Zorg

Samen stoppen met roken. Hoe stop ik met roken?

Het is niet alleen een gezellig onderonsje maar toch lachen ze wat af. “Ik liet ’s avonds wel eens een taxi een pakje sigaretten ophalen bij de benzinepomp”, zegt Gerda Gosschalk.

roken

Bron: Flickr/ Meddygarnet

“Hoeveel meter sigaretten ik wel niet gerookt heb in mijn leven…” Het loopt storm op de antirookcursussen.

“Veel rokers hebben al tig pogingen ondernomen maar zijn steeds teruggevallen”, weet Titia Klemmeier, longverpleegkundige in het Martini ziekenhuis en begeleider van de rookcursus Pak je Kans. “Door de groepstraining, de ondersteuning met medicijnen en andere hulpmiddelen en door elkaar te blijven stimuleren, houden meer mensen het vol.”

Stoppen met roken door slechte gezondheid

De 58-jarige Ria Tiemes is net twee dagen gestopt met roken. Ze moest wel, want ze werd vier maanden geleden opgenomen in het ziekenhuis met een verstopte ader in haar been. Gevolg van 45 jaar roken. Haar man Meeuwes stopte pardoes met roken, zomaar, ’om het mijn vrouw makkelijker te maken thuis’. Hij zit solidair naast zijn vrouw op de antirookcursus, waar ze nu twee weken aan meedoen. Na een flinke aanloop is zijn vrouw nu dan echt gestopt.

“Ik rookte gewoon dwars door die tabletten heen”, zegt Ria. “Ik heb er zó’n zin in hè…” In een groep van zo’n vijftien deelnemers krijgen de cursisten groepstrainingen over het roken.

In drie maanden zijn er negen bijeenkomsten waar ze elkaar vertellen over hun ervaringen, waar ze tips en trucs krijgen van elkaar, en van de leiding, waar ze informatie krijgen over gedragsverandering en gezondheidseffecten van roken. “Mensen kunnen hier eerlijk tegen elkaar zeggen hoe het ze vergaat. Je hoeft je voor elkaar niet te schamen”, zegt Klemmeier.

Gestopt met roken

Na de eerste twee weken voorbereiding volgt het cruciale moment: de stopweek. De deelnemers kunnen pillen slikken, maar niet iedereen weet daarmee meteen te stoppen. “Mij smaakte de sigaret meteen niet meer”, zegt Trieneke Bonsema. “Oh, dat maakte mij niet uit, ik bleef gewoon doorroken”, reageert Gerda Gosschalk. “Zolang ik ze in huis heb blijf ik roken, hoe slecht het me ook smaakt.”

Maar nu is ze dan eindelijk echt gestopt. De 59-jarige Trieneke Bonsema deed vorig jaar al mee aan de cursus en is nog steeds gestopt. “Ik heb een dochter van 24 en die wil ik verder zien opgroeien.” Ze krijgt de tranen in haar ogen: “Ik had een longontsteking gehad en was drie dagen helemaal kwijt. Dat was de omslag.” Nu heeft ze een jaar niet gerookt. “Ik ben wel negen kilo aangekomen, dat vind ik dramatisch.

Voor de hond was het heel goed, want ik ga veel vaker wandelen. Ik ben heel blij dat ik mijn kans gepakt heb. Ik heb meer lucht en ik kan weer zingen!”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht