Zorg

Geslachtsverandering: van erkenning naar concrete stappen.

Op je paspoort staat het: vrouw. In de spiegel zie je het: een vrouw. Mensen noemen je ernaar: mevrouw. Maar je gevoel zegt: ik ben een man. Of misschien wel andersom. In het verkeerde lichaam gevangen zitten, op z’n medisch gezegd ’genderdysforie’.

genderteam, ombouwen, geslachtsverandering

Donathan Goeree (tweede van rechts) krijgt uitleg van medisch maatschappelijk werker Astrid Pascal, over de hulpmiddelen en protheses die gebruikt worden bij de geslachtsverandering, terwijl teamleden psychiater Carel Jiawan (zittend) en gynaecoloog prof. dr.Weijmar Schultz (coördinator van het Genderteam) meeluisteren. Bron: DvhN/ Peter Wassingen

In het verkeerde lichaam

Voor buitenstaanders moeilijk om zich in te verplaatsen. Voor degenen die er aan lijden vaak onmogelijk om te accepteren. Het multidisciplinaire Genderteam van het UMCG – gender is het Engelse woord voor geslacht – begeleidt deze mensen naar hun verlossing, een geslachtsaanpassende operatie.

’Waarom wilt u vrouw worden?”, was in 2004 de openingszin van medisch maatschappelijk werker en assistent-coördinator van het Genderteam Astrid Pascal aan haar eerste patiënt. Meteen mijn eerste fout, stelt ze nu. “De meest voorkomende misvatting rondom transseksualiteit is dat de mensen die bij ons komen de wens hebben om van geslacht te veranderen. Ze willen geen vrouw wórden, of man, ze zíjn het al.”

Het Genderteam

Iedere maand ondergaat één patiënt een geslachtsveranderende operatie bij het Genderteam in het UMCG. Dit team bestaat uit een psychiater, gynaecoloog, maatschappelijk werker, plastisch chirurg, uroloog, KNO-arts en een logopedist.

In totaal hebben ze al ruim 250 operaties verricht sinds 1985. Om daar het zogenoemde ’groene licht’ voor te krijgen, worden patiënten eerst onderworpen aan een uitvoerig psychiatrisch onderzoek. “Dat bestaat uit drie tot negen gesprekken”, vertelt psychiater Carel Jiawan. “Daarin wordt vastgesteld of hun wens om geopereerd te worden echt voortkomt uit een genderidentiteitsstoornis. En niet uit een tijdelijk idee, wat bijvoorbeeld soms door een psychose kan ontstaan. Een belangrijk criterium is onder meer of degene zich kleedt naar het geslacht dat hij denkt te hebben. Zich daar dus ook naar gedraagt.”

Zijn groene oordeel betekent voor de patiënt meer dan alleen de toelating tot het behandeltraject naar de operatie. Jiawan: “De erkenning van hun probleem op zich is minstens zo belangrijk. Eindelijk worden ze gehoord in hun eigen identiteit.”

Wat zijn de stappen bij een geslachtsverandering?

Fase twee omvat onder meer een hormoonbehandeling. Pascal beschrijft het onderdeel als thuiskomen. Simpel gezegd: het oefenen in het leven naar hun uiteindelijke sekse. “Bij transvrouwen kun je denken aan de ontharing of het omhoog brengen van de stem met een logopedist. Bij transmannen aan het tegenovergestelde of het dragen van een imitatiepenis.” Ook is er aandacht voor maatschappelijke aspecten waar transseksuelen tegenaan lopen. “Acceptatie als ze zelfvertrouwen uitstralen. Dat wordt opgebouwd. Maar als iemand zijn baan dreigt te verliezen, kunnen ze ons ook inschakelen om op hun werk voorlichting te geven.”

Roze wolk

Wie op een roze wolk zit, wordt daar afgestoten. “De operatie maakt het plaatje dan wel compleet, het is de kers op de taart”, verduidelijkt gynaecoloog en coördinator Weijmar Schultz. Een ander lichaam lost niet alle problemen op. “Het is niet eenvoudig om een transvrouw er helemaal als een echte vrouw uit te laten zien. De lichaamsbeharing gaat bijvoorbeeld nooit helemaal weg. Hierdoor is het voor hen ook na een operatie soms moeilijk om aan een baan te komen. Ook worden ze soms geridiculiseerd.”

Welke operaties worden er ondernemen bij geslachtsverandering?

Transmannen doen het maatschappelijk beter, stelt hij. Fysiek gezien komen zij er minder goed vanaf. “Een vagina is bijna als echt na te maken, compleet met een functionerende clitoris. Een nagebootste penis wordt nooit een echte. Om staand te kunnen plassen, moet een tweede operatie worden ondergaan. Om een erectie te kunnen krijgen een derde. Daarbij wordt een stukje spier gebruikt dat uit de onderarm wordt verwijderd. Iets wat je altijd blijft zien.”

Ook de nasleep van de reguliere operatie die ongeveer na een jaar plaatsvindt, is beslist geen pretje. “Transvrouwen moeten na de ingreep een paar keer per dag een steeds grotere buis inbrengen. Als je dat twee dagen overslaat, groeit de vagina weer dicht.”

Bezuinigingen op geslachtsverandering

Een kwetsbare groep mensen helpen die het zwaar te verduren heeft, is unaniem waar het Genderteam het voor doet. Maar ook zelf kampt het met problemen. Het werk wordt bemoeilijkt door bezuinigingen. “Verzekeringsmaatschappijen vergoeden sinds een paar jaar alleen nog de aanpassing van primaire geslachtskenmerken”, zegt Schultz. “Een borstvergroting voor transvrouwen hoort daar volgens hen niet bij. De ontharingsbehandeling evenmin. Terwijl voor transmannen de borstamputatie wel wordt vergoed.

Ongelijke behandeling als je het mij vraagt. En wij moeten oneerbiedig gezegd een onaf ’product’ afleveren.”

Erkenning maar nog niet onder het mes

’Wachten, wachten, wachten.” Donathan Goeree (23) uit Kolham staat nummer één op de lijst voor een mastectomie (borstamputatie). In augustus neemt hij plaats op de operatietafel. Maar de fysieke transformatie van vrouw naar man kan hem niet snel genoeg gaan.

De tijd tussen zijn ’groene licht’ en de daadwerkelijke geslachtsveranderende ingrepen, noemt hij het moeilijkste deel van het behandeltraject. “De erkenning is er eindelijk, maar je kunt nog niks doen.”

Van jongs af aan anders

Stuurden zijn ouders bij zijn geboorte nog een hoera, het is een meisje -kaartje rond, al in zijn vroege jeugd gedroeg Goeree zich niet naar zijn sekse. “Jurken kon je vergeten. Spelen deed ik niet met poppen, liever in zoveel mogelijk viezigheid.” Op zijn twaalfde bezocht hij stiekem de kapper. “Ongeveer twee centimeter bleef er over van mijn lange haar.”

Anders dan andere meisjes, zoveel was duidelijk. Alleen zocht hij de verklaring daarvoor niet direct in de juiste hoek. “In die tijd speelden er ook andere dingen die me dwars zaten.We verhuisden vaak, mijn ouders gingen scheiden. Daarbij waren mijn zusjes ook jongensachtige types.”

Help, ik krijg tieten!

Totdat de puberteit kwam, inclusief een buste cup B en een onregelmatige ongesteldheid. “Vooral dat laatste vond ik raar en rampzalig. Mijn borsten verstopte ik wel onder wijde kleding.”

Smoesjes hielpen hem door de situaties waarin dat niet kon. “Als ik al ging zwemmen, deed ik dat met een shirt aan. Ik verbrandde namelijk zo snel. Een schouderblessure heb ik eindeloos gerekt om me maar niet in de meisjeskleedkamer te hoeven omkleden voor het gymmen.”

Zijn moeder weet zijn ongemakken aan het feit dat hij zich aangetrokken voelde tot meisjes. Goeree: “Dat klopte wel, maar ik viel ook op jongens.”

Hoe reageert de omgeving transgender?

Dus begon hij een uitgebreide zoektocht op internet. Uiteindelijk met resultaat. Op biseksuele forums ontmoette hij transgenders. En vond hij voor het eerst herkenning.

Het ’labeltje’ gaf nog geen rust. Nadat hij op zichzelf ging wonen, bleef hij om de haverklap verhuizen. Op zijn negentiende bracht een depressie hem terug naar zijn moeder. “Ik probeerde nog steeds als vrouw te leven, zoals mensen verwachtten. Het lukte niet, innerlijk en uiterlijk botsten.” Hij besloot het zijn moeder te vertellen.

“Toen ik op een avond met haar en mijn stiefvader onder de carport zat, kwam het er vrij bot uit: Volgens mij ben ik een jongen.” Zijn stiefvader reageerde positief. “Had dat maar eerder gezegd.” Zijn moeder bleef stil. “Ze begreep het niet. Net zo min als ik kende zij de term transgender. Ik heb haar de websites laten zien waarop het wordt uitgelegd. Daarna zag ook zij het in: dit is het.” Gesterkt door de steun uit zijn omgeving, vertelde hij het ook op zijn werk. “Ik wilde geruchten voor blijven.”

Wat gebeurt er voordat je geopereerd wordt bij een geslachtsverandering?

Zijn meisjesnaam veranderde in Donathan. In september van 2009, klopte hij aan bij het Genderteam van het UMCG. Niet veel later, vielen de verlossende woorden: “Ik mocht hormonen gaan spuiten.”

De veranderingen juichte hij toe; een zwaardere stem, een baard, bredere schouders en armen en zelfs de grotere schoenmaat. Een opluchting, maar evenzeer een moeizaam traject. “Ik ben bang voor naalden. Zelf injecteren viel me geestelijk erg zwaar.”

Bovendien was het niet het antwoord op alles. “Mijn borsten zijn slechts iets kleiner geworden. Ik draag elke dag strakke hesjes onder mijn kleding. Een noodzakelijk kwaad. Soms kom ik thuis met bloeduitstortingen rond mijn schouders.”

Het is daarom dat Goeree de dagen telt tot hij onder het mes mag. Eerst voor de borstamputatie, een half jaar later voor de geslachtsaanpassing.

“Ik weet dat daarna nog niet alles perfect zal zijn. Acceptatie is iets waar ik altijd voor moet blijven vechten. Maar ik kan niet wachten om op vakantie naar Finland te gaan. De laatste twee keer leverde mijn uiterlijk en afwijkende ID op het vliegveld problemen op. Dat is straks in elk geval verleden tijd.”

Transgenderisme

Waar een travestiet incidenteel door het leven gaat als iemand van het andere biologische geslacht, is dit voor transseksuelen dagelijkse kost. Niet iedere transvrouw of -man ondergaat een geslachtsaanpassende, operatieve ingreep, dan spreek je van transgenderisme. Katja Zwezerijnen (53), koos hier bewust voor.

“Ik heb inderdaad nog een wormvormig aanhangsel”, grapt Zwezerijnen. “En dan bedoel ik niet mijn blindedarm.” Borsten heeft ze ook. “Een handvol, gelukje bij de hormoonbehandeling.” Zo’n twintig jaar geleden ging ze het traject van het Genderteam in, maar ze maakte het niet af. “Te veel spijtoptanten gesproken”, verklaart ze.

Soms vanwege fysieke dilemma’s. “Dan groeide de boel weer dicht of functioneerde het niet.” Vaker door onvoldoende voorlichting. “Rond de operatie is er veel aandacht. Daarna is die ook snel weer weg. Het levert niet iedereen op wat hij wil. Een ander geslachtsdeel betekent niet dat je geen vrede meer hoeft te sluiten met het stukje man dat altijd nog in je hoofd aanwezig is. Of dat die mooie man je ineens wel ziet staan, ze je op het werk accepteren.”

Niet geaccepteerd

Aan die keuze ging wel een lange weg naar zelfacceptatie vooraf. Nooit voelde Zwezerijnen zich het jongetje zoals ze biologisch gezien werd geboren. “Op mijn vierde verkleedde ik mij al met de kleren van mijn moeder. Aan tafel verklikten mijn broertje en zusjes mijn verkleedpartijtjes. Ik zat er met een rood hoofd bij.” Zowel thuis als op school werd ze constant gecorrigeerd.” Lange tijd nam ze dat voor lief. “In mijn hoofd kon ik als meisje verder.” De puberteit veranderde dat. “Ik kreeg lichaamsbeharing. Mijn huid was niet langer glad en vrouwelijk. Uiterlijk en innerlijk gingen botsten.”

Zoals veel transgenderisten probeerde Zwezerijnen haar gevoelens eerst te onderdrukken. Wanneer dat niet lukte, vond ze een weg in het geheime. “Ik leefde als een crimineel. Omkleden en me opmaken deed ik stiekem, altijd zonder sporen achter te laten.” Uitkomen voor haar vrouw-zijn was uitgesloten. “Ik kom uit een streng katholiek gezin..”

Ze vervolgde haar poging als man door het leven te gaan, trouwde en kreeg kinderen. Ook het corrigeren liet ze weer toe. “Mijn vrouw vond me altijd al vrouwelijk, dat leerde ze me af.” Na elf jaar barstte de bom. “Ik had een eigen zaak, droeg dure pakken en reed in een Mercedes.

Maar het was toneelspel. Het interesseerde me niet. Er moest openheid komen, anders ging ik eraan kapot.” Haar huwelijk, dacht Zwezerijnen, zou het wel overleven. “Ze hield toch van me.” Maar een hysterische reactie was wat ze kreeg. Een scheiding waarbij Zwezerijnen verhuisde, was onvermijdelijk. “Vreselijk, vond ik dat. Dat wil niemand met kleine kinderen. Gelukkig zijn ze me trouw gebleven. Ze accepteren me als vrouw.”

Daarmee betekende haar zelfstandige leven ook een bevrijding. “Wat de rest van de wereld vond en vindt, interesseert me niet. Ik ben wie ik ben. Katja, self-made woman.” Dat de officiële documenten daar niet op aansluiten, stoort haar niet. “Dat is interessant op papier, maar in het dagelijkse leven niet van belang.”

Dit verhaal is eerder verschenen in Dagblad van het Noorden.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht