Zorg

Eetstoornissen. Hoogopgeleide vrouw geniet niet meer van eten

Een groeiende groep Nederlanders kan nauwelijks meer normaal van eten genieten. Bij elk hapje wordt gewikt en gewogen of er niet te veel calorieën in zitten. Hoe gezond is gezond eten eigenlijk nog?
eten, vrouw, voeding, vlees, eetpatroon, eetstoornis

Bron: Flickr/ Joshua Rappeneker

Populaire obesitas

Niemand ontkent dat er wereldwijd een obesitasepidemie is. In Nederland is de helft van de bevolking te dik, een op de tien mensen kampt met ernstig overgewicht.
Psychiaters overwegen om obesitas wereldwijd als een psychiatrische stoornis te gaan beschouwen. De overheid hamert op gezond en gevarieerd eten.
Dieetgoeroes sturen de ene na de andere publicatie over afvallen naar de drukker en het worden allemaal bestsellers. In de mode-industrie en commercials zijn superdunne vrouwen de norm.

Als genieten zondigen wordt

Een groeiende groep vrouwen, vaak jong en hoogopgeleid, lijkt hierdoor nauwelijks meer normaal met eten te kunnen omgaan. In plaats van ervan te genieten, tikt in de hoofden voortdurend een calorieënteller mee. Blokje kaas? 32 kcal. Tiktik. Een appel? 60 kcal. Tiktiktik. Een bruine boterham? 84 kcal. Trrrrrrr.
Alles wat in de monden verdwijnt, elk hapje of drankje wordt gewikt en gewogen. Een keer een sappige entrecote sissend in de boter laten zakken, heet niet ’genieten’, maar ’zondigen’. Amerikanen noemen zoet of vet eten sin food. Zelfs het idioom ademt schuldbewustzijn uit. Op de zonde staat straf: de dag erna is het verplicht een karige hap te nemen en naar de sportschool te gaan.

Obsessief eten

Is onze fascinatie voor calorieën een collectieve obsessie aan het worden? Hoe gezond is gezond eten eigenlijk nog? “Erg ongezond”, luidt het onomwonden commentaar van psycholoog Charlotte Wortmann uit Doorn, gespecialiseerd in eetgedrag.
“Kijk, lekker eten is normaal. Maar deze vrouwen ontzeggen zichzelf dat plezier volledig. Ze willen de volledige controle houden over wat ze binnenkrijgen.
Genieten is er niet meer bij.” Wortmann ziet dit gedrag het vaakst bij prestatiegerichte vrouwen. “Vrouwen die naar elkaar toe succesvol willen zijn, die hun uiterlijk belangrijk vinden.” Maar volgens haar is dit geforceerde eten op den duur nooit vol te houden.
“Dan kunnen er twee dingen gebeuren: ze slaan door en willen bijna niets meer eten. Of ze gaan juist te veel en te ongezond eten.”

Stiekeme eters

’Licht’ lijkt onze redding te zijn. In de supermarkt grijpen we massaal naar de caloriearme varianten.
Mayonaise-light. Cola-light. Chips-light. Boter light.
“Waar we dan weer veel te grote hoeveelheden van achteroverslaan, want we hoeven ons niet schuldig te voelen”, ziet Wortmann.
Uit een internetonderzoek onder 250 te dikke mensen blijkt dat tweederde wel eens commentaar of afkeurende blikken krijgt als hij of zij op straat iets ongezonds eet. De helft schaamt zich ervoor om in het openbaar te eten.Wortmann: “Dus wat gebeurt er? Die mensen worden stiekeme eters. In je eentje thuis is er niemand die je veroordeelt. In gezelschap worden alleen maar de gezonde producten gegeten. Ik denk als ik zo iemand zie eten wel eens: Huh, hoe kan dit? Ik eet zelf twee keer zoveel.” Bij stiekeme eters, vermoedelijk een grotere groep dan we denken, is er geen correctiemechanisme meer.
Dan kan het eetpatroon pas echt uit de hand lopen.

De zwarte lijst van eten

De Amerikaanse stand-upcomedian Jason Love geeft de overheid in zijn land er de schuld van dat híj niet meer normaal met voedsel kan omgaan. “Vroeger beoordeelde ik eten op grond van twee criteria: op het plaatje op het etiket en hoe gelukkig het mijn mond maakte. Ik kwam niet aan, omdat ik niet beter wist. Maar sinds overal voedingsinformatie op staat, bestaat er alleen nog maar ’goed’ en ’slecht’ eten. En elke week voegen ze een nieuwe naam toe aan de Zwarte Lijst van eten dat gij niet zult eten zonder te biecht te gaan. Het begon met snoeprepen en frites.
Nu kan ik geen sandwich meer bestellen zonder dat iemand voorstelt of ik niet beter het brood eruit kan laten.”

Het verkeerde publiek

De Nederlandse overheidscampagnes tegen overgewicht vinden vooral gehoor bij de groep die toch al bewust met eten omgaat. De mensen die er écht wat aan hebben, luisteren nauwelijks.
“Mensen die goed naar hun lichaam luisteren eten vanzelf minder na een dag van overvloed”, vindt psycholoog Wortmann. “Voor de anderen is het de kunst om je eetbehoefte te leren kennen. Is die van nu of van uit het verleden? Een leuke vondst, die Balansdag, maar zo zit de wereld gewoon niet in elkaar.”

Welke eetstoornissen zijn er?

De psychiatrie onderscheidt drie vormen van eetstoornissen.
  • Anorexia nervosa De patiënten leggen zichzelf een zeer strikt dieet op, waardoor ze extreem afvallen. Ze eten vaak elke dag hetzelfde en sporten extreem. Minder dan de helft van de patiënten overwint de ziekte uiteindelijk. Tussen de 5 en 10 procent overlijdt eraan.
  • Boulimia nervosa Boulimiapatiënten hebben eetbuien waarbij ze de controle over hun eetgedrag volledig kwijt zijn. Ze proppen zich vol zonder het eten echt te proeven. Na afloop steken ze hun vinger in de keel om te braken of slikken laxeermiddelen.
  • Eetbuistoornis Ook bekend onder de naam ’binge eating’. Dit lijkt in grote lijnen op boulimia nervosa, met dat verschil dat de patiënt na afloop van de eetbui niet braakt.
    Daardoor komen ze aan, waardoor deze eetbuistoornis zichtbaar is voor de buitenwereld.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht