Zorg

Chronische darmontstekingen. Wat is Crohn en wat is Coeliakie?

Een patiënt met klachten als buikpijn, winderigheid, diarree, verstopping of ontlasting met bloedsporen, is vaak bang. Want stel dat het darmkanker is?
crohn
Er zijn echter veel meer darmziekten dan kanker die de genoemde klachten geven. Miljoenen mensen in Europa kampen met chronische darmontstekingen als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (inflammatory bowel disease, aangeduid als IBD). En dan heb je nog het prikkelbaredarmsyndroom en glutenintolerantie (coeliakie).

Diagnose vaststellen is lastig

Maag-darm-leverartsen Rinse Weersma en professor Jan Kleibeuker geven toe dat het voor een arts niet altijd eenvoudig is om snel de goede diagnose te stellen. Want ook bij de meest voorkomende, relatief onschuldige aandoening als het prikkelbaredarmsyndroom heeft de patiënt buikpijn en is de ontlasting anders dan anders. Deze kwaal komt voor bij 15 tot 20 procent van de vrouwen en bij 5 tot 20 procent van de mannen. “Er is geen eenduidige oorzaak, maar we zien geregeld dat de darmen gevoelig zijn geworden na een infectie, bijvoorbeeld buikgriep of een salmonellabesmetting”, zegt Kleibeuker. “Daarnaast zie je dat stress de klachten vaak erger maakt.”

Prikkelbaredarmsyndroom

Ook bij een patiënt met het prikkelbaredarmsyndroom wordt uitgebreid bloed-en ontlastingonderzoek gedaan om zeker te weten dat het niet om een ernstige aandoening gaat. “We kunnen niet zo heel veel voor deze patiënten doen. Maar door goede uitleg hopen we ze gerust te stellen. Met onze tips om regelmatig te eten, op te passen met zware voedingsmiddelen als kool en uien en geregeld te bewegen, is bij de meeste patiënten de pijn een stuk dragelijker.” De meeste mensen die met darmproblemen naar het ziekenhuis komen hebben volgens de artsen het onschuldige prikkelbaredarmsyndroom.

Coeliakie

De patiënten met coeliakie, ofwel een overgevoeligheid voor gluten (eiwitten in graan), kampen met ongeveer dezelfde klachten. Een op de tweehonderd mensen krijgt van tarwe, rogge en gerst ontstekingsreacties in de dunne darm. “We onderzoeken eerst het bloed, maar om de kwaal goed aan te tonen doen we bij volwassenen een endoscopie en nemen we kleine hapjes – biopten – uit de dunne darm”, zeggen de UMCG-artsen. “Als de ziekte zich ver in de darm heeft uitgebreid, zien we ook dat de ontlasting vet is, omdat het voedsel niet wordt opgenomen. Een strikt glutenvrij dieet is de enige effectieve behandeling. Dat betekent een dieet zonder graanproducten en dat kan best ingrijpend zijn in het dagelijkse leven.”

Darmziekte IBD

De oplossing voor patiënten met de darmziekte IBD (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) is een stuk ingewikkelder. Een op de duizend mensen in Nederland heeft er last van; over heel Europa zijn het er twee miljoen. De eerste symptomen openbaren zich meestal ergens tussen de 15 en 35 jaar. Patiënten met IBD hebben behalve buikpijn, diarree en gewichtsverlies ook vaak bloed in de ontlasting. Bij sommigen komen er oogklachten of lever-of huidaandoeningen bij. Het UMCG heeft een speciaal IBD-centrum waar deze patiënten terecht kunnen bij een team van specialisten.

Ziekte van Crohn

IBD is onder te verdelen in de ziekte van Crohn, die overal in het darmkanaal, van mond tot anus, chronische ontstekingen teweeg kan brengen, en colitis ulcerosa die zich beperkt tot een chronisch ontstoken dikke darm. “In beide gevallen is het geen infectieziekte. Het zijn complexe aandoeningen die in de kern worden veroorzaakt door een overactief immuunsysteem dat reageert op de normaal aanwezige bacteriën in de poep in de darmen”, aldus de maagdarm-leverartsen. Erfelijke factoren spelen hierin een belangrijke rol.

Geen genezing

De UMCG-artsen kunnen IBD-patiënten niet genezen, maar waar ze vroeger alleen prednison of andere ontstekingsremmers konden geven, zijn er de afgelopen jaren nieuwe medicijnen op de markt, die ingrijpen in het immuunsysteem. “Door gedegen onderzoek proberen we de ziekte beter te begrijpen om effectiever te kunnen behandelen. Behalve het geven van medicatie moeten in veel gevallen ontstoken delen van de darm operatief worden verwijderd.”

Wanneer naar dokter?

Voor mensen met darmproblemen is het soms lastig te bepalen wanneer ze met hun klachten de dokter moeten bezoeken. Als de ontlasting er langer dan twee weken anders uitziet dan normaal of wanneer er bloed in de ontlasting zit, is het zinvol om naar de huisarts te gaan, aldus de UMCG-artsen. Tegenwoordig is het in veel huishoudens lastiger om die verandering te constateren, omdat moderne wc’s vaak geen vlakspoelers zijn, maar diepspoelers.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht