Zorg

Niet aangeboren hersenletsel. Hoe ga je er mee om?

Uit het niets duizelig zijn, alsof je vijftig rondjes hebt gedraaid op een bureaustoel, gepaard met het misselijke gevoel wat de duizeligheid geeft. Dat overkomt ieder mens wel eens op zijn tijd. Het gaat dan meestal na een minuut of vijf wel weer over. Bij Marina Hildebrand is dit gevoel sinds de hersenbloeding van vier jaar geleden een dagelijks terugkomend probleem.

Marina, InteraktContour, hersenletsel

Marina. Bron: NPD/ Leonie van der Zee

“Het was op een zondag, ik was net in bad geweest en had wat gegeten. Ik voelde me erg raar,duizelig en moest overgeven. Ik weet niet eens meer hoe ik de trap op ben gelopen.” Gelukkig voor Marina was er net op dat moment een vriend bij haar thuis, die meteen de dokter heeft gebeld. “De dokter zei dat ik waarschijnlijk de ziekte van Ménière had.’Bij de ziekte van Ménière komen de symptomen; duizeligheid, gehoorverlies, oorsuizen en evenwichtsstoornis voor.‘Mijn mond en arm hingen aan één kant naar beneden, ik was voor de helft verlamd.”Marina werd gelijk na haar bezoek aan de dokter naar huis gestuurd, met het idee, dat gaat wel over.

De week daarop kreeg Marina echter nog een aanval. “Vanaf dat moment werd ik opgenomen in het ziekenhuis in Zwolle.” Tijdens de beroerte is Marina steeds bij bewustzijn gebleven. “Het is zo raar als het je overkomt. Je denkt, wat gebeurt er met mij? Je kunt in één klap niet meer lopen of praten.”

Veranderen door een beroerte

Arno Prinsen, Psycholoog en Gedragskundige bij InteraktContour werkt samen met de begeleiders van deze stichting. Hij krijgt dagelijks te maken met mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH).

“Op het moment dat je hersenletsel krijgt kunnen er allerlei stoornissen naar voren komen, lichamelijke, emotionele, cognitieve en/of gedragsmatige stoornissen en afhankelijk van die stoornissen uit zich dat in een bepaald gedrag.” Mensen worstelen vooral met het idee dat ze ooit normaal zijn geweest, maar door de stoornissen een totaal ander persoon zijn geworden. “Het proces van wennen en ontdekken wie je bent geworden, welke beperkingen je hebt en wat voor impact dat heeft op je leven is een belangrijke zoektocht. Ééntje die veel emoties met zich meebrengt.”

Marina: “Ik ben veel mensen door mijn beroerte kwijt geraakt. Ze zijn bang voor je en durven niets te zeggen. Ik denk zelf altijd dat is onzin maar toch gebeurt het. Ik heb er niemand meer aan over gehouden op mijn kinderen na. Bij InteraktContour heb ik dan wel nieuwe vrienden gemaakt, maar de oude krijg ik niet meer terug.”

Begeleiding en zorg voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

InteraktContour biedt zorg en begeleiding aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel, lichamelijke beperking of chronische ziekte. In woonlocaties, activiteitencentra en bij mensen thuis via ambulante dienstverlening. Rianne Consumulder werkt als locatiemanager bij InteraktContour in Emmeloord. “Mensen die hier terecht zijn gekomen hebben hiervoor in een revalidatiecentrum gezeten of zijn in het normale werkproces afgekeurd. Die mensen zitten dan thuis, hebben niets meer om handen. Ze zitten letterlijk achter de geraniums.”

Mensen met hersenletsel kunnen op dit activiteitencentrum aan dagbesteding doen. “Als je thuis zit en je gaat die arm, die eigenlijk al niet meer wil onvoldoende bewegen, dan wordt het alleen maar erger. Door middel van het aanbieden van hobbymatige activiteiten willen wij de motorische vaardigheden activeren.’Bij InteraktContour kunnen verschillende onderdelen worden gedaan. ‘Wezetten ons in voor sport, spel en beweging om de fysieke vaardigheden te verbeteren en te onderhouden.”

InteraktContour

Tijdens een taxiritje is Marina achter het bestaan van InteraktContour gekomen. “Ik ging boodschappen doen, en op dat moment was ik al anderhalf jaar constant thuis. Toen stelde mijn taxichauffeuse InteraktContour voor. Nu zit ik hier vier dagen in de week.”

Er komen verschillende mensen naar InteraktContour.”De één is aan één kant verlamd, de ander heeft moeite met uitspraken. Maar iedereen laat elkaar in zijn waarde, het is een stuk begrip wat je alleen hebt als je een beroerte hebt gehad.”

Revalidatie na een beroerte

“In het ziekenhuis heb ik weer moeten leren eten. Ik werd door middel van koffie met verdikking, getest op slikken. De huishoudelijke dingen zoals leren koken en tafeldekken werd mij allemaal uitgelegd. Dan denk ik, waarom zou ik dat niet meer kunnen, ik kon het vroeger toch ook?”

Van hulp heeft Marina het niet moeten hebben. “Ik kan zelf wel revalideren. Ik ben veel gaan fitnessen. Ik begon in een rolstoel en heb me kunnen opwerken tot ik achter een rol-lator stond. Er komt wel iemand om mijn post te regelen. Verder heb ik niemand nodig. Ik ben hard voor mezelf. Ik moet hier alleen doorheen komen. Ik ga niet huilen omdat ik mezelf zielig vind.”

Van de een op de andere dag ‘gehandicapt’

Vaak zijn mensen al voorgelicht over de gevolgen van een beroerte door een neuroloog. Je kunt eigenlijk beter zeggen dat InteraktContour zich meer inzet voor het stuk acceptatie van verlies. Met name het lotgenotencontact is daar van belang.

Rianne: “Dat maakt het anders dan bijvoorbeeld verstandelijk gehandicapt, dat ben je vanaf je geboorte. Dan weet je niet beter.Bij hersenletsel is er sprake van een breuk in de levenslijn. Bijvoorbeeld een kind van vier jaar valt van de trap. Een paar jaar later zie je problemen voorkomen op de basisschool met leren. Dan wordt het soms gegooid op autisme, PDD-NOS, ADHD. Soms blijkt echter dat de val de oorzaak is van het veranderde gedrag en dan is er sprake van hersenletsel.”

Hoe herken je hersenletsel?

Voorlichting is erg belangrijk om de symptomen te herkennen van een eventueel hersenletsel. Arno: “Er is op dit moment een project gaande in Nederland georganiseerd door Vilans. Ze brengen herkenning en erkenning van hersenletsel bij kinderen onder de aandacht. Op het moment dat het hersenletsel is en je vertoont na twee jaar nog ander gedrag, herstel je bijna nooit meer volledig. Als je er op tijd bij bent is de kans groter om te herstellen. De hersenen zijn in de eerste twee jaar het meest flexibel, daarna vlakt het wat af.” Dus als je het eerder herkent en begint met behandelen zijn de gevolgen minder.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in De Noordoostpolder

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht