Zorg

Groningers roken meest. Waarom roken er nog zoveel mensen in Groningen?

Tegen alle internationale trends in zijn inwoners van de provincie Groningen meer gaan roken. Groningen is de provincie met relatief de meeste rokers van Nederland en Nederland staat weer aan de top in West Europa. “Deze zorgelijke ontwikkeling heeft ons verrast”, zegt onderzoeker Jeroen Kuiper van de GGD Groningen. “Het bizarre is dat er veel campagne is gevoerd tegen roken en dat sigaretten fors duurder zijn geworden.”

asbak, sigaretten, roken

Bron: Flickr/ Energetic Spirit

Groningers leven minder lang

Niet alleen is sinds 2010 het aantal rokers gestegen van 24 naar 25 procent van de bevolking, ook het aantal sterfgevallen als gevolg van roken is gestegen. In de provincie Groningen stierven de afgelopen jaren meer mensen aan CARA, een verzamelnaam voor longziekten, dan in de rest van Nederland. Ook de sterftecijfers als gevolg van longkanker en hart-en vaatziekten liggen duidelijk hoger dan landelijk. De levensverwachting van de Groninger is zes maanden korter dan die van de gemiddelde Nederlander.

Hoe komt het dat Groningers meer roken?

Groningen deelt de eerste plaats op rookgebied met de stad Amsterdam. Sowieso wordt er in grote studentensteden meer gerookt. In de provincie Groningen wordt er behalve in Stad vooral in Oost-Groningen veel gerookt, tegen de 30 procent van de bevolking. Mensen met lagere opleiding en inkomen roken meer. In de gemeente Haren wordt aanzienlijk minder gerookt dan in de rest van de provincie. Vooral jongeren op het vmbo zijn meer gaan roken. Het aantal jongvolwassenen dat cannabis gebruikt is ook fors gestegen. In de groep Groningers van 19 tot 35 jaar is het aantal blowers sinds het jaar 2006 opgelopen van 5 naar 10 procent.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht