Zorg

Ben je verzekerd op wintersportvakantie? Ook als je off-piste gaat?

Off-piste skiën is populair maar ook gevaarlijk. Durfallen die toch de niet-geprepareerde routes verkiezen, doen er goed aan de polisvoorwaarden van hun reisverzekering eens goed te bekijken. Een speciale wintersportdekking bovenop de standaard reisverzekering is aan te raden.
skiën, verzekerd

Bron: Flickr/ Skistar Trysil

“Maar dan ben je er nog niet, want de voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen”, zegt Ad Vonk van de ANWB.
De meeste verzekeraars hanteren beperkende voorwaarden in hun off-pistepolissen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verplichting onder professionele begeleiding op pad te gaan, uitsluitingsclausules voor bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden en lawinegevaar, en afzettingen op de route.
Vonk: “Off-piste skiën is nu eenmaal een zeer gevaarlijke sport, vergelijkbaar met deltavliegen en gevechtssporten.”

Ben je verzekerd als je buiten de piste skiet?

Bij de ANWB-reisverzekering valt off-piste skiën in categorie 3, dat betekent dat een premietoeslag geldt voor onvoorziene kosten als medische behandeling en redding per ’banaan’ (sleebrancard) of helikopter.
De ongevallenverzekering, die een bedrag uitkeert bij overlijden of blijvende invaliditeit, is niet van kracht. Voor de allergevaarlijkste sporten (categorie 4), zoals bobsleeën, free-style skiën en schansspringen is helemaal geen dekking mogelijk. Slechts 40 procent van de wintersporters is verzekerd tegen ongelukken, meldt het Oostenrijkse Verbond van Verzekeraars, dat vorig jaar ruim 56.000 ongelukken turfde op de Oostenrijkse berghellingen.

Wintersporters onverzekerd op de piste

Verreweg de meeste ongelukken betrof snowboarders, verder waren vooral mannen onfortuinlijk op de lange latten en in 93 procent van de gevallen was het eigen schuld. Volgens Vonk van de ANWB staat een op de vijf Nederlandse wintersporters onverzekerd op de piste.
Een ski-ongeval kan flink in de papieren lopen, blijkt uit de website van de Nederlandse Ski Vereniging.
Een redding per banaan of sneeuwscooter kost tot 600 euro, als er een helikopter aan te pas komt, loopt dat op tot tussen 2500 en 3500 euro.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht