Zorg

Geen kind. En dan? Ongewenst kinderloos

Veel vrouwen beschouwen kinderloosheid als een van de ergste dingen die je kunnen overkomen. De maatschappij lijkt daar hetzelfde over te denken. Hoe houd je je staande in een samenleving die verwacht dat je je voortplant? “In hun onhandigheid maken mensen kwetsende opmerkingen. Stel je daarop in.”

kinderloos

In de drie jaar dat Anne (40) probeerde zwanger te worden, kreeg ze van anderen veel goedbedoelde opmerkingen te horen. “’Kinderen zijn niet zaligmakend’ was er een van. Ze deden hun best om me op te vrolijken, maar dat wilde ik juist niet. Zeg maar gewoon: ’Wat rot.’”

Ongewenst kinderloos

80 procent van de stellen in Nederland lukt het om binnen anderhalf jaar zwanger te raken. De overige 20 procent heeft moeite om in verwachting te raken, van wie 3 procent ongewenst kinderloos blijft. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is zo’n 20 procent van de vrouwen kinderloos, de helft onvrijwillig.

Volgens psycholoog en coach Yvonne Prins hebben vooral vrouwen met een onvervulde kinderwens last van een maatschappelijke druk om kinderen te krijgen. “Hoewel ze de laatste decennia sterk geëmancipeerd zijn, worden vrouwen van oudsher gezien als de moeder die het leven doorgeeft. Hoe vaak wordt vrouwen niet gevraagd hoe ze hun werk met kinderen gaan combineren of hoeveel dagen ze hun kinderen straks naar de crèche gaan brengen.”

 ,,Het doet pijn”

Wat een onvervulde kinderwens met je kan doen, ondervond Prins aan den lijve. Vanwege haar gezondheid, ze heeft taaislijmziekte, was ze genoodzaakt om haar verlangen naar een kind te laten varen. “En dat doet gewoon pijn,” vertelt ze. “Pijn omdat je eigen verlangen niet wordt vervuld en omdat je om je heen ziet dat andere vrouwen wel kinderen krijgen.” Twee relaties werden verbroken omdat haar partners niet konden leven met het vooruitzicht geen kinderen met haar te hebben.

Dus: geen kind. En dan?

Voor vrouwen die wel kinderen willen, maar ze niet hebben, schreef Prins het boek En waar blijven de kinderen?, een survivalgids, zoals Prins het boek in de ondertitel noemt. “Veel boeken over ongewenste kinderloosheid zijn geschreven vanuit een heel andere invalshoek, namelijk die van: hoe gaat het wel lukken? Terwijl je als vrouw met zoveel andere vragen worstelt, zoals: wie ben je als je geen moeder bent? En: hoe voorkom je dat je vereenzaamt?” In vriendschappen bleken kinderen een bindmiddel te zijn, ervoer ze zelf. “Als er iets met hun kinderen aan de hand was, belden mijn vriendinnen het liefst andere moeders voor advies. Het versterkte vriendschappen enorm, en ik maakte daarvan geen deel uit.”

 Voor buitenwereld moeilijk

Bovendien kon de buitenwereld maar moeilijk met haar kinderloosheid omgaan. ’Maar dan adopteer je toch gewoon?’ kreeg ze soms te horen. “Uit dergelijke opmerkingen spreekt een vanzelfsprekendheid. Tegen vrouwen wordt vaak ook gezegd: ’Maar dan doe je toch ivf?’ Alsof het een soort baby op bestelling is. Het geloof in de maakbaarheid van de samenleving is groot. Als je iets maar hard genoeg wilt, lukt het ook, is het idee. De slagingskans van ivf wordt daarmee behoorlijk overschat. Bovendien zijn adoptie en ivf ingrijpende procedures. Het is nogal persoonlijk of mensen dat willen.”

 Kwetsbaarder door kinderwens

Blijf je ook op andere dingen richten dan die kinderwens, dat is een van de dingen die Prins vrouwen wil meegeven. “Voor veel vrouwen is kinderloosheid een van de ergste dingen die je kunnen overkomen. Maar dwing jezelf je op andere dingen te richten. Als je alleen bezig bent met het willen krijgen van een kind, maak je jezelf kwetsbaar. En straks heb je wel een kind, maar geen leven.”

En die kwetsende opmerkingen? “Die maken mensen in hun onhandigheid, niet met opzet. Stel je daarop in en ga er vanuit dat ze het goed bedoelen. Wend je niet meteen van ze af, maar vraag wat ze bedoelen en blijf met ze in gesprek over wat je wel en niet prettig vindt.”

 Zes miskramen

Eén van de vrouwen uit haar boek kreeg zes miskramen. ’Joh, het zonnetje schijnt,’ zei iemand tegen haar. ’Geniet van je vrijheid’, is ook zo’n goedbedoelde opmerking die de plank misslaat. “Want vrouwen in die fase van hun leven zijn vaak allang klaar met die vrijheid. Maar het is een misvatting om te denken dat een ander aanvoelt wat je nodig hebt. Mensen vinden het nu eenmaal moeilijk om met het verdriet van een ander om te gaan. Helemaal als het met kinderen te maken heeft.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht