Beweging

Voetbalblessures, de sportarts heeft het er maar druk mee

Ieder weekend worden er sportwedstrijden gehouden. Voetbal, handbal, volleybal en basketbal. Vier contactsporten die ook voor blessures zorgen. Voor onder andere Ron du Bois, als sportarts verbonden aan het Sportmedisch centrum in Heerenveen, levert dat weer de nodige drukte op.
blessure, voetbal, voetbalblessure

Bron: Flickr/ J.J. Verhoef

Sportblessures

Volle wachtkamers zeker?
“We hebben op maandagochtend een inloopspreekuur voor in het weekeinde opgelopen blessures. In de zomermaanden komen ze mondjesmaat, maar je kunt wel merken wanneer het voetbalseizoen begint.
Het is wel zo dat het voetbal ons een hoop werk oplevert. Ook omdat we een cliënt direct door kunnen verwijzen naar bijvoorbeeld onze fysiotherapeuten. Ze kunnen dus direct behandeld worden.”

Welke voetbalblessures komen het meeste voor?

Als u een top-3 van voetbalblessures moet samenstellen, hoe ziet die er dan uit?
  • De enkelblessure staat op nummer een. Vooral kneuzingen enverzwikkingen.
  • De knie is nummer twee in de voetbalblessurelijst
  • Op drie staan toch de spierscheuringen. De eerste twee heb je overigens vaak niet in de hand, die komen vaak door een tegenstander.

Hoe voorkom ik spierscheuringen?

Spierscheuringen wel dan? Is dat een kwestie van dommigheid, bijvoorbeeld geen of een slechte warming up doen?
“Spierscheuringen komen vaak doordat er in de zomermaanden weinig tot niets gedaan wordt. Dan wordt er opeens in een voorbereiding fysiek veel gevraagd en dat levert vaak al kleine pijntjes op.
Omdat men niet af wil haken, verbijt men die pijn en in een wedstrijd waar het er dan om gaat wordt er geforceerd. Met spierblessures als gevolg.”
Dus toch dom?
“Ja, je ziet wel dat men pas wijs wordt als ze met een dergelijke blessure bij ons geweest zijn en we uitleggen hoe ze aan het ongemak gekomen zijn en hoe ze die kunnen voorkomen.”
Is voetbal dan toch een ongezonde sport? Zorgt het voor te veel onnodig ziekteverzuim en kost het de maatschappij handenvol met geld?
“Voetbal is zeker niet ongezond en zorgt ook niet voor teveel ziekteverzuim. Het is juist andersom. Door te voetballen, te bewegen zijn mensen veel fitter en wordt ziekteverzuim op andere vlakken juist voorkomen. Dus het bespaart erg veel geld. Lekker blijven voetballen of op andere wijze bewegen, zou ik adviseren.”
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht