Beweging

Zelfoverschatting. Belangrijkste oorzaak ongelukken op skipiste

In Oostenrijk vallen ieder jaar doden tijdens de wintersport. Nederlanders kunnen niet skiën. Zo, daar kunnen al die enthousiaste wintersporters die de afgelopen maanden, overtuigd van eigen kunnen, afdaalden van de (natuurlijk liefst zwarte) pistes het mee doen.
Wintersport

Foto: NDC Mediagroep

Joris Gieske van de Nederlandse Ski Vereniging (NSV) bedoelt het niet rottig, maar volgens hem is het gewoon zo: Nederlanders bereiden zich niet goed voor op hun vakantie en zijn daardoor gevoelig voor ongelukken en ongelukjes.
“Wij Nederlanders zeggen: we skiën al acht jaar. Dat betekent in de praktijk acht weken.
Dan kun je echt nog niet skiën. Het risico dat je een ander aanskiet of op een andere wijze een ongeluk krijgt, is dan aanwezig.”

Gevolgen overschatting

De gevolgen kunnen groot zijn. De laatste  jaren overleden aardig wat  Nederlanders tijdens het skiën. Elk jaar vertrekken zo’n 1,1 miljoen Nederlanders naar de sneeuw. Even er lekker tussenuit, de natuur en de buitenlucht in. Niet iedereen komt daar ook even gezond weer van terug. De gipsvluchten zijn elk jaar opnieuw bezet met brekebenen.

Letsel

“Elk jaar neemt het aantal gewonden iets toe, maar soms is het fors. Meestal daalt het aantal meldingen na de kerstdagen, “, zegt een woordvoerster van SOS International. Opvallend is het aantal mensen met hoofdletsel, van verwondingen tot hersenschuddingen. Een van de oorzaken van het toegenomen aantal gewonden zou de drukte op de piste zijn.

Fysiek goed voorbereiden

Drukte op de piste vergt meer van de skiërs, omdat ze moeten remmen, ontwijken en sturen. Gieske: “Dat betekent dat je fysiek goed voorbereid moet zijn. Als je moe bent, wordt dat een stuk moeilijker en is de kans op ongelukken groter.”
Ook de sneeuwconditie is van belang. Is de piste heel glad dan is handigheid in het skiën extra belangrijk. Wie ongelukken wil voorkomen, kan zich het beste al enkele weken van tevoren voorbereiden.Naar de sportschool dus

Voorbereiding wintersport

“Skiën is een zware sport.Een wintersportvakantie kost veel geld, dan is het fijn als je ervan kunt genieten. Uit onderzoek is bekend dat een gedegen voorbereiding 75 procent minder kans op een ongeluk geeft. Ik raad aan een week of vijf van tevoren te beginnen en een keer of drie per week te gaan sporten. Je wordt er ook gezonder van natuurlijk.”
Andere tips om ongelukken te komen, liggen voor de hand, maar worden lang niet altijd opgevolgd. Houd je aan de pisteregels, ski niet zomaar buiten de piste ook al ziet het er daar mooi uit. Draag een helm.
Dat laatste ziet de ANWB steeds vaker gebeuren, zegt een woordvoerster. “Soms is dat verplicht, maar mensen doen het steeds vaker uit zichzelf. Een goede ontwikkeling.”

Helm

Dat vindt Gieske ook. “Als je op een brommer rijdt, moet je een helm op. Met skiën ga je ook zo 35 kilometer per uur. Als je valt, is het vervelend als je een been breekt, maar hoofdletsel is serieuzer.” De VerzekeraarsHulpDienst (VHD) onderzoekt de relatie tussen ongelukken en het dragen van een helm door kinderen. Het aantal jonge kinderen dat gewond raakt op de skipistes stijgt namelijk aanzienlijk, meldt de VHD. De alarmcentrale kreeg vorige week gemiddeld veertig tot vijftig meldingen per dag. “Onze artsen zien enorm veel kinderen met een schedelbasisfractuur”, zegt een woordvoerster.

Een helm verplichten vindt de woordvoerder van de NSV niet nodig. “Ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat iedereen zo’n helm draagt. Bij snowboarden hoort het gewoon bij je uitrusting. Bij skiën gaat dat ook wel gebeuren.”

Zelfoverschatting

Zelfoverschatting is de oorzaak van de meeste skiongelukken, aldus Reinhold Dörflinger, directeur van de Bergrettung, de Oostenrijkse reddingsdienst. “Als ik de meeste skiërs bezig zie, dan is dat een gruwel’’, aldus Dörflinger  in dagblad Die Presse.
Thiebout van den Bergh, adjunct-directeur van het Oostenrijks Toeristenbureau in Amsterdam, wijt het hoge dodenaantal mede aan de vele wintersporters. “Ik weet uit eigen ervaring dat het de afgelopen weken heel erg druk was op de pistes in Oostenrijk.’’ “Het land ligt heel centraal. Zo neemt het aantal wintersporters uit Oost- Europese landen enorm toe. De pistes worden niet groter, dus de ruimte wordt minder. Dan heb je eerder kans op ongelukken.”
De meeste doden, negentien, vielen door lawines buiten de gemarkeerde skipistes. Ook worden veel ongelukken veroorzaakt door te hoge snelheid of alcoholgebruik.
Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht