Zorg

De relatie moeder en dochter. ‘Ik wil niet op mijn moeder lijken’

Alle vrouwen zijn dochters en allemaal hebben zij een moeder, de een heeft meer geluk dan de ander. Moeders zijn er in alle soorten en maten: lief en geduldig, hard en veroordelend en alles wat daartussenin zit. Maar welke moeder je ook treft, de rest van je leven heb je met haar te maken.

familie, moeder en dochter, moeder, dochter

Bron: Flickr/ Indy Charlie

“Vrouwen die zeggen hun moeder te haten en koppig beweren alle contact te hebben verbroken, roepen dat meestal net iets te fel”, verklaart Genoveef Leers, zelf moeder en dochter en psycholoog. Ook al is er geen contact, echt loskoppelen lukt nooit. “het is de meest fundamentele band die je hebt. Het allereerste contact in je leven. Die loyaliteit naar je moeder blijft levensland. Zelfs kinderen die het echt rot thuis hebben, verwaarloosd en mishandeld zij, blijven gefocust op hun moeder.” meestal gaat het goed. De meeste moeders en dochters kletsen en winkelen wat af.

Wat hebben dochters en moeders nodig? “Een luisterend oor is het belangrijkste”, meent Leers. Je moeder is toch de eerste die belt als er narigheid is. Wat hebben moeders van dochters nodig? “Tja, eigenlijk vind ik dat je als moeder niets kunt eisen, maar je hoopt natuurlijk op liefde.” Er is één groot verschil met de moederzoonrelatie. “Herkenning”, vat Leers samen. “Je herkent zoveel van wat jezelf hebt gevoeld en beleefd. Het spel met poppen, de onzekerheid in de in de puberteit, menstruatiepijn, het zoeken van een partner, kinderen krijgen; het is de herkenning van het vrouw-zijn.”

Ik wil niet op mijn moeder lijken

Er is nog een fundamenteel verschil. Psychoanalyticus Frans Schalkwijk: “Om autonoom te worden, moet een meisje zich losmaken van de moeder, maar om vrouw te worden moet zij zich identificeren met haar. Dat hebben jongens niet.”  Hij ziet in zijn praktijk veel vrouwen die worstelen met de band met hun moeder.

De oorsprong hiervan ligt in de kinderjaren, legt hij uit. “Loslaten gaat gepaard met boosheid: ’stomme mama’. Als moeder daar herhaaldelijk niet begrijpend mee omgaat en zegt, ’maar ik doe toch alles voor je’, dan kan dat meisje zich schuldig gaan voelen over haar boosheid.”

Veel vrouwen willen liever niet op mams lijken. “Als ze té veel op moeder lijken, is het alsof ze geen eigen persoonlijkheid hebben.” Schalkwijk spreekt van een ambivalentie tegenover moeders: ze worden zowel lief gehad als gehaat. “Vooral als vrouwen zich herkennen in eigenschappen uit het hekelgedeelte is dat vreselijk. Zij zien dan die gehate dominantie of kilheid gespiegeld in zichzelf.”

Moederskindje

Schalkwijk schreef het boek “Dit is psychoanalyse.” Bij deze aanpak van psychologische problemen draait het om verbanden tussen huidige problemen en conflicten uit het verleden. Hij geeft het voorbeeld van een vrouw die na de vroege dood van haar vader de taak op zich heeft genomen er áltijd voor haar moeder te zijn. ”Dat patroon is nooit helemaal over gegaan.

Nu deze vrouw getrouwd is, blijkt er weinig ruimte voor een eigen huwelijksleven want dan komt moeder te kort. Ook op haar werk gaat ze veel te ver met verantwoordelijkheden: ze moet er altijd voor iedereen zijn. Tegelijkertijd stort zij zich op haar eigen dochter zoals haar moeder dat bij haar deed. Tot het helemaal leeg is. In haar hart kan ze moeder soms wel schieten, maar ze bellen drie keer per dag en zijn ’de beste vriendinnen’. Er wordt zo een hele gevoelswereld ontkend. Dat is funest. Deze vrouw moet leren loslaten. Een proces van jaren.”

Wat is hét basisingrediënt voor een gezonde moeder-dochterrelatie? ”Een gezonde afstand”, aldus Schalkwijk. ”De vrijheid om ja te zeggen en om nee te zeggen. Ook is een duidelijke rolverdeling belangrijk: de moeder blijft de moeder en de dochter blijft de dochter. Ook al zijn de taken verschoven en zorgt de dochter voor haar ziekelijke moeder, dan nog blijft zij het verlangende kind dat wacht op een bepaalde blik. Een moederlijk gebaar.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht