Waar zit vitamine B12 in? En waarvoor is het goed?

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

eieren, ei, voeding, eten, natuur, eitwitten, vitamine b12

Bron: Flickr/ UnitedSoybeanBoard

 

Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12, oftewel cobalamine, zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Algen en zeewieren bevatten een op deze vitamine lijkende stof, maar deze stof heeft geen vitaminewerking.

Bij mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruiken, zoals veganisten, is er een grote kans op een tekort aan vitamine B12. Ook ouderen met de maagziekte atrofische gastritis of mensen met een tekort aan het maageiwit Intrinsic Factor lopen het risico op een tekort. Maar er zijn ook genoeg mensen waar de vitamines niet meer door het lichaam uit de voeding gehaald worden.

Waarvoor heb je vitamine B12 nodig?

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 is voor opname in het lichaam afhankelijk van Intrinsic Factor, een eiwit dat in de maag wordt gemaakt. Vitamine B12 is de enige in water oplosbare vitamine die in het lichaam wordt opgeslagen.

Vitamine B12 tekort

Een tekort leidt tot een vorm van bloedarmoede: pernicieuze anemie. Ook kan het tekort neurologische gevolgen hebben, zoals tintelingen in de vingers, paraestesie, geheugenverlies, coördinatiestoornissen of ataxie en spierzwakte in de benen.

Hoe ontstaat een vitamine b12 tekort?

 

 • Pernicieuze anemie. Dit is een bepaalde vorm van bloedarmoede die ontstaat als gevolg van een auto-immuun ziekte van het maagslijmvlies. Door deze auto-immuun ziekte produceert de maag niet of nauwelijks ‘intrinsic factror’. Dit stofje is echter belangrijk voor een goede opname van vitamine B12 in de dunne darm. Vanwege een tekort aan intrinsic factor kan vitamine B12 dus niet opgenomen worden. Pernicieuze anemie wordt elders op deze site uitgebreid besproken.
 • Infectie met de Helicobacter pylori-bacterie.
  Deze infectie kan de oorzaak zijn van een van een atrofische maagontsteking. Hierbij is de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag veel dunner dan normaal, waardoor minder intrinsic factor door de maag wordt geproduceerd. Dit stofje is echter belangrijk voor een goede opname van vitamine B12 in de dunne darm.
 • Een verminderde inname van vitamine B12.
  Dit komt met name voor bij alcoholisten en bij veganisten/vegetariërs (mensen die geen dierlijke producten/vlees eten).
 • Operatie laatste deel dunne darm.
  Wanneer het laatste deel van de dunne darm (ileum) operatief verwijderd is of niet goed functioneert kan een vitamine B12-tekort ontstaan. Vitamine B12 wordt namelijk via de wand van het ileum door het lichaam opgenomen.
 • Bacteriële overgroei in de dunne darm.
  Hierdoor wordt vitamine B12 minder goed opgenomen door het lichaam.
 • Maagoperatie waarbij (een groot deel) van de maag verwijderd wordt. Het maagslijmvlies produceert dan niet voldoende intrinsic factor, waardoor vitamine B12 niet goed wordt opgenomen.
 • Medicijngebruik.
  In zeldzame gevallen kan een vitamine B12-tekort ontstaan als gevolg van medicijngebruik.
 • Verminderde maagzuurproductie.
  Bij ouderen kan de productie van maagzuur afnemen. Hierdoor kan vitamine B12 minder goed opgenomen worden. Ouderen hebben daardoor vaker een vitamine B12-tekort.

Vitamine B12-injecties kunnen dan het tekort opheffen. Ook kan het voorkomen dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen deze vitamine, waardoor de opname in het lichaam wordt geremd.

Atrofische gastritis

Bij ouderen komt nog wel eens een tekort aan vitamine B12 voor. De oorzaak hiervan kan een gebrek aan Intrinsic Factor zijn of een maagaandoening: atrofische gastritis.
Atrofische gastritis begint meestal met een verminderde maagzuurproductie waardoor bacteriën in de maag terechtkomen. Ze veroorzaken spijsverteringsproblemen, waardoor B-vitamines onvoldoende in het lichaam worden opgenomen.

Omdat het lichaam B12 opslaat en dus een voorraadje heeft, wordt een tekort pas na lange tijd merkbaar, vaak pas na enkele maanden, of zelfs een jaar. Je lichaam maakt eerst de voorraad op.

Te veel vitamine B12

De kans op nadelige gevolgen van te veel vitamine B12 is heel klein. Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij mensen die langdurig te veel vitamine B12 innamen. Het lichaam zorgt ervoor dat er niet te veel B12 uit het maagdarmkanaal in het lichaam wordt opgenomen.

Vitamine tekort veganisten

Vitamine B12 zit in dierlijke producten. Veganisten wordt daarom aangeraden vitamine B12-tabletten te slikken. Vegetariërs die wel zuivelproducten gebruiken krijgen in principe wel voldoende B12 binnen als ze voldoende van die producten gebruiken.

Er is ook sojamelk met toegevoegd vitamine B12 te koop. Ook gistextract, zoals Marmite, bevat (toegevoegd) vitamine B12 en kan als aanvulling worden genomen. Maar 100 gram gistextract levert nog niet de helft van de dagelijkse behoefte van een volwassene. Zoals eerder gezegd: Algen en zeewieren bevatten een op vitamine B12 lijkende stof, maar deze stof heeft geen vitaminewerking.

 

About Redactie

Gezondheid & Co is een co-productie van de redactie van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep.

Comments

 1. De klachten hierdoor kun je al hebben bij een functioneel tekort aan B12 (op weefselniveau). Dit terwijl de waarde van B12 in het bloed nog binnen de referenties valt en er (nog) geen bloedarmoede is.
  Het is niet alleen een probleem wat bij ouderen speelt. Dit komt op elke leeftijd voor.
  Komt nogal eens voor bij jongeren en zelfs kleine kinderen. Omdat dokters dit niet verwachten of vanwege een normaal bloedbeeld dit uitsluiten, wordt dit probleem vaak gemist.

 2. Een erg beknopt verhaal moet ik zeggen. Ook wat Henk de Jong zegt, het komt bij alle leeftijden voor en niet zozeer bij bepaalde doelgroepen. Waarom ik dit weet??? Ik ben zelf een vrouw van 32, en heb 2 prachtige dochters en eten daarom ook redelijk gezond. Natuurlijk wel eens een patatje of op sommige dagen alleen een boterham, maar door de linie genomen zijn wij erg bewust bezig met voeding en sport en spel. Als er 1 binnen ons gezin goed en netjes vlees, kaas en zuivel eet, ben ik dat wel. Toch merkte ik dat ik na de geboorte van onze jongste “angstig ” werd. De huisarts schreef me AD voor, maar na veel op google te hebben gelezen kwam ik op de site van stichting B12 tekort uit. Wat ik daar las…..was gewoon mijn verhaal. Ik ben daarop naar de huisarts gegaan en heb me laten testen op B12. Ik had een laag normaal waarde en ik kon beginnen met injecties, waarbij ik zienderogen opknapte en ik me lekker in mn vel voelde zitten. Na de juiste opstartdosis te hebben gehad kreeg ik een onderhoudsdosis van 1 keer per 3 maanden. Ik merk nu dat ik weer toe ben aan een injectie, maar krijg deze helaas niet. Het is echt strijden met artsen om de juiste dosering te krijgen, omdat veel artsen ondeskundig op dit gebied zijn. Dus ik zou zeggen, mensen neem eens een kijkje op de site van de stichting. Hier lees je meer dan alleen dit artikel.

 3. Grootste probleem is de onwetendheid van veel artsen op B12-gebied. Veel artsen kennen de klachten niet die bij een B12-gebrek horen en testen dus niet als dat wel zou moeten, weten niet hoe ze het goed moeten diagnostiseren, en weten vervolgens niet hoe de behandeling dient te verlopen. Terwijl B12-tekorten toch behoorlijk vaak voorkomen. Gevolg is dat mensen met een B12-tekort vaak onnodig een hele medische mallemolen in gaan en aan het eind daarvan naar een psycholoog worden gestuurd, ‘want er kan niets worden gevonden’.

  • Een mooi artikel, want dit is een onderwerp waar nog veel bekend over moet worden!
   Wat ik er graag aan toe wil voegen is dat een B12 tekort ook bij kinderen voorkomt. Onze huisarts had dat nog nooit gezien en daar in eerste instantie dus ook niet op getest. Tussen het moment waarop wij zeer ongerust bij onze huisarts kwamen met onze zoon en de uiteindelijke ontdekking van de oorzaak van alle klachten zat daardoor meer dan 6 jaar. Jaren waarin hij steeds slechter ging functioneren.
   De klachten die kunnen optreden zijn (in het begin) zo vaag en kunnen ook zo makkelijk door een andere oorzaak ontstaan, dat bloedonderzoek echt noodzakelijk is. Al is het alleen maar om een B12 tekort uit te sluiten!
   Als dat bij onze zoon was gedaan, dan had hij al jaren geleden al behandeld kunnen worden met injecties die 2 euro per stuk kosten. Bij de moeilijkste gevallen (neurologische problemen) moet dat dan 2 jaar x 2 per week, totale kosten = 208 euro.
   Onze zoon moest na 4 jaar onbehandeld te zijn gebleven een revalidatieprogramma volgen, omdat het zo slecht met hem ging, kosten in de 1 1/2 jaar behandeling= 8000 euro !
   En dan heb ik niet eens de kosten van alle andere (onnodige) onderzoeken en artsen erbij geteld.

   Zorgverzekeraars: spoor artsen aan om bij moeheid ook hierop te testen en bij ook bij maar de geringste aanwijzing door te testen op weefsel/celniveau; het bespaart niet alleen enorm in de kosten maar geeft ook een kans op meer levenskwaliteit ! Vooral als je bedenkt dat als er te laat gestart wordt met een behandeling, er blijvende restschade is….

 4. Sterre Hurkens says:
 5. Joke Wijmenga-de Wit says:

  Mijn klacht was dat ik dingen uit mijn handen liet vallen, zelfs A-viertjes.Mijn huisarts was zo alert om op het lab.formulier METHYLMALONZUUR te noteren. De uitslag was veel te hoog. Na een flinke booster in 3 weken tijd geef ik mezelf al een aantal jaren iedere 6 weken een B12 injectie in de spier. Na het te vertellen in de familie bleek een zusje hetzelfde te hebben! Een tekort geeft onomkeerbare neurologische afwijkingen. Dus een compliment aan mijn huisarts!

 6. En waar wordt de B12 die in de voedingssupplementen zit uit gehaald? Misschien handig om te weten als je veganist bent.

  Dat wordt nooit op de verpakkingen vermeldt…

  • Er zijn wel degelijk voedingssupplementen (zuig/smelttabletten) die ook geschikt zijn voor veganisten. O,a. het merk “Raw”heeft deze en ook “Solgar” heeft B12 speciaal voor veganisten !
   De B12 in bijv. multi’s zijn meestal niet in de juiste vorm, los B12 (en dan NIET Cyanocobalamine) innemen in de vorma van smelttabletten is echt een aanrader;en teveel plas je weer uit !

 7. Helka Bekking says:

  Dat je iedele dag gezond moet eten, maar de mensen die van de voedselpakket moeten leven hebben dus een probleem veroorzaakt door de regering

  • Van de voedselbank is meer vulling dan voeding. Alleen loopt de regering aan de leiband van de echte machthebbers dus daar kan je inderdaad niks van verwachten.Zit maar één ding op en dat is minder afhankelijk worden van instanties en overheden.

 8. dat ik op me voeding moet letten,2 goed.om nategaan of ik the veel of the weinig vlees eet en bij het inname van medicijnen

 9. José van Duyn says:

  Vitamine B12 ontwikkelt zich vanzelf in een gezonde darm maar ook in gefermenteerde
  plantaardige produkten, dus zit NIET alleen in dierlijke produkten hoor!

 10. Waar ik aan denk?? Lang leve de injecties!!!! Ik leef weer!!!!

 11. Hallo,

  Ik ben 29 jaar en heb ook vitamine B12 te kort.
  Omdat ik te jong bent willen ze geen injecties geven daarvoor.
  Dan maar even pilletjes halen bij de drogist om het bij te vullen 😉

  • Weet je waardoor je een tekort hebt? Ben je streng vegetarisch of veganist? Zo niet, dan heb je op de een of andere manier een opname probleem. Dan zouden injecties beter zijn of anders smelttabletten.
   Als je het op “pillen” moet doen, ga dan op zoek (internet) naar zuigtabletten Methylcobalamine =(b12) en laat zo’ n zuigtablet zo lang mogelijk in je mond SMELTEN (liefst half uur of langer!!)
   Ga info zoeken over B12 tekort, er is bijv een boek of lees bij “stichting B12 tekort” een B12 tekort kan nl. ernstige gevolgen hebben.

Waar denk jij aan na het lezen van dit artikel?


oogkliniek2

IntraLASIK ooglaseren: veilig op de lange termijn, aldus experts

Al sinds de jaren negentig worden patiënten gelaserd om het zicht te verbeteren … [Lees verder...]

Slaapapneu

Slaapstoornissen zoals slaapapneu en RLS te lijf

Veel mensen kampen met slaapproblemen: van slecht inslapen tot vaak of te vroeg wakker worden. Als deze klachten van tijdelijke aard zijn en het … Lees meer ...

Leroy Fer grijpt naar zijn hamstring tijdens de training van het Nederlands elftal. ANP KOEN VAN WEEL

Injectie met plaatjesrijk plasma in hamstringblessure werkt niet

Voor de behandeling van acute hamstringblessures zijn injecties met plaatjesrijk plasma (PRP) net zo effectief als injecties met een placebo. Dat … Lees meer ...

oogkliniek2

IntraLASIK ooglaseren: veilig op de lange termijn, aldus experts

Al sinds de jaren negentig worden patiënten gelaserd om het zicht te verbeteren of volledig te herstellen. Tot op heden was het lastig vast te stellen … Lees meer ...

Medicijnen

Meer antidepressiva slaappillen en andere medicijnen geslikt in probleemwijken

Bewoners van probleemwijken slikken meer antidepressiva, kalmeringsmiddelen en slaappillen dan andere Nederlanders. Vooral in Leeuwarden, … Lees meer ...

dik, obesitas, overgewicht, ongezond, afvallen, dieet, zwaar, vet, eten, kind

Overgewicht bij meer kinderen uit lagere inkomensgroep

Kinderen van ouders met lagere inkomens hebben vaker last van overgewicht dan kinderen met rijkere ouders. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal … Lees meer ...

Zwanger, zwangerschap, ziek, misselijk

HG. Hyperemesis gravidarium. Negen maanden ziek tijdens je zwangerschap

Je een beetje misselijk voelen, is normaal bij zwangeren. Maar als je je negen maanden beroerd voelt, is de kans groot dat je hyperemesis gravidarium … Lees meer ...

gez KAART2

Vergoedt mijn zorgverzekeraar de kosten voor vaccinaties?

Ik ga op reis en neem mee terug: gele koorts, malaria en hepatitis. Liever niet toch? Laat je vaccineren en laat die besmettelijke ziektes op de … Lees meer ...

bellen, smartphone, ziekenhuis, telefoon, mobiele telefoon

Smartphone bron van ziekenhuisinfecties. Hoe hygiënisch is een smartphone?

In de operatiekamer is een smartphone uit den boze. Maar er zijn plekken genoeg in het ziekenhuis waar artsen en ander zorgpersoneel met hun mobiele … Lees meer ...

Facebook Inc. announced that it will purchase smartphone-messaging app company WhatsApp Inc. for $19 billion in cash and stock

Huidkanker zelf opsporen via je mobiele telefoon

Mensen die een verdacht plekje zien of voelen op hun huid, kunnen met behulp van een app op hun smartphone bekijken of het huidkanker is.  Nelleke … Lees meer ...

Opnieuw roze lintje borstkankerzorg voor MCL

Het Oncologisch Centrum Leeuwarden, onderdeel van het MCL, voldoet aan de normen die de Borstkankervereniging Nederland (BVN) stelt voor … Lees meer ...

Tag description
%d bloggers liken dit: