Zorg

Laagdrempelige SOA- en HIV- test voor Noord-Nederlandse homoseksuele mannen

Per 1 januari 2014 start Sense Noord-Nederland een Testlab. Hier kunnen mannen die seks hebben met mannen zich aanmelden. Testlab is een online soa-testfaciliteit . Bij Testlab is een soa- en hiv-test gemakkelijk uit te voeren. De cliënt doet namelijk gratis een test zonder een huisarts of een soa-polikliniek te bezoeken. Er wordt getest op gonorroe, chlamydia, syfilis en als je wilt op hiv.

homoseksueel, homo, gay,

Bron: ANP/ Ilvy Njiokiktjien

Hoe kan ik me laten testen op een SOA?

De cliënt vult via de website een vragenlijst in over zijn seksueel gedrag en mogelijke klachten. Afhankelijk van de antwoorden bepaalt het systeem of de cliënt in aanmerking komt voor Testlab. Als dat zo is dan kan hij thuis een formulier printen, waarmee hij naar één van de priklocaties in Noord-Nederland gaat. Daar wordt bloed afgenomen, en kan de cliënt in een aangewezen ruimte zelf een uitstrijk maken. Het materiaal wordt onderzocht in het laboratorium en de uitslag gaat naar de GGD. De cliënt kan met een persoonlijke code zijn uitslag opvragen. Blijkt alles in orde dan is het contact afgerond. Is er sprake van een soa, dan maakt de cliënt een afspraak met de GGD voor behandeling of doorverwijzing naar een specialist.

Waarom is Testlab belangrijk?

Met Testlab hoopt Sense Noord-Nederland dat meer mannen weten of ze een soa of hiv hebben en kunnen ze zich laten behandelen. Kennis van de eigen soa-/hiv-status is de enige manier om de soa-infecties een halt toe te roepen. Met Testlab komt er een nieuwe, laagdrempelige vorm van testen bij, dit naast de bestaande spreekuren.

Zijn er ervaringen met Testlab?

GGD Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werken al met Testlab. Het blijkt inderdaad dat een groep mannen die niet naar de reguliere zorg gaat zich wel via Testlab laat onderzoeken. Soa Aids Nederland coördineert dit landelijk project.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht