Zorg

Steeds minder zwangerschapsafbrekingen. Minder vrouwen plegen abortus

In 2012 werden in Nederland 30.577 zwangerschapsafbrekingen uitgevoerd. Dit zijn er 1130 minder dan in 2011. Twaalf procent daarvan betrof vrouwen uit het buitenland die voor de abortus naar Nederland kwamen. Het aantal behandelde vrouwen dat in Nederland woonde is 26.871. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de Wet afbreking zwangerschap.

zwangerschapstest, abortus, zwangerschap, zwanger

Bron: Flickr/ miss pupik

Sinds 2007 daalt het aantal zwangerschapsafbrekingen, zowel bij in Nederland wonende vrouwen als bij vrouwen die uit het buitenland komen. Ook de dalende trend bij tieners houdt aan. Vorig jaar werden er 4.061 zwangerschappen afgebroken bij tieners. In 142 gevallen ging het om meisjes onder de 15 jaar.

Zijn er veel zwangerschapsafbrekingen in Nederland?

Het overgrote deel van de behandelingen vond plaats in de 16 abortusklinieken in Nederland: 91,7 procent. De overige behandelingen waren in ziekenhuizen. De helft van alle afbrekingen (50,5 procent) vond plaats in de eerste zeven weken van de zwangerschap. 19 procent was een tweede trimesterafbreking (bij zwangerschap langer dan 12 weken).

Het aantal zwangerschapsafbrekingen per 1000 in Nederland wonende vrouwen tussen 15-44 jaar was vorig jaar 8,5. Dat is het zogenaamde abortuscijfer. Nederland behoort daarmee wereldwijd tot de landen met het laagste abortuscijfer, net als in vorige jaren.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht