Zorg

Ongesteld worden. Moeder speelt belangrijke rol menstruatie

Ongesteld worden hoort erbij voor een meisje. Moeders spelen een belangrijke rol, weet gynaecoloog Ineke van Seumeren (UMC Utrecht).

 

moeder, dochter

Bron: Flickr/ daveparker

Een moeder heeft een grote verantwoordelijkheid als het gaat om hoe haar dochter met haar eerste menstruatie omgaat. „Er zijn moeders die er heel open in zijn”, is haar ervaring. „Maar je hebt er ook die niet meer zeggen dan: ‘als je bloed ziet, kom je maar om een schone onderbroek vragen’. Daar word je als kind niet veel wijzer van.” Van Seumeren is gespecialiseerd in kinder- en jeugdgynaecologie.

De eerste keer

Bij haar komen meisjes die te vroeg, te laat, te heftig of helemaal niet ongesteld worden. Regelmatig melden zich jonge meisjes met klachten over afscheiding. Van Seumeren: „Moeders weten vaak niet dat afscheiding door hormonen kan komen en een voorbode is van de eerste menstruatie. Soms legt de huisarts dat ook niet duidelijk uit. Dan komen ze bij mij. Het is prettig het goed te kunnen uitleggen en zo mensen gerust te stellen.”

Moeder moet voorbereiden

De gynaecoloog kan het niet genoeg benadrukken: hoe je dochter met haar opgroeiende lichaam omgaat, ligt er voor een groot deel aan hoe je het als moeder brengt. „Je kunt haar rustig voorbereiden.

Merk op dat ze borsten begint te krijgen, misschien straks ook haartjes bij haar plasser. Het is toch hartstikke leuk dat met je dochter te bespreken? Meisjes zijn daarin erg afhankelijk van hun omgeving. Als de moeder duidelijk veel pijn heeft bij de menstruatie, neemt de dochter vaak die klachten over.”

Menstruatiepijn

Of het altijd nodig is langdurig op de bank te liggen als je ongesteld bent, betwijfelt Van Seumeren. „Er zijn uitstekende pijnstillende middelen, hoor. Je ziek melden omdat je ongesteld bent, vind ik een soort zwaktebod van vrouwen. Het welbekende briefje voor de gymleraar, dat vind ik ook zo flauw. Bij menstrueren kan pijn horen, daar zijn pillen voor.”

Naar de dokter met zorgen rond de menstruatie van een jong meisje? Dat mag wel, maar het is vaak niet echt nodig. Extreem bloedverlies is wel een reden naar de huisarts en/of gynaecoloog te gaan. Net als menstruatiepijn die zo heftig is, dat gewone pijnstilling niet helpt.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht