Zorg

Oud worden met aids. Wat doet aids met je?

Dat Hedzer Woudstra nog leeft, vinden zijn artsen een wonder. De 57-jarige inwoner van Jirnsum is een van de langstlevende aidspatiënten van Nederland.

aids, Hedzer Woudstra

Bron: LC/ Niels Westra

Laat niemand vertellen dat aids tegenwoordig een ziekte is waar goed mee te leven valt, is zijn boodschap. De afgelopen 24 jaren van Woudstra’s leven zijn ellendig geweest. Zo erg, dat er meer dan voldoende stof in zit voor een dramatische roman. Die heeft de Jirnsumer inmiddels ook geschreven. ‘Grenzen aan de pijn’ is een schrijnend relaas over een ziekte die zowel het lichaam als het leven uitholt.

Aids onderschat

Tegenwoordig, vindt Woudstra, wordt er veel te laconiek gedaan over het hiv-virus en de ziekte aids die daardoor wordt veroorzaakt. Hij waarschuwt voor de toenemende lichtzinnigheid, maar dat wordt hem niet in dank afgenomen. “Ik heb net weer ontzettende heibel gekregen op een internetforum”, zegt hij. “Mijn mening sluit niet aan bij die van al die piepjonge hiv-patiënten die het zwaard van Damocles niet boven hun hoofd willen zien hangen.Maar ik voel me toch geroepen om te zeggen: jongens, de bomen groeien niet tot in de hemel.Op een dag worden jullie ermee geconfronteerd dat jullie medicijnen niet meer werken. Dan krijg je ook te maken met cocktails van geneesmiddelen waar je heel erg beroerd van wordt. Dat is niet leuk om te horen, maar wel de realiteit.”

Kop in het zand

Woudstra voelt zich als Cassandra, de Griekse profetes wier voorspellingen allemaal uitkwamen, maar die nooit werd geloofd. In de jaren tachtig, toen aids de kop opstak en bij hemzelf het hiv-virus was aangetoond, was hij al een roepende in de woestijn van Amsterdam, waar hij toen woonde en deel uitmaakte van het uitbundige homowereldje.

“Ik voerde er campagne in de cafés. Ik zei: als we ons nu allemaal laten testen en er openlijk over praten, dan hoeft het virus zich niet zo extreem te verspreiden. Maar de meesten dachten: als ik het al heb, dan maakt het verder toch niks meer uit. Men stak liever de kop in het zand. Er heerste een mix van uitgelatenheid en fatalisme. Ik was de enige die niet met een feestprogramma begon.”

De dodelijke ziekte aids

De neiging om op de vulkaan te dansen valt wel te verklaren, vindt Woudstra. In het begin werd gezegd dat de kans dat je ziek werd en dood zou gaan niet zo groot was. Totdat de eerste doden begonnen te vallen. Mensen werden van de ene op de andere dag ziek en verdwenen.

“Dat fatalistische gedrag vond ik buitengewoon dom”, zegt Woudstra. “Ik zag dat de manier waarop mensen dood gingen zo dramatisch was, dat het wel een heel akelig virus moest zijn. Ik ging ervan uit dat uiteindelijk 99 procent van de besmette mensen ziek zou worden. Dat is ook uitgekomen.”

Maar met zijn zwartgallige voorspellingen maakte hij geen vrienden. “Van degenen die niet aan de ziekte zijn doodgegaan zijn ook niet veel overgebleven als vriend. Alleen de mensen die vonden dat ik heel verstandig met de ziekte omging, en dat zijn gek genoeg meestal hetero’s. De homo’s moesten me niet meer. Dat is wrang.”

Andere besmetten met aids

Woudstra verbaast zich over de luchthartigheid van velen. “Als je het over een virus hebt, gaat het niet alleen over jezelf. Ik vraag me af hoe mensen die ontdekt hebben dat ze anderen hoogstwaarschijnlijk hebben besmet, daarmee kunnen leven. Gelukkig heb ik kunnen constateren dat degenen met wie ik iets heb gehad niet besmet zijn. Zo’n schuldenlast zou ik niet kunnen dragen.”

In 1984 werd Woudstra seropositief bevonden, in 1993 volgde de diagnose aids. Sinds 1990 heeft hij zo ongeveer alle experimentele medicijnen en cocktails geslikt die de wetenschap in de strijd tegen de ziekte heeft uitgetest. Het resultaat is dat hij er nog is, maar het was een lijdensweg. En menigmaal kantje boord.

Bijwerkingen aids medicatie

Vaak kwelden aandoeningen hem ondanks de medicijnen, soms waren het juist de gruwelijke bijwerkingen van de geneesmiddelen die hem er bijna toe brachten het bijltje erbij neer te gooien. En telkens werd hij na een paar jaar immuun voor de medicijnen, waardoor hij weer op iets nieuws moest overstappen.

Je moet er tegen kunnen, als je zijn boek leest. Er komen gruwelijke en kwaadaardige gezwellen in de mond voorbij, abcessen over het hele lijf, ondraaglijke pijnen in de benen, een lever die af en toe stopt met functioneren, gekmakende jeuk, depressie, dubbele longontstekingen en onophoudelijk dreigt de dood.

De medicijntests waaraan hij meedeed hebben wel tot verbetering geleid. “Ik merk dat de cocktails die mensen nu krijgen, bestaan uit de medicijnen waar ik de minste bijwerkingen van ondervond. En de middelen waar ik veel last van had, worden nu door niemand meer gebruikt. Van één medicijn hoorde ik achteraf dat ik de enige was die het vier jaar had volgehouden, alle anderen hielden het na uiterlijk twee jaar voor gezien. Het was echt verschrikkelijk.”

Leven met aids

Dus: nee, aids is niet meer per se dodelijk. En: ja, het is een ziekte waarmee dankzij pillen valt te leven. Maar vergelijk het niet met een chronische ziekte als astma, zegt Woudstra. “De bijwerkingen kunnen een normaal leven onmogelijk maken.”

Het is een levensgevaarlijke misvatting om hiv/aids als een bijna onschuldige chronische aandoening te beschouwen, vindt hij. Levensgevaarlijk, omdat het lichtzinnigheid in de hand werkt. “Je kunt misschien 364 dagen per jaar alles keurig met een condoom doen, en één keer denken: nou ja, het maakt niet uit. Dan zul je maar net pech hebben en besmet worden. Er komen jaarlijks 1700 gevallen bij. Dat zijn er 1700 te veel.”

Verspreiding van aids

Voor heterojongeren is het besmettingsgevaar nog niet zo groot, maar dat kan zo maar omslaan. Als Woudstra documentaires ziet over loverboys, houdt hij zijn hart vast. Er hoeft maar één zo’n knaap besmet te raken of het virus verspreid zich razendsnel via de meiden die voor hem werken en hun klanten.

En hoeveel gevaren loeren er niet in zonnige vakantielanden? “In al die palmboom-oorden, die qua hiv/ aids veel erger zijn dan Nederland, wordt veel aan seks gedaan. Eerst naar de disco en daarna gebeurt het.”

Hoe reageert de omgeving op aids?

Nog afgezien van de lichamelijke uitholling door de ziekte, komt de patiënt ook al snel in een sociaal isolement, waarschuwt hij. “In sommige kringen is het nog steeds een taboe, je raakt je banden met je familie kwijt en je vrienden. En als je een leuke vent of meid tegenkomt, haakt die af als je het vertelt.”

Zijn eigen lange lijdensweg ging ook gepaard met een toenemend isolement. “In Amsterdam leefden de mensen in het begin wel mee. Ze dachten: hij gaat dood. Maar als je in leven blijft, is er geen belangstelling en geen begrip meer. Je kring wordt kleiner en kleiner. Het is net als met bejaarden: daar kijkt op een gegeven moment ook niemand meer naar om.”

In 1996 verhuisde hij naar Friesland. “Hier is het prettiger dan in dat verschrikkelijke Amsterdam. Ze vinden me misschien wel wat zwartgallig, maar ze merken ook: deze meneer heeft een zeker savoir vivre en verstand van zaken, dus laten we maar naar hem luisteren.”

In het dorp heeft hij niet meteen van de daken geroepen dat hij aids heeft. “Maar toen ik problemen had met abcessen, zagen ze dat ik telkens rare verpakkingen om mijn hoofd had. Toen begonnen de buren te vragen: wat heb je eigenlijk? Ik zei: ik ben aidspatiënt en niemand heeft een krimp gegeven. Er is geen afstand door ontstaan.”

Momenteel heeft hij een medicijncocktail die hij redelijk goed verdraagt. Maar over een jaar of drie zal hij ook daarvoor vermoedelijk immuun zijn. Zo is het steeds gegaan. Hij hoopt dat er dan weer iets nieuws is. “Ik heb me voorgenomen in leven te blijven totdat het definitieve geneesmiddel tegen aids is uitgevonden. Tenzij ik er 112 voor moet worden. Dat red ik niet.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant. In 2013 bracht de Wereldgezondheidsorganisatie nieuwe richtlijnen voor de behandeling van mensen met hiv uit.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht