervositeit verraden of iemand liegt, blijkt volgens Rassin uit een overzicht van 116 internationale studies naar non-verbale kenmerken van bedrog.

En dan nog, zegt hij, kunnen we die verkeerd interpreteren. Want sommige mensen zijn van nature zenuwachtig, anderen kunnen hun emoties goed verbergen. Bovendien zeggen emoties niet per definitie iets over geloofwaardigheid. Sommige mensen kunnen goed toneelspelen.

Opgelicht

Goedgelovigheid wordt een probleem als het je iets kost, bijvoorbeeld als je bent opgelicht. Rassin: “In het ergste geval leidt goedgelovigheid tot onterechte veroordelingen en vrijspraken. Bovendien: als iedereen goedgelovig is, blijft de mensheid dom. We gaan dan niet meer op onderzoek uit en is er geen vooruitgang. We willen langer leven, we willen naar Mars. Dat vereist een bèta-instelling, kritisch kijken, onderzoeken, meten.”

Risico’s onderschatten, jezelf overschatten

Mensen hebben volgens Rassin grote behoefte aan het geloof: alles komt goed en vooral met mij. We onderschatten de risico’s van roken, onveilig vrijen, rijden zonder gordel. Bovendien overschatten we onze eigen kennis en vaardigheden; wij vinden dat we beter in iets zijn dan een ander. Neem sommige kandidaten voor tv-programma’s als ‘Idols’ of ‘The X factor’. Zelf geloven ze dat ze fantastisch kunnen zingen, terwijl ze klinken als een schorre kraai. “Mensen zijn tegelijk naïef en opgeblazen ego’s”, erkent Rassin. ,,Die twee eigenschappen kunnen goed samengaan. Vrijwel iedereen denkt dat hij beter is dan gemiddeld. Dat gaat hand in hand met het geloof: alles komt goed.”

Bovendien, beschrijft hij, nemen mensen zichzelf als de maat der dingen. We zijn daar nogal eigengereid en halsstarrig in. Tegelijk stellen we ons, tegenstrijdig genoeg, in de omgang met anderen juist heel afhankelijk op. Rassin beschrijft het beroemde experiment van de Amerikaanse psycholoog Milgram uit 1963, waarbij deelnemers aan het onderzoek zich lieten overhalen om een onbekende persoon (die zij niet konden zien, alleen horen) steeds sterkere stroomstoten te geven.

Een andere situatie waarin mensen zich helemaal op anderen verlaten is het ‘omstanderseffect’: hoe meer omstanders, hoe kleiner de kans dat iemand te hulp schiet om een persoon uit het water te redden. Iedereen wacht tot de ander het initiatief neemt en zo komt niemand in actie.

Sceptisch

Hoe beoordeel je nu als leek in hoeverre media, wetenschap, fabrikanten en reclamemakers geloofwaardig zijn? Rassin: “Het werkt verlammend om overal bij stil te staan. Maar geloof niet alles wat je hoort en ziet. En ga ervan uit dat je vaker dubieuze kennis opdoet dan je denkt. Realiseer je dat ook de wetenschap niet altijd betrouwbaar is, en bovendien nooit klaar. Wat nu wetenschappelijk wordt aangetoond kan volgende maand onderuit worden gehaald door nieuw onderzoek.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht