Zorg

Geel licht gezonder tijdens nachtdienst. De risico’s van werken in ploegendienst

Mensen die langdurig in ploegendienst werken, hebben minder last van verstoring van hun dag/nachtritme als ze bij geel licht werken. Dat ontdekte chronobioloog Maan van de Werken in haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze zag ook dat het stresshormoon cortisol in de vroege ochtend sterk reageert op prikkels.
nachtdienst

Foto: Leeuwarder Courant

Risico’s van nachtdienst

In een 24-uurs economie is het steeds normaler ’s nachts te werken. Maar wie langdurig in ploegendienst werkt, heeft een verhoogd risico op bijvoorbeeld kanker, suikerziekte, overgewicht of depressie. Een bekende factor bij de reactie van ons lichaam op nachtdiensten is kunstmatig licht. “De blauwe component in wit licht houdt mensen beter wakker dan geel licht”, vertelt Van de Werken. Zij liet daarom proefpersonen een nacht wakker blijven bij geel licht, wit licht en in het schemerdonker.

Melatonine

Het lichaam maakt alleen ’s nachts melatonine aan, waardoor het de naam van ’slaaphormoon’ heeft gekregen. Onterecht, vindt Van de Werken: “We zagen wel dat wit licht het hormoon melatonine sterk onderdrukt, maar ik vond geen enkele relatie tussen slaperigheid en de melatonineconcentratie.”

Huidtemperatuur

Die relatie was er wel met de huidtemperatuur. Deze neemt normaal gesproken ’s nachts toe. Bij wit licht lag de huidtemperatuur echter aanzienlijk lager dan bij geel licht. Dat gele licht voorkwam ook de daling van de melatonineconcentratie. “Mijn conclusie is dat het lichaam van de proefpersonen bij geel licht een veel normaler nachtpatroon vertoonde dan bij wit licht.”

Geel licht

Geel licht verstoort de reacties van het lichaam in de nacht dus minder dan wit licht en het is daarmee mogelijk ook gezonder. “Ik zou bij nachtwerk zeker geel licht aanraden”, zeg Van de Werken. Er is wel een belangrijke uitzondering: “Met geel licht voelden de proefpersonen zich iets minder alert en dit strookt ook met de hogere huidtemperatuur. Voor werk dat grote alertheid vraagt, bijvoorbeeld bij luchtverkeersleiders, zou wit licht daarom beter kunnen zijn.”
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht