Zorg

Geen e-sigaret onder achttien. Kamerleden vinden leeftijdsgrens logisch

De elektronische sigaret is geen kinderspel en daarom willen Kamerleden de verkoop ervan aan kinderen omder de achttien verbieden.

E-sigaret

Als het aan VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte en zijn PvdA-collega Marith Rebel ligt, wordt de e-sigaret niet verkocht aan jeugd onder de 18 jaar. Ook voor de verkoop van gewone sigaretten en voor alcohol geldt vanaf januari 18 jaar als de minimumleeftijd.

Minimumleeftijd

Beide Kamerleden willen net als CDA en SP dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de minimumleeftijd voor elektronische sigaretten betrekt bij de maatregelen over veiligheid en informatie aan de consument die hij eerder aankondigde.

Wat is een e-sigaret?

Een elektronische sigaret is een apparaatje op batterijen, dat is bedoeld om als traditionele sigaret te worden gebruikt. Op de markt zijn er inmiddels vele varianten van. Er zit meestal nicotine in, maar geen tabak.

 Geen kinderspel

Rutte vindt het raar dat er nog helemaal niets is geregeld rond dit product. “Het is logisch dat je een leeftijdsgrens stelt voor de nicotinehoudende e-sigaret. Dit is geen kinderspel”, verwijst hij naar de laatste onderzoeksresultaten. Rebel meent dat jongeren niet de kans moeten krijgen via de e-sigaret te beginnen met roken.

“We willen dat jongeren gezond opgroeien en willen niet dat een jonge, gezonde generatie nicotineafhankelijk wordt doordat de e-sigaret vooralsnog voor iedereen vrij verkrijgbaar is.” Zij hoopt dat Van Rijn zo snel mogelijk met maatregelen komt.

 Gevaarlijk voor kinderen

Van Rijn kondigde onlangs al actie aan, nadat de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) concludeerde dat vloeibare nicotine in een elektronische sigaret gevaarlijk is voor kinderen. Eerder stelde het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) al dat deze e-sigaret net als gewone sigaretten verslavend is en er meerdere kankerverwekkende stoffen in voorkomen.

 Kamerdebat

Staatssecretaris Van Rijn beloofde tijdens het Kamerdebat over de hogere leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak al dat hij zou onderzoeken of er ook een leeftijdsgrens voor de e-sigaret mogelijk is. Waarschijnlijk nog voor Kerstmis hoort de Kamer van hem hoe dat juridisch zit. (ANP)

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht