Zorg

Omstreden Diane-35-pil uit basispakket

De Diane-35-pil wordt niet meer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) bekendgemaakt.

trombose, pilVrouwen van 21 jaar en ouder die anticonceptiepillen slikken, krijgen die al sinds 2011 niet meer vergoed. De Diane-35-pil zou enkel moeten worden voorgeschreven tegen erge acné en overbeharing. Na overleg met deskundigen bleek echter dat ook deze pil in de praktijk vooral als -gratis- anticonceptie werd gebruikt. Schippers wil daar vanaf en vergoedt de Diane-35-pil niet meer.De bewindsvrouw realiseert zich dat patiënten wellicht zijn aangewezen op deze pil. Omdat de kosten van goedkope varianten van de Diane-35-pil laag zijn, kan de patiënt die volgens haar prima zelf betalen.

11 doden

Schippers meldt de Tweede Kamer dat dit jaar steeds minder vrouwen de Diane-pil zijn gaan gebruiken. In augustus en september werd deze pil per maand nog niet half zo vaak voorgeschreven als in 2012.

Eerder dit jaar ontstond ophef toen het bijwerkingscentrum Lareb meldde dat de dood van 11 vrouwen in Nederland mogelijk verband kon houden met het gebruik van de Diane-35-pil.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht