Well-being

Divergent denken: Meerdere werkelijkheden verkennen

De kerstperiode is in zicht. De winter is bij uitstek het seizoen om naar binnen te keren. Om te kijken naar het achterliggende jaar en je af te vragen of je goed voor jezelf gezorgd hebt, voor de anderen om je heen en voor het grotere geheel om je heen.

joke land

Joke Land

Het is tijd om ook wat uit te rusten. Jaarlijks beseffen mensen als ze stilgezet worden door de kerstdagen en door Oud en Nieuw, dat het toch goed zou zijn om dat vaker te doen. Sommige mensen laten zich niet stilzetten en zijn in deze periode extra actief in vrijwilligerswerk, activiteiten, enzovoort.

Stilzetten en contemplatie zijn belangrijke zaken om te doen. Het geeft je nieuwe informatie als je vanuit meerdere perspectieven jouw gedrag, jouw handelen, jouw drijfveren en intenties en jouw leven bekijkt. Daarvoor heb je tijd nodig en rust. In die rust komen ook je hersenen tot rust, waardoor, zoals uit onderzoek is gebleken, je beter kunt komen tot divergent denken.

Wat is divergent denken?

Divergent denken is het vermogen om tot meerdere denkroutes te komen en daardoor meerdere ideeën en gevoelens te ervaren, waardoor je weer op andere ideeën en gevoelens komt en deze ervaart. Het is belangrijk om dit regelmatig te oefenen. Je hersenen hebben rust nodig om daar te kunnen komen.

Schrijvers weten hoe het werkt. Zij trekken zich terug en ervaren, in eenzaamheid, het opengaan van het divergente veld in zichzelf. Ze kunnen zo meerdere werkelijkheden omvatten.
Juist in de donkere dagen voor kerst, met dekens op de bank, uitrustend en overdenkend datgene dat zich allemaal kan aandienen en dat allemaal kan opengaan in het nieuwe jaar, is het tijd om jezelf onder te dompelen in jouw eigen divergente denken.

Goede voornemens

Stel u eens voor dat u volgend jaar het roer omgooit. Dat u nu echt die dingen gaat doen die u al jaren roept. Dat u echt meer gaat bewegen, dat u echt een ander pad inslaat met uw loopbaan. Ach, u zit nog steeds op de bank? Het hoeft niet echt, maar het is wel goed uw hersenen de paden te laten verkennen. Zo blijft u toch bewegen met uw brein.

Joke Land is psycholoog

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht