Zorg

Een whiplash door verkeersongeluk

Piet Jagersma (46) uit Groningen liep twaalf jaar geleden een whiplash op tijdens een ongeval. Dat bepaalde zijn verdere leven.

whiplash, nekpijn, pijn, nek

Bron: Flickr/ Simon James

Diagnose whiplash

Het was een kop-staartbotsing. “Bij ongeveer tachtig kilometer per uur. Ik werd van achteren aangereden en aangereden en schoot vijftien tot twintig meter naar voren. Ik stapte uit de auto en voelde me wat duizelig. Dacht dat het door de schrik kwam. ’s Avonds werd ik misselijk. De huisarts zei de volgende dag ’doe het maar rustig aan’.

Maar de problemen bleven. Weken en maanden na het ongeval. “Ik bleef misselijk, kon me slecht concentreren en kreeg last van geheugenverlies. Maar je gaat toch door. Je hebt pijn. Mijn lichaam was totaal ontregeld. Ik voelde me constant ziek. De huisarts constateerde wel whiplashachtige klachten. Maar wat is dat dan? Ik heb zelf informatie opgezocht.”

Artsen en neurologen konden niets vinden, op röntgenfoto’s was niets te zien. “Het zorgde voor een niets te zien. “Het zorgde voor een groot trauma. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd. Maar de klachten hielden aan. Ik had een afwijking: een forse overrekking van mijn hals en nekwervel. Ik had het gevoel dat mijn hoofd op een stokje stond en niet meer vast zat aan mijn romp. De functies van mijn linkerarm en linkerbeen vielen uit. Ik was moe, moe, moe en heb twee jaar plat gelegen.” Een orthomanueel arts corrigeerde mijn nekwervels. Daarnaast slikte ik vitamines en mineralen.

“Daardoor kan ik weer een beetje functioneren.”

Revalideren van een whiplash

Herstel van een whiplash kan dagen duren, maar ook weken of maanden. 80 procent is binnen een jaar klachtenvrij. Bij Jagersma is sprake van een chronische whiplash. Dat is het medische en emotionele aspect. Jagersma verloor zijn baan als jeugdhulpverlener en moest zijn grote passie, leadzanger in een popband, opgeven. En dan hebben we het nog niet over de slepende procedures met verzekeringen.

Hij werd onlangs gekeurd en goed bevonden om weer 20 uur per week te werken. “Kon ik het maar. De ene dag zou het wel lukken, maar de andere dag niet. Dat heb je met deze aandoening. Je bent zo kwetsbaar. Het frustreert ook. Ik ben door een ander aangereden, maar moet wel de consequenties dragen.”

Piet Jagersma is noordelijk contactpersoon van de Stichting Whiplash Nederland en geeft regelmatig lezingen. “Praten heb ik wel geleerd.Dat is het enige voordeel van mijn aandoening.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht