Zorg

’Metalen kunstheup jaarlijks onder scan’

Patiënten met een metaal-op-metaal kunstheup moeten jaarlijks onderworpen worden aan een echo, MRI-of CT-scan. Dit omdat er vaak zwellingen en instabiliteit ontstaan bij dit type heupprothese, stelt Bart Bosker in promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

kunstheup, heup, implantaat

Bron: Wikimedia/Lucien Monfils

Bij metalen kunstheupen ontstaan meer problemen dan lange tijd is gedacht, bleek eerder al uit onderzoek. Orthopedisch chirurgen zijn terughoudender geworden met dit type heupprothese.

Bosker toont in zijn onderzoek aan dat het plaatsen van de kunstheup vaak te onnauwkeurig gebeurt. De chirurg gebruikt zijn ’timmermansoog’ om het kunstgewricht goed in de ’kom’ te plaatsen. Bosker onderzocht tweehonderd patiënten en vond dat bijna eenderde van de kunstheupen niet nauwkeurig genoeg geplaatst was. Volgens hem kunnen chirurgen in de toekomst beter werken met computernavigatie dan hun eigen timmermansoog.

In het tweede deel van zijn onderzoek ontdekte Bosker dat er veel vaker pijnlijke zwellingen rond de prothese ontstaan, zogeheten pseudotumoren. Rond de 35 tot 40 procent van de patiënten had er last van. Bovendien gaan de protheses soms op een bepaalde manier roesten. Daarom zou jaarlijkse controle nodig zijn.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht