Zorg

Hoe besmettelijk is schurft en wat kun je er tegen doen?

Schurft, tyfus, tering: het lijken uitgestorven ziektes. Toch is dat niet zo. Ieder jaar krijgen ongeveer 1000 mensen in Nederland tuberculose (tering) en een veelvoud daarvan raakt (vaak in het buitenland) besmet met darmbacteriën die buiktyfus of een andere tyfusvariant veroorzaken. Ook schurft is bepaald geen uitgestorven ziekte. Janneke Kruse vraagt voor KennisInZicht UMCG-dermatoloog Sylvia Kardaun: Hoe krijg je schurft, en hoe kom je er weer vanaf?

schurft, besmettelijk, schurftuitbraak

“Een aantal eeuwen geleden had vrijwel iedereen schurft” vertelt Kardaun. “Maar door verbeterde persoonlijke hygiëne en behandelmogelijkheden komt de ziekte nu lang niet meer zo vaak voor. Toch is ze bepaald niet uitgebannen.”

Wat is schurft?

Schurft, officieel scabiës genoemd, is een besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit is een piepklein beestje dat met het blote oog niet te zien is. Vrouwtjesmijten graven minuscule gangetjes onder de huid en leggen daar hun eitjes. De mijt heeft een ‘gastheer’ nodig om te overleven, buiten het lichaam is ze na drie dagen zo verzwakt dat ze zich niet meer kan ingraven en voortplanten. In het menselijk lichaam kan de schurftmijt wel vier tot zes weken oud worden en zich razendsnel voortplanten.

Schurft niet duidelijk te herkennen

“Dat voortplanten is nou juist het probleem”, legt Kardaun uit. “Scabiës geeft vervelende jeuk, roodheid en soms blaasjes op de huid. Dezelfde klachten zien we bij tientallen andere huidaandoeningen. Het duurt daarom vaak even voordat het duidelijk wordt dat het om schurft gaat. Vaak loopt iemand dus al langer met de ziekte rond, en heeft de schurftmijt alle tijd gehad om ‘over te kruipen’ op andere gastheren. Patiënten met de gewone vorm van schurft dragen meestal niet meer dan 10 tot 15 mijten bij zich en kunnen alleen maar een ander besmetten bij intensief lichamelijk contact (minstens vijftien minuten) of het delen van kleding of beddengoed. Maar mensen die al langer besmet zijn kunnen soms wel miljoenen mijten hebben. Deze mensen kunnen een ander ook zónder intensief contact besmetten, zelfs via het opschudden van een deken of het met een zwaai aantrekken van een jas.”

Wat kun je doen tegen schurft?

“De behandeling van schurft is eenvoudig. We kunnen kiezen uit een zalf die de schurftmijt en de eitjes doodt, pillen met hetzelfde effect, of, in ernstige gevallen, een combinatie van zalf en pillen. Daarnaast moet je kleding en beddengoed wassen. Belangrijk is om ook naar de omgeving van de patiënt te kijken: familieleden, huisgenoten, mensen waarmee fysiek contact is geweest moeten vaak ook gecontroleerd en behandeld worden.”

“Omdat schurft lastig te herkennen is, is het onduidelijk hoe vaak de ziekte precies voorkomt in Nederland. Jaarlijks ondergaan zo’n vijfduizend mensen in Nederland een behandeling voor scabiës. Meestal zien we die geclusterd in kleine of grote uitbraken. Recent nog onder studenten in Groningen, maar ook uitbraken in zorginstellingen komen met enige regelmaat voor. “

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht