Zorg

Hernia vaker onder het mes. Operatie nodig of niet?

Ze willen nog niet zeggen dat er onnodig geopereerd wordt. Maar opvallend is het wel, stelt de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. In Noord-Nederland worden naar verhouding veel meer patiënten aan een rughernia geopereerd dan elders in het land. Terwijl bekend is dat zo’n hernia vaak vanzelf overgaat na een half jaar.

De Ruggewervel en de plek waar een hernia kan ontstaan. Foto: Dagblad van het Noorden

De Ruggewervel en de plek waar een hernia kan ontstaan. Foto: Dagblad van het Noorden

Zorgverzekeraars Nederland publiceerde deze week een onderzoek naar zogeheten praktijkvariatie bij rughernia’s. Praktijkvariatie is een mooi woord voor opmerkelijke verschillen tussen artsen en ziekenhuizen. De aantallen operaties worden dan vergeleken met het aantal patiënten met een rughernia in een bepaalde regio. Deze praktijkvariatie wordt de laatste jaren ook bij andere aandoeningen onderzocht. Bekende voorbeelden zijn amandelen verwijderen bij kinderen, staaroperaties en prostaatoperaties.

 Operatie nodig of niet?

Bij al die aandoeningen is het de vraag of een operatie wel echt nodig is. Langdurige verkoudheidsklachten gaan soms ook zonder amandeloperatie over en staar hoeft niet meteen bij het eerste begin van vager zicht geopereerd te worden. Als er dus ziekenhuizen zijn die veel vaker zulke ingrepen uitvoeren dan gemiddeld, is er misschien een andere oorzaak. Dat de specialist het wat vaker doet om er geld aan te verdienen, bijvoorbeeld. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.

Rughernia

Bij rughernia’s blijken de verschillen tussen ziekenhuizen het grootst. Jaarlijks lijden zo’n tachtigduizend mensen in Nederland aan zo’n uiterst pijnlijke rug. Een paar jaar geleden werd er meer geopereerd dan nu. Bij zo’n operatie wordt een kleine uitstulping tussen de ruggenwervels weggehaald. Na de eeuwwisseling bleek uit een aantal goede onderzoeken dat er weinig verschil is tussen wel en niet opereren. Na twee jaar gaat het met niet-geopereerde patiënten net zo goed als met mensen die wel onder het mes gingen.

 Smeken om operatie

Die kennis is nog niet doorgedrongen tot alle medisch specialisten. Maar er zijn ook patiënten die bijna smeken om een operatie. De pijn kan soms ondraaglijk zijn. Een deel van de patiënten wijkt uit naar Duitsland of België als ze hier niet geopereerd kunnen worden. Er zijn ook privéklinieken die de operatie doen als mensen de rekening (7000 tot 8000 euro) zelf betalen. Rugkliniek Iprenburg in Veenhuizen doet dat bijvoorbeeld. Iprenburg gebruikt een techniek die door de meeste zorgverzekeraars niet erkend wordt.

 Te vaak opereren

De koepelorganisatie van zorgverzekeraars vindt het tijd eens een hartig woordje te spreken met de ziekenhuizen die toch nog veel hernia’s opereren. Vandaar dat de plattegrond van Nederland met de cijfers over praktijkvariatie naar buiten is gebracht. “We geven geen waardeoordeel”, laat de woordvoerder van Zorgverzekeraar Nederland weten. Maar met deze gegevens in de hand gaan de verzekeraars wel de gesprekken met ziekenhuizen aan over de aantallen behandelingen en de prijs.

 Cijfers

De Orde van Medisch Specialisten reageerde meteen dat de cijfers een verkeerd beeld kunnen oproepen. Er kunnen verschillende redenen zijn om meer of minder te opereren, meent de vereniging. Ook al is er in de cijfers rekening gehouden met verschillende ’zwaarte’ van de patiënten, toch zijn er per patiënt verschillende mogelijkheden om de hernia te behandelen, betogen de artsen. “Praktijkvariatie hoeft niet ongewenst te zijn. Zolang de cijfers moeilijk te duiden zijn, hebben patiënten er maar weinig aan.”

 Om tafel

De Orde gaat met beroepsverenigingen en zorgverzekeraars om tafel om de verschillen verder te onderzoeken. De organisaties van neurologen en orthopedisch chirurgen gaan nieuwe adviezen opstellen over wanneer een operatie aanbevolen wordt. Zorgen over onnodige operaties vindt de Orde onterecht. “Nederland werd vorige week voor het vierde jaar op rij Europees kampioen gezondheidszorg”, stelt de Orde. “Nederland staat al acht jaar in de top-3 van de gezaghebbende European Health Consumer Index. Uit cijfers van onderzoeksinstituut NIVEL bleek vorige week dat het vertrouwen van patiënten in medisch specialisten onverminderd groot is. De specialisten scoorden een 8,8 en zijn daarmee de betrouwbaarste zorgaanbieders.”

 

 

 

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht