Voeding

Een tekort aan vitamine B11. Waar zit Foliumzuur in en waar is het goed voor?

Foliumzuur, vitamine B11, is een van de weinige vitamines waarvan Nederlanders niet altijd genoeg binnenkrijgen, vooral zwangere vrouwen. 

spruitjes, B11, vitamine, voeding, groente, foliumzuur

Bron: Flickr/ Johnsu01

Welke extra vitamine moet je nemen tijdens je zwangerschap?

Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn wordt aangeraden dagelijks 400 tot 500 microgram foliumzuur te slikken. Zij kunnen daarmee het risico op een neurale-buisdefect (NBD) bij hun kind verkleinen.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte.

Waar zit vitamine B11 in?

Foliumzuur komt van nature voor in groenten, vooral de groene soorten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Door gevarieerd te eten kan iedereen voldoende foliumzuur binnenkrijgen, behalve zwangere vrouwen.

Het is voor hen niet mogelijk de gewenste hoeveelheid erbij te eten. Het zou dan bijvoorbeeld gaan om dagelijks minstens 50 bruine bonen of ongeveer een halve kilo spruitjes. Daarom wordt hen aangeraden om foliumzuurtabletten, of multivitamines met extra foliumzuur (apart voor zwangeren) te slikken.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is ook bekend als vitamine B11, folaat of citrovorumfactor. De naam voor de natuurlijke vormen van foliumzuur in eten en drinken is tetrahydrofolaten. De vorm waarin foliumzuur aanwezig is in supplementen is pteroylmonoglutaminezuur (PMG).

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Voor wie zwanger wil worden is het belangrijk dagelijks 400 tot 500 microgram foliumzuur te slikken, ongeacht hoeveel foliumzuur je via het eten binnenkrijgt. Hiermee moet ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting worden begonnen. Voor veel vrouwen is dat het moment dat ze stoppen met de anticonceptiepil. Er zijn tabletten verkrijgbaar met 400 tot 500 microgram foliumzuur.

Na de tiende week van de zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig. Het is dan 8 weken na de bevruchting, maar artsen en verloskundigen spreken van 10 weken. Zij tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Na die tiende week van de zwangerschap kunnen zwangere vrouwen gewoon volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen eten. Ook kunnen zij zonder risico foliumzuur-tabletten blijven slikken.

Sommige vrouwen weten pas laat dat ze zwanger zijn. Daardoor wordt misschien veel langer foliumzuur gebruikt dan volgens het advies nodig is. Dat is geen probleem.Ook als het lang duurt voordat iemand zwanger is, is het goed om foliumzuur te blijven slikken. Zelfs als het maanden, een jaar of langer duurt om zwanger te worden. Zelfs bij maximaal 1000 microgram per dag, is er geen risico op een teveel aan foliumzuur.

In lever, leverworst en paté zit veel foliumzuur, maar ook veel vitamine A. Te veel vitamine A is schadelijk voor ongeboren kinderen. Het is daarom aan te raden geen lever te nemen als je zwanger bent.

Pil of voeding?

Het lichaam neemt foliumzuur uit een pil gemakkelijker op dan uit bijvoorbeeld groente of aardappelen. Daarnaast hangt de opname in het bloed ook af van de werking van het maag-, gal en alvleeskliersap in het lichaam. De mate waarin een voedingsstof wordt opgenomen heet de biobeschikbaarheid.

De biobeschikbaarheid is voor natuurlijk foliumzuur in bijvoorbeeld aardappelen, 30 tot 50% lager dan die van een pil. Dit komt doordat foliumzuur in voeding verschilt van die in een pil. In voeding is foliumzuur in de polyglutamaatvorm aanwezig. Deze polyglutamaten moeten in de darm eerst in de monoglutamaat worden omgezet door een darmenzym, voordat ze kunnen worden opgenomen.

Het lichaam slaat foliumzuur op in de lever. Gemiddeld heeft een volwassene 12 tot 28 milligram foliumzuur in voorraad. Deze voorraad kan ongeveer 6 weken in de behoefte van het lichaam voorzien.
Het foliumzuurgehalte van het bloed kan worden gemeten. Ook kan worden gekeken naar het hemoglobinegehalte (Hb) en andere bloedwaardes zoals het aantal rode bloedlichaampjes en het homocysteïnegehalte.

Welke voedingstoffen hebben invloed op de opname van vitamine B11?

Andere voedingsstoffen hebben invloed op de opname van foliumzuur.

Alcohol: Langdurig overmatig gebruik van alcohol heeft meestal een foliumzuurtekort tot gevolg. De stof ethanol in alcohol verstoort de opname van foliumzuur.

Vitamine B12: Een langdurig tekort aan vitamine B12 leidt tot een tekort aan foliumzuur. Daardoor kan bloedarmoede ontstaan.

Vitamine C: Vitamine C bevordert de opname van foliumzuur in het lichaam. Bovendien houden producten met meer vitamine C bij verhitting meer foliumzuur vast dan producten met een lager gehalte vitamine C.

Hoe haal je zo veel mogelijk vitamines uit je eten?

Bij invriezen en ontdooien kan 0 tot 40% foliumzuur via smeltvocht verloren gaan. Als het smeltvocht niet wordt weggegooid maar bij het koken wordt gebruikt, blijft er meer foliumzuur over.

Vlees en aardappelen verliezen bij bewaren en bereiden minder foliumzuur dan bladgroenten, zoals spinazie, maar ook broccoli. Dat heeft te maken met de structuur van het product. Hoe compacter de structuur, hoe kleiner het verlies.

Na bereiding, bijvoorbeeld het fijnsnijden van een product, kan de biobeschikbaarheid van foliumzuur toenemen. D is de mate waarin je lichaam foliumzuur opneemt. Ook goed kauwen helpt om de opname in het lichaam te verbeteren. Bij fijnsnijden van de groente neemt wel de kans op afbraak van foliumzuur toe. Het is daarom beter gesneden groenten niet te lang te bewaren.

Pillen door het eten

Als alternatief voor tabletten zou foliumzuur ook aan brood en/of melk toegevoegd kunnen worden. In Amerika en Canada gebeurt dat al, maar in Europa bestaat er geen verplichte toevoeging.

Wel mag op vrijwillige basis foliumzuur aan voedingsmiddelen worden toegevoegd met als maximum (in Nederland) 100 mcg per 100 kcal. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd verrijking alleen in een beperkt aantal producten toe te staan om te voorkomen dat kinderen te veel foliumzuur binnenkrijgen.

De hoeveelheid foliumzuur die mag worden toegevoegd, en de producten mogen worden verrijkt moet nog door de EU worden vastgelegd.

Kan je teveel foliumzuur nemen?

Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is. Dat is wel het geval voor synthetisch foliumzuur (PMG) dat in tabletten zit. Suppletie met PMG kan namelijk het opsporen van afwijkingen aan het zenuwstelsel bij mensen met een vitamine B12-tekort bemoeilijken (maskeren).

Als bovengrens voor een aanvaardbare, veilige inneming van foliumzuur-tabletten geldt:

  • 200 microgram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar.
  • 1000 microgram per dag voor volwassenen.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht