Zorg

Hoe verzorg je een gezonde schoolkantine?

Voor een gezondere schoolkantine is meer nodig dan de roze koek vervangen door appels. De wil is er wel, maar obstakels zijn er óók: snoepgrage leerlingen, concurrentie, en geld natuurlijk.

schoolkantine, kantine, eten, voedsel, ongezond, gezonde schoolkantine

Bron: Flickr/ heyimmaya

Ook in de gezondste schoolkantine van de stad gaan vooral de kaas-croissantjes hard. Onderbouwers verdringen zich voor de vitrine. “Die warme kaas ruikt zo lekker,” kreunt een jongetje in de rij terwijl hij zijn baksel vlak voor zijn gezicht houdt. “Ik wil het nu meteen opeten!” Binnen drie minuten zijn de croissants uitverkocht.

Gezonde schoolkantine

Het IJburg College in Oost is het lichtend baken van de gezondheidsminnende beleidsmaker. Politici poseren op de trappen, het Voedingscentrum komt langs met een filmploeg. Want scholen moeten gezonder worden, en snel een beetje. In 2015, dus over iets meer dan een jaar, moeten alle kantines in het voortgezet onderwijs gezond zijn; bij het Voedingscentrum betekent dat: maximaal 25 procent van het aanbod mag óngezond zijn.

Maar op het IJburg College zijn ze nog een heel stuk strenger. Achter de counter geen kadetjes kroket, maar bruine broodjes huisgemaakte tonijnsalade; er wordt geen cola verkocht, maar gekoelde sapjes; chips, snoep, snacks en fris zijn uit de school verbannen. Zelfs leraren worden aangesproken als ze met een Turkse pizza de lerarenkamer binnenwandelen. Automaten zijn er in deze betrekkelijk jonge school nooit geweest.

De kantine wordt gerund door Kookmeester Willem, een enthousiaste man in een knalroze koksbuis. Hij is fulltime in dienst, verzorgt ook de kooklessen, en begeleidt de twee vrijwilligers en twee corveeleerlingen die dagelijks in de kantine meewerken. Willem stuitert door de keuken en roept dingen als: “Ik heb meer passie voor deze kantine dan de wereld aankan.”

Waarom heeft niet elke school een gezonde kantine?

Zo’n gezonde kantine runnen is voor veel scholen helemaal niet zo gemakkelijk. Universiteitshoogleraar en voedingsexpert Jaap Seidell (VU) somt de obstakels op: uitbaters van kantines willen graag winst maken, en dat gaat nu eenmaal het beste met spullen die zoet, vet, en goed te bewaren zijn. “Salades en fruit zijn bederfelijk, dat is lastig. Bovendien geven ouders vaak ongezond spul mee naar school.” En is er bijna geen school in de stad zonder winkels of snackbar in de buurt, waar alles te koop is waar een puber trek in heeft.

Zelfs het IJburgcollege heeft daar last van; de onderbouw moet in de pauzes binnenblijven, maar van de bovenbouw gaat toch een groot deel naar de supermarkt. “Of naar de visboer,” zegt een jongen uit 4 havo. “Ik eet minstens twee keer per week kibbeling.” Twee meisjes: “Ik heb soms gewoon zin in een broodje Unoxworst. Die gezonde schoolkantine vind ik nutteloos: mensen op andere scholen zijn echt niet dikker dan wij, hier!”

Rugzakken vol energydrinks

Henk Ootes, adjunct van het Comenius Lyceum in Nieuw- West, gooide onlangs de hele boel om. Gezonde producten in de kantine, en een verbod op energy drinks, snacks en chips in de school. “Het hele eetlandschap is natuurlijk veranderd,” zegt hij. “Toen ik begon met lesgeven was een kantine gewoon een ruimte, daar kon je niks kopen want iedereen had zijn eigen brood bij zich. Nu is dat nergens meer zo. En leerlingen kopen onderweg naar school van álles; ze komen soms binnen met rugzakken vol energy drinks. De snackbar verderop gaat zelfs dicht in de schoolvakanties, zozeer drijft die op de Turkse pizza’s en kapsalons die onze leerlingen daar halen.” En dan is er ook nog een supermarkt op loopafstand. “Er was sprake van overlast in de buurt; er liep echt een snoeproute van verpakkingen langs de school, en er werd soms vervelend gedaan tegen omwonenden.”

De vorige cateraar van het Comenius kon zonder ongezonde keuzes geen winst maken en vertrok. Nu is school met één van de concurrenten een samenwerking aangegaan de Turkse bakker van even verderop heeft een toonbankje in de kantine gekregen en verkoopt daar gezonde dingen; soep, sla, lightdrankjes en broodjes. Oké, er zijn ook pizzapunten te koop.

Ongezonde kantine behaald meer winst

Ootes: “Het is een lastige balans, als je echt alleen bruin brood verkoopt, gaan de leerlingen toch weer verder zoeken.” De kantine loopt nu goed, vertelt hij. “Leerlingen zijn tevreden en ze gaan veel minder naar de supermarkt. Dat is maar goed ook, want de ondernemer moet ervan rond kunnen komen, en wij hebben geen geld om er bij te leggen, we faciliteren alleen.”

Het is het probleem waar politici en het voedingscentrum het liever niet over hebben; dat een gezonde schoolkantine in bijna alle gevallen duurder is om te exploiteren dan een ongezonde. Grote cateringbedrijven weigeren chips en fris helemaal in de ban te doen, de bedrijven die automaten verhuren (in veruit de meeste gevallen zijn dit Mars en Coca-Cola) hebben er geen baat bij als er in hun machines geen fris en snoep zitten, en ook kleinschalige cateraars vinden het heel moeilijk een kantine winstgevend te maken op alleen maar gezond eten.

Nico Moen, schoolleider bedrijfsvoering van het IJburg College: “Je moet het als school écht willen, er tijd en aandacht aan besteden, en je moet er geld op toeleggen. Want je wilt de prijzen in de kantine ook laag houden, anders kunnen de leerlingen het niet meer betalen; als ze twee euro per dag te besteden hebben, is het veel.”

Kookmeester Willem is fulltimer en kost 40.000 euro per jaar aan personeelskosten. Moen: “Dat hebben we ervoor over. Hij hoort echt bij de school.” Maar niet alle scholen hebben de middelen voor zo’n vaste aanstelling. Onlangs bleek dat zestig procent van de schoolbesturen een tekort op de begroting heeft.

Is voeding verantwoordelijkheid van de school?

Ootes: “Er zijn wel collega’s die zeggen: die kantine, die voeding, dat is niet onze taak. Wij zijn er voor het onderwijs en we kunnen niet de hele opvoeding op ons nemen. Maar als je naar onze kinderen kijkt denk ik: we hebben hier een verantwoordelijkheid. Er is heel veel obesitas in deze buurt, we zijn een honderd procent zwarte school. Veel kinderen eten thuis ongezond en hebben echt een patatconditie, ze zijn gauw moe en gauw ziek. Zeker de helft zit hier zonder ontbijt in de banken. Het is onze taak als school om ze iets verantwoords te laten eten.”

Gezonde schoolkantine starten

Zowel het Comenius Lyceum als het IJburg College is blij met de aanmoediging van het voedingscentrum en wethouder Van der Burg, maar ze zeggen ook dat er voor veel scholen waarschijnlijk meer nodig is.

Moen: “Wij zijn zelf in 2008 bijvoorbeeld heel erg geholpen met een subsidie die we kregen voor het ontwikkelen van het Grand Café. Maar ondersteuning kan ook op andere manieren: vooral professionalisering is belangrijk. Wat gezond en ongezond is, weten veel scholen wel. Waar behoefte aan is ook: het moet goedkoop en het moet spannend, er moet massa worden gemaakt. Daarvoor heb je echt iemand nodig die weet wat hij doet, ook financieel. Het Voedingscentrum geeft advies op inhoud en gezondheid, dat is ook hun functie. Maar wat bedrijfsvoering betreft, moeten heel veel scholen zelf het wiel uitvinden. En dat is hun vakgebied nou eenmaal niet.”

Hoe maak je een school gezonder?

Ootes: “Een verbod op energydrankjes zou goed zijn. Of gooi die Albert Heijn ’s middags dicht voor kinderen! Dat zou enorm helpen.”

Jaap Seidell, die ook het programma De Gezonde Schoolkantine adviseerde, beaamt dat er geen eenvoudige oplossing is. “Op veel scholen moet echt een cultuurverandering plaatsvinden, ook bij leraren en ouders. Er moet draagvlak zijn. Het is niet genoeg om te zeggen: we gooien de roze koeken eruit en verkopen in plaats daarvan appels. De school moet op zoek naar verse producten die lekkerder worden gevonden, leerlingen moeten het gaan waarderen. En, echt heel belangrijk: het moet goedkoop zijn. Scholieren letten enorm op prijs, ze hebben gemiddeld 2,30 euro per dag te besteden aan eten en drinken op school. Dat is één flesje water, of twee dubbele Snickers! Het zijn allemaal kleine stappen: als je op school meer waterpunten neerzet, drinken kinderen minder frisdrank. Over het algemeen kopen mensen wat er is, veelal onbewust. Ouders moeten worden betrokken, anders blijven ze slecht eten meegeven.”

Toch is Seidell ook streng over ongezonde kantines. “Je moet als school niet willen concurreren met de snackbars in de buurt. Scholen moeten geen winst willen halen uit het stimuleren van ongezond gedrag.”

Geen smoesjes tegen gezonde schoolkantine

Wethouder Eric van der Burg wil dat schoolkantines snel gezonder worden. Hij heeft weinig boodschap aan cateraars die zeggen dat jongeren hun vette hap elders gaan zoeken als het niet op school wordt verkocht: “Wat een kulredenering om als school zelf ook maar troep te gaan verkopen omdat het buiten ook te krijgen is. Dat vind ik echt een totaal verkeerd signaal. We verkopen toch ook geen alcohol en sigaretten op school, omdat leerlingen dat nu eenmaal willen? Patat in de kantine en automaten vol suikerrijke frisdrank gaan regelrecht in tegen wat kinderen op school moeten leren.”

Op de tegenwerping dat scholen zonder extra middelen de gezonde kantine moeilijk draaiend kunnen houden zegt de wethouder: “Liever geen kantine, dan een ongezonde. Scholen moet creatief zijn, ze kunnen ook meer werken met vrijwilligers.”

Gezondere schoolkantines zijn één van de speerpunten van de Aanpak Overgewicht die Van der Burg eerder dit jaar presenteerde. Een kwart van de Amsterdamse veertienjarigen is te dik, 6,8 procent is zelfs gevaarlijk dik. Onder allochtone kinderen is het probleem het grootst: circa dertig procent van hen is te zwaar.

Bron: ANP

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht