Zorg

Slechte schoenen zorgen voor slechte voeten

Tim Koolen schuifelt de behandelkamer binnen.Voorzichtig trekt hij zijn schoenen en sokken uit en gaat op de behandelbank zitten. “Van hier tot hier”, wijst hij van zijn tenen tot halverwege zijn voeten, “zit helemaal geen gevoel meer.”

uggs, voeten, voet, voetafwijking, schoenen

Flickr/ Menno van der Horst

De 47-jarige Koolen – niet zijn echte naam – heeft als eigenaar van een winkel een staand beroep, maar dat gaat tegenwoordig steeds moeilijker. “Langer dan een uur hou ik het niet vol. Dan wordt de pijn op mijn voorvoet te erg.” De patiënt blijkt ’holle voeten’ te hebben, waardoor hij zijn voorvoeten jarenlang heeft overbelast. De vetkussens die normaal de voetbotjes beschermen, zijn bij hem door de jarenlange druk verdwenen. En dat doet pijn. “Ik kan niet meer op een ladder staan.”

Slechte schoenen

Bij Robert Wonink, registerpodoloog bij de Bergmankliniek in Naarden, komen zo wekelijks tientallen patiënten binnen. Allemaal mannen en vrouwen met afwijkende voetstanden, soms zo pijnlijk dat ze niet meer kunnen lopen. Veel leed wordt al in de kindertijd veroorzaakt, door het dragen van slecht passend schoeisel, weet Wonink, die ook doceert aan de Academie voor Podologie in Utrecht.

“Twintig jaar geleden waren Nederlandse ouders zich er nog veel bewuster van dat je kind op goede schoenen moet lopen. Ze lieten hun kinderen Piedro’s en Renata’s aanmeten, degelijke schoenen die overigens nog steeds bestaan.Maar toenkwam orthopedisch chirurg Visser op televisie. Hij heeft onbedoeld veel schade aangericht.”

Dokter Visser hield een pleidooi dat schoenen veel goedkoper konden. Hij ontwikkelde modellen die maar 25 gulden per paar kostten. Wonink: “Dat waren wel heel goede, leren schoenen, in verschillende breedtes.” Vissers verhaal ging erin als zoete koek. “Maar kennelijk is in het collectieve geheugen wél blijven hangen dat je niet per se Piedro’s of Renata’s hoeft te kopen, maar níet dat de schoenen nog steeds een goede pasvorm moeten hebben.”

Inmiddels geven ouders weer kapitalen uit aan schoenen, maar ze betalen vooral voor het hippe merk, niet voor kwaliteit.

Te kleine schoenen

Aan de smalle meisjesvoetjes gaat het met die gevoerde winterlaarzen (uggs) in de winkel al mis, weet Wonink. “Door het wijdemodel glijdt de voet bij het passen naar voren. De tenen drukken tegen de voorkant, maar bij de hiel is ruimte over. Nou, denkt de verkoopster dan, die zijn te groot. Met het gevolg dat ze een maat kleiner pakt.” Uit Belgisch onderzoek blijkt dat 90 procent van de kinderen daar te krappe schoenen draagt.

Wonink: “Je hoeft maar één dag met beknelde schoenen rond te lopen of er ontstaat al een verstoring in de vorm. Dan groeien tenen bijvoorbeeld omhoog of ze slaan rechtsaf.”

De Wageningse registerpodoloog Anne Ruth Henkes ziet ze bij haar in de stad ook regelmatig lopen: jonge meiden in veel te wijde winterlaarzen. “Die meisjes lopen letterlijk naast hun uggs.”Met normale voeten hoeft dat op zich geen probleem te zijn. Maar als voeten bijvoorbeeld al naar binnen staan, kunnen volgens haar wel ernstige voetafwijkingen ontstaan. De snel stijgende internetverkoop van kinderschoenen is Robert Wonink een doorn in het oog. “Er wordt tegenwoordig niet eens meer gekeken of de schoenen wel passen.”Maar ook personeel in schoenwinkels doet vaak niet meer dan de voet lengte opmeten. Terwijl ook vorm en stand van belang zijn.

Wat moeten schoenverkopers weten?

“Sommige kinderen hebben een verheven voet met een hoge wreef, waarbij de voetafwikkeling een probleem vormt. Maar weinig schoenverkopers weten dat als je zo’n kind een schoen met een klein hakje geeft – 25 millimeter is vaak al genoeg – het veel soepeler loopt dan op een platte schoen.” Volgens hem letten schoenzaken als Footfit en Podopointwel op de specifieke kenmerken van een voet.

Een simpele test kan uitwijzen of een kind holle voeten heeft, legt Wonink uit. “Vraag het kind met de voeten recht vooruit te hurken. Lukt het niet om daarbij de hielen op de grond te houden, dan is een schoen met een kleine hak verstandiger. Iedere verkoper in een schoenwinkel kan dit.”

Voetadvies voor kinderen

Ieder kind kan een keer langs bij een registerpodoloog voor een voetadvies. Op vijf of zesjarige leeftijd is ideaal omdat afwijkingen dan nog kunnen worden gecorrigeerd. Zeker als de schoenzolen maar aan één kant slijten of als de ouder zelf een voetafwijking heeft, is er een gerede kans dat ook het kind voetproblemen zal krijgen.

Tijdens het consult bepaalt de podoloog het voettype en geeft een ’schoenrecept’ mee. Dit hoeft helemaal niet te betekenen dat het kind de rest van zijn leven aan orthopedische schoenen vastzit, maar wel wordt bekeken welk model schoenen goed past. Een voetenconsult wordt door de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoed.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht