Zorg

Smartphone bron van ziekenhuisinfecties. Hoe hygiënisch is een smartphone?

In de operatiekamer is een smartphone uit den boze. Maar er zijn plekken genoeg in het ziekenhuis waar artsen en ander zorgpersoneel met hun mobiele telefoon werken. Dat is een bron van infecties, blijkt uit onderzoek. De ziekenhuizen in het Noorden worstelen er nog mee.

bellen, smartphone, ziekenhuis, telefoon, mobiele telefoon

Bron: DvhN/ Shutterstock

Een jaar of tien geleden waren mobiele telefoons nog verboden in ziekenhuizen. De straling zou medische apparatuur in de war kunnen brengen. Topman Jan Hamel van het UMCG vond het ook niet passen bij de rustige, respectvolle sfeer in het ziekenhuis en hij hield vast aan strikte naleving van het verbod, in tegenstelling tot veel andere ziekenhuizen.

Die tijd is voorbij. De smartphone maakt zo’n onlosmakelijk onderdeel uit van het leven dat het gewoon niet meer vol te houden is ze te weren. Bovendien biedt de smartphone overduidelijk voordelen. Artsen kunnen hun mail checken en snel informatie opzoeken. Er zijn zelfs tal van medische apps.

Smartphone vol bacteriën

Maar een mobieltje dat in de spreekkamer ligt, kan de ziekenhuisbacterie MRSA bevatten of andere ziekteverwekkers verspreiden, zo blijkt uit een in vakblad Medisch Contact gepubliceerde literatuurstudie. 57 Procent van alle dokters gebruikt de mobiel tijdens het patiëntencontact om bijvoorbeeld medische informatie op te zoeken of met een collega te overleggen. “De smartphone wordt overal mee naartoe genomen en komt ook op plaatsen met een slechte hygiëne”, stelt student-onderzoeker Stijn Voeten van het VUmc Amsterdam in het blad. “Hij wordt daarna niet gedesinfecteerd en kan dus een bron van bacteriën vormen.”

Voeten vergeleek acht studies, waarin in totaal 989 smartphones onderzocht werden op bacteriën. Afhankelijk van het onderzoek bleek 42 tot 94,7 procent van de smartphones uit het ziekenhuis afkomstige bacteriën te hebben, met name aan de randen. In vijf studies ging het om resistente bacteriën: ziekmakende bacteriën zoals MRSA die niet met antibiotica te bestrijden zijn, en juist in het ziekenhuis de al zwakke patiënten extra hard kunnen treffen.

Richtlijnen ontsmetting smartphone

Een smartphone ontsmetten met alcohol kan funest zijn voor het apparaat. Voeten pleit daarom voor voldoende desinfectie, zodat een arts zijn telefoon pas aanraakt wanneer hij zijn handen heeft gewassen. Ook zou speciale beschermfolie over een telefoon kunnen helpen, zodat die wel gedesinfecteerd kan worden.

Een rondgang langs verschillende ziekenhuizen in Noord-Nederland leert dat er nog geen heldere richtlijnen zijn. In de operatiekamer en andere afdelingen die strikt steriel moeten blijven, zijn smartphones doorgaans verboden. Maar in de spreekkamer van de polikliniek en op de verpleegafdelingen is het onduidelijker.

“Er zijn geen landelijke richtlijnen, dus hebben wij ook geen specifieke richtlijnen”, zegt de woordvoerder van Nij Smellinghe Drachten en de Sionsberg Dokkum. Woordvoerders van UMCG, Martini Ziekenhuis, Leveste (Emmen en Hoogeveen) en MCL Leeuwarden reageren vergelijkbaar.

Ziekenhuis hygiëne

Handen wassen is erg belangrijk, en dan niet zomaar een beetje afspoelen maar degelijk met zeep schrobben. Daar wordt flink op gehamerd; de vijf regels van handhygiëne. Voordat een arts een patiënt aanraakt moet er dus gewassen worden. “Daarmee is het risico op overdracht minimaal. Ook hebben wij regels over het niet dragen van handsieraden en lange mouwen onder de witte jas.”

Voor de meeste ziekenhuizen is het onderzoek geen aanleiding om de richtlijnen gelijk aan te passen. “Het is nog kakelvers onderzoek”, zegt de woordvoerder van MCL Leeuwarden. Artsen dragen al geen horloges, ringen en andere sieraden uit hygiënisch oogpunt. “Als de landelijke richtlijnen smartphones daar ook onder scharen, zullen we dat zeker doen.”

Het UMCG meent ook dat goed handen wassen besmetting voorkomt. “Als voor en na ieder patiëntcontact de richtlijnen van handhygiëne goed worden gevolgd dan is de kans op besmetting minimaal”, zegt de UMCG-woordvoerder. “Die richtlijnen goed toepassen is het belangrijkste.”

Ook Leveste en het Martini houden het bij strenge regels over handen wassen en het weren van smartphones uit de operatiekamer. “In dit onderzoek is gefocust op smartphones maar het geldt natuurlijk voor allerlei dingen die je aanraakt zoals scharen, pennen en tablets”, zegt de woordvoerder van Leveste.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht