Zorg

Veilig in de sneeuw. Welke voorbereidingen moet ik nemen voor de wintersport?

Een ongeluk in de sneeuw zit in een klein hoekje. Met een goede voorbereiding en het juiste materiaal wordt een vakantie in de sneeuw veiliger. Peter Daalder sprak met enkele specialisten, onder wie Arthur Glaser.
skie, skiën, wintersport, skilift, skiër

Bron: ANP/ Robin Utrecht

Skihelm

Een helm is op veel pistes verplicht, zeker voor kinderen. Een skiër behaalt al gauw 50 à 60 kilometer per uur. Na de introductie van het carveskiën gaan skiërs veel meer van links naar rechts over de pistes, waarbij botsingen met anderen vaker voorkomen. Een helm heeft een kunststof buitenzijde met schuim aan de binnenkant. Er zijn twee soorten binnenbekleding: herstellend EPP-schuim en niet-herstellend EPS-schuim. De laatste moet na een klap worden vervangen. Een helm beschermt, maar is ook warm. Er zijn modellen met bedekte en met vrijgelaten oren. Een helm moet je precies passen. Prijs: van €100 tot €200; €500 voor wedstrijdklasse.
Helmen voor kinderen horen dezelfde kwaliteit te hebben als helmen voor volwassenen. Een kinderhelm mag geen sluitpost zijn. Een helmpje van €40 is niet aan te raden. Er zijn merken die helmen leveren in fluorescerend oranje en roze en er een hesje in bijpassende kleur bijleveren.
Kinderen moeten op de piste vooral opvallen.
Huren? Je weet nooit wat ermee is gebeurd…

Beschermstukken bij skiën

Bij de spectaculaire skicross pakken de sporters zich in zoals motor- en fietscrossers, met beschermstukken voor rug-, borst- en schouders.
Het meest gebruikt is de rugbeschermer, die beschermt de skiër en snowboarder tegen crashes.
Er zijn twee soorten: harde rugpanden, de zogeheten turtle backs van €100 tot €120. Er zijn nu ook zachte beschermers van VPD (€180), een kneedbaar materiaal dat schokken goed absorbeert.
Wordt op het lichaam gedragen. Er zijn ook beschermers voor kinderen.

Skibril

Wie een helm koopt, moet daarbij meteen de skibril passen, want niet alle brillen (goggles) passen bij alle helmen. Kies voor een bril met maximaal gezichtveld die goed afsluit. Het geeft rust aan de ogen. Er zijn allerlei kleuren, voor beter zicht bij slecht weer. Prijs: €80 tot €200.
Goede skibrillen hebben een laag die beslaan tegengaat. Voor brildragers zijn er merken die een skibril slijpen op sterkte.Wie een eigen bril onder de skibril draagt, heeft tegen beslaan mogelijk baat bij het spul dat duikers gebruiken.
Verkrijgbaar vanaf €5.
Kies voor beschermende glazen en een goede afsluiting aan de zij- en onderkant vanwege reflectie van de zon op de sneeuw. De zonnebril is een typische modeaccessoire, te koop in alle prijsklassen. Voor kinderen: bezuinig niet op de kwaliteit en zorg voor een touwtje aan de pootjes.

Verbranden op wintersportvakantie

In de sneeuw is de reflectie van de zon erg gevaarlijk.
Onverwachte pijnplekken zijn de onderkant van kin, neus en randjes van de oren. Stelregel is: laat de huid nooit verbranden. Ook bij bewolkt en mistig weer is zonnebrand vereist.
Factor 20 is het minimum. Mensen met een lichte huid en kinderen moeten zich altijd insmeren.
Lipbalsem dient enkele malen per dag te worden vernieuwd.

Voorzorg voor buiten de piste

Sporters die buiten de piste gaan moeten een lawinepiep, schep en sonde meenemen. Niet eentje die alleen maar zendt (€80-€100), dat is schijnveiligheid. Leuk om een kwijtgeraakte ski terug te vinden. Piepers die zenden en ontvangen (digitaal €200-€250) kunnen je helpen bij een ongeluk. In combinatie met een aluminium schep (neem geen plastic) van €50 met een korte steel (je graaft op je knieën) en een sonde van €50 voor hulpverleners om het laatste laagje sneeuw te onderzoeken.
Veel toerskiërs zweren erbij: een airbag of lawinebag.
Alles zit in een rugzakje waarin je ook nog wat andere spullen kunt meenemen. Met de airbag, vaak fel oranje, van 150 liter luchtinhoud verhoog je de kans om in een lawine boven te drijven. Prijs vanaf €600.
In de sneeuw beschermen handschoenen tegen stalen kanten, kou en de zon. Handen mogen niet vochtig worden. Nieuw is de handschoen van het Zweedse merk 10Peaks die halverwege de hand een rits heeft. Ideaal om onderweg een kop aan te pakken, je mobiel of fototoestel te gebruiken, je skipas te pakken. Geen gedoe meer met losse en verloren handschoenen. Prijs: €110.
Goede handschoenen vanaf €60, leer €110 à 130.

Sneeuwschoenen

De hoge schoenen van tegenwoordig beschermen de enkels, waardoor blessures ’verhuizen’ naar de knieën. Steeds meer aandacht is er voor de stand van de voet: enigszins uit elkaar. De zool in een schoen is van groot belang. Heb je meer grip, stuur je makkelijker.
Sneeuwschoenlopen is in toenemende mate populair onder mensen die geen zin hebben in de drukte op de skipistes en wachttijden bij de skiliften. Sneeuwschoenlopers lopen vooral gevaar als ze in wat hogere gebieden terechtkomen, waar lawines vaker voorkomen. Misverstand is dat het tussen de bomen altijd veilig is, ook daar bestaat lawinegevaar. Sporters die lange tochten buiten de piste maken, moeten altijd voorbereid zijn op een weersomslag. Wie echt ver buiten de bewoonde wereld gaat, moet weten hoe je een noodbivak maakt in de sneeuw: volg een cursus bij (onder andere) de Koninklijke Nederlandse Bergsport Vereniging.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht