Zorg

Help, ik krijg een baby. Zwanger en onzeker

Zwangeren weten nooit zeker hoe ze als moeder zullen zijn. Toch voelt de ene vrouw zich daar onzekerder over dan de andere, blijkt uit een onderzoek van Marije Verhage. “Als je minder zelfvertrouwen hebt, kijk je door een andere bril naar de werkelijkheid.”

zwanger, zwangerschap, onzeker

Bron: Flickr/ d:space

Vertrouwen in jezelf als vader of moeder lijkt belangrijk voor de manier waarop kinderen zich ontwikkelen. Zo blijken kinderen van ouders die zeker zijn van hun manier van opvoeden over meer sociale vaardigheden te beschikken en het beter te doen op school. Over het effect van de (on)zekerheid tijdens de zwangerschap is echter weinig bekend. Daarom deed Marije Verhage hier onderzoek naar. Ze promoveerde gisteren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Ons idee was: als je al tijdens de zwangerschap onzekerheden kunt opsporen en aanpakken, dan voorkom je daarmee wellicht moeilijkheden in het opvoeden.”

Onzekere ouder

Maar ja, hoe bepaal je wat een onzekere en wat een zekere ouder is. Iedere vader of moeder vraagt immers zich wel eens af wat het beste is voor zijn of haar kind. Krijgt hij sowieso een toetje of zal ik dat pas geven als hij zijn bord leeg heeft gegeten? Moet ik altijd consequent zijn? Geef ik haar straf of blijf ik nog even geduldig? Verhage: “Af en toe twijfelen aan jezelf is heel normaal. Maar als mensen heel vaak twijfelen of ze het wel goed doen als ouder, dan zijn ze niet zo zeker over hun ouderschap. Bijvoorbeeld als ze zich regelmatig afvragen of ze de signalen van hun kind wel goed inschatten en of ze zichzelf in staat achten om hun baby te troosten.”

Onderzoek onder onzekere zwangeren

Om die gevoelens van onzekerheid te meten, liet de onderzoekster zeshonderd vrouwen op vijf momenten tijdens de zwangerschap en tijdens het eerste jaar na de geboorte van hun kind vragenlijsten invullen. Daarnaast deed ze met ongeveer 180 vrouwen een experiment. “We dachten: mensen kunnen wel zeggen of ze twijfelen of niet, maar in hoeverre klopt dat met de realiteit, als de baby er is? Ik wilde daarnaast ook meten welke ouder zich snel van de kaart liet brengen door het gedrag van hun kind”, zegt Verhage.

Ze liet de zwangeren twee verschillende baby’s troosten, die ze via een computer hoorden huilen. De eerste baby was voor iedereen makkelijk te troosten, dat lukte acht van de tien keer. De tweede baby bleek een stuk moeilijker, daarbij lukte het maar twee van de tien keer. Tussentijds moesten de zwangeren steeds aangeven hoe goed ze dachten dat ze in het dagelijks leven hun baby konden troosten.

Zelfvertrouwen speelt rol als moeder

Wat bleek? Doordat de eerste baby zo makkelijk te troosten was, steeg het zelfvertrouwen (van 7,0 naar 7,2). Na de tweede moeilijke baby daalde het (naar 5,9, op een schaal van 10). “Vrouwen van wie het zelfvertrouwen het meest daalde, vonden het huilen van de baby ook het meest vervelend klinken”, zegt Verhage. “Die zeiden bijvoorbeeld dat het huilen heel gestresst en onaangenaam klonk, terwijl vrouwen met veel zelfvertrouwen zeiden dat het wel meeviel. Je lijkt dus met een andere bril op naar de werkelijkheid te kijken als je minder zelfvertrouwen hebt. Ook de uitkomsten van de vragenlijsten lieten zien dat de meer onzekere zwangeren het gedrag van hun kind negatiever zagen. En dat ze dat als moeder ook bleven doen, totdat hun kind twaalf maanden oud was.”

Voor zwangeren is het goed om te weten  dat hun zelfvertrouwen vanzelf stijgt na de geboorte en tijdens het eerste levensjaar van het kind. Daar hoeven ze niks speciaals voor te doen, behalve zorgen voor de baby, zo blijkt uit het onderzoek van Verhage. Ook adviseert Verhage onzekere zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap zorgervaring op te doen, bijvoorbeeld met kinderen van vriendinnen. Lezen over opvoeden helpt eveneens, net als opvoedprogramma’s kijken op televisie of ervaringen uitwisselen met andere ouders. Hoe meer kennis je opdoet over opvoeden, hoe minder onzeker je daarover bent.

Ik ben onzeker tijdens mijn zwangerschap

Tips voor onzekere zwangeren

  • af en toe onzeker zijn hoort er gewoon bij, probeer te relativeren
  • vergroot je kennis door veel te lezen over opvoeden
  • doe alvast wat zorgervaring op door op te passen op andere baby’s, bijvoorbeeld van vriendinnen
  • als je voelt dat je vaak twijfelt, zeg het dan eerlijk tegen je verloskundige, zij kan je eventueel doorverwijzen
  • praat veel met mensen die al kinderen hebben en met wie je jezelf kunt vergelijken.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht