Well-being

Mentale fitheid vraagt focus

De vrouw die in mijn spreekkamer komt, kijkt me vragend aan. Ze heeft net een halfuur gesproken over dat ze niet weet wat ze wil in het leven. Dat ze nu thuis is van het werk, dat ze niet echt ziek is, maar toch ook niet echt fit. Dat ze net besloten heeft dat het gezonder voor haar is om nog even thuis te blijven.

JOke Land, werk

Joke Land

Er is een onrust in mij, zegt ze. Een onrust die me echt heel erg vermoeit. Ik sta moe op en sleep me door de dag. Ik mis mijn werk niet. Ik voel me wel schuldig dat ik niet naar mijn werk ga.
Hoe lang? vraag ik haar. In ieder geval tot januari, zegt ze. Ze komt met de vraag wat ze nu moet doen met haar werk. Ze vindt het niet erg, ook niet echt leuk.

Ambitie

Wat wilde je ooit worden? vraag ik haar. Ze zegt: Dat heb ik nooit geweten. Ik vond niet echt iets heel leuk.
Echt niet, zegt ze tegen me, als ik niet meteen reageer. Dat mis ik echt heel erg in mijn leven, dat ik me echt bevlogen voel.

Als ik naar haar kijk zit er een mooie veertigjarige vrouw; ergens mist ze iets. Mijn ouders zijn nooit echt bevlogen geweest voor iets, zegt ze. Het ging altijd maar zijn gangetje.
Is er niet iets waarvoor je warm loopt? vraag ik haar. Ik raak iets. Ze gaat rechtop zitten.

Wat ik echt wil, zegt ze, is echt iets van mezelf. Een eigen zaak beginnen. Haar ogen staan opeens gefocust, er is opeens heel veel energie.

Echtheid

Wat is het toch met het woord ECHT? vraag ik haar. Dat zit in bijna elke zin die je zegt. Is echtheid belangrijk voor je?
Verwonderd kijkt ze me aan. Ja, zegt ze. ECHT is heel belangrijk voor me; tot nu toe heb ik veel in onechtheid gedaan.

De focus is gezet. Voor haar is de focus: echtheid, nu nog werk vinden of iets zelf starten wat haar Echtheid zal geven in het leven. Mentale fitheid vraagt om focus.

Joke Land is psycholoog

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht