Zorg

Seksuele opwinding onderdrukt walging. Vies van je partner.

’s Ochtends wakker worden in het bed van een geliefde en bijna over je nek gaan van de adem of aanblik van je partner? Heel normaal, blijkt uit onderzoek, want seksuele opwinding maakt als het ware blind voor normale gevoelens van walging.

seks, voetjevrijen, bed, liefde

Bron: Flickr/ rt69

“Bij een wilde nacht met een geliefde blijft het meestal niet bij het uitwisselen van wat speeksel. De partners komen letterlijk in aanraking met intieme lichaamsdelen en -sappen”, zegt Charmaine Borg, onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Toch voelen diezelfde mensen ’s morgens op zijn minst een lichte aarzeling als ze elkaars tandenborstel moeten gebruiken. Waarom?”

Opwinding verdoezeld walging voor elkaar

Borg onderzocht hersenscans bij vrouwen die dingen zien of doen die normaal gesproken als walgelijk worden ervaren. Ze moesten bijvoorbeeld naar bedorven voedsel kijken, naar vieze wc’s of naar verwondingen of verminkte lichamen. Of ze moesten een slok water nemen uit een glas met een kakkerlak erin of met hun vinger een nat en gebruikt condoom aanraken.

Vaginisme

Charmaine Borg vergeleek ‘normale’ vrouwen en twee groepen vrouwen met seksuele problemen. De ene groep met vaginisme, waarbij ze niet in staat zijn om iets in hun vagina in te brengen. De andere groep met pijn bij de penetratie, zogeheten dyspareunie. Ze verwachtte dat de vrouwen met vaginisme meer walging zouden voelen bij het zien van seksuele handelingen dan de vrouwen zonder klachten. Maar dat bleek niet het geval. “Bij hersenscans bleek dat vrijwel alle vrouwen bij beelden van penetratie op dezelfde manier reageerden als op andere walgstimuli, zoals bedorven voedsel of vieze wc’s.”

Borg vond dat een van de grootste verrassingen van haar onderzoek. “Seksuele opwinding is blijkbaar een enorm krachtig middel om die walging te onderdrukken. Maar zodra de opwinding voorbij is kom je weer tot bezinning.”

Vrees voor smet weerstaan door seks

Als bij de proefpersonen seksuele opwinding werd uitgelokt, bleken ze ook gemakkelijker water te drinken uit een glas met kakkerlak. Dat werkte alleen niet bij vrouwen met vaginisme. “Wellicht wordt bij seksuele opwinding bij deze vrouwen het gevoel van walging niet onderdrukt. Vrouwen met seksuele penetratieproblemen uitten duidelijk meer walging dan seksueel gezonde vrouwen. Het is zeer goed mogelijk dat ze daardoor meer spieren onbewust of zelfs bewust aanspannen”, denkt Borg.

Walging

Vrouwen met vaginisme of dyspareunie bleken ook meer walging te ervaren bij het kijken naar een vrouwvriendelijke pornofilm.

Volgens Borg bieden haar onderzoeksresultaten volop aanknopingspunten voor verder onderzoek naar een mogelijke oplossing voor vaginisme of dyspareunie. Borg zelf gaat dergeliik onderzoek doen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht