Zorg

Noordelijke Nederlanders onderworpen aan groot bevolkingsonderzoek.

Het grote medische bevolkingsonderzoek Lifelines van het UMC Groningen heeft een mijlpaal bereikt. Vorige week is de 165.000ste deelnemer ingeschreven. Daarmee is het doel bereikt. Eén op de tien inwoners van Noord-Nederland maakt nu deel uit van het grootste medische bevolkingsonderzoek van Nederland.

groningen

Inwoners van Groningen. Bron: DvhN/ Sterre Hurkens

Lifelines volgt de gezondheid van inwoners van Noord-Nederland 30 jaar lang. Daarmee hopen de onderzoekers medische kennis op te doen over gezonder ouder worden.

De eerste groep deelnemers, die al in 2007 voor het eerst is onderzocht, wordt volgend jaar alweer voor de tweede keer uitgenodigd. Dit keer worden er nog drie extra metingen verricht. Zo wordt van de deelnemers ook ontlasting onderzocht, wordt een haarmonster afgenomen en doen ze een spierkracht-test.

Onderzoek onder noordelingen

Die nieuwe metingen zijn het gevolg van voortschrijdende medische kennis, zegt professor Ronald Stolk, wetenschappelijk directeur van Lifelines. “De laatste jaren is bekend geworden dat we in de ontlasting veel kunnen zien, zoals bloed dat kan wijzen op darmkanker.”

Dat geldt ook voor de haarmonsters. Er wordt bij deelnemers een plukje haar afgeknipt. Als ze haar hebben, tenminste. Met zo’n haarmonster kunnen stresshormonen gemeten worden. “Met wat langere haren kunnen we de blootstelling aan stress in de loop der tijd meten. Haar groeit immers een centimeter per maand dus dan kan je verschillen zien.”

Een ander nieuw onderzoek is de springtest. Deelnemers moeten staand op een plaat even springen om de spierkracht te meten. “Die methode is voor iedereen te doen, ook ouderen en kinderen. Andere spierkrachttesten blijken minder goed te doen voor minder fitte deelnemers.”

Gegevens opslag

Een belangrijk onderdeel van Lifelines is de opslag van het lichaamsmateriaal, zoals bloed en urine. Daarvoor is een ’mega-vrieskist’ gebouwd; een 40 miljoen euro kostend magazijn waar het materiaal bij min 80 graden bewaard wordt. Door met robots te werken kunnen de bloeden urinemonsters snel gevonden worden in de grote massa, zodat onderzoekers ze kunnen gebruiken. Dit gebouw op industrieterrein Eemspoort in Groningen is intussen afgebouwd. De inrichting is nu bezig en de opening wordt komend voorjaar verwacht.

Directeur Stolk zegt bijzonder tevreden te zijn met de deelname van de bevolking van Noord-Nederland. “We vragen nogal wat van mensen. Niet alleen medisch onderzoek ondergaan maar ook lange vragenlijsten invullen. We zijn er heel trots op dat zo veel mensen bereid zijn mee te doen.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht