Zorg

Schippers staat NIPT-test bij zwangere vrouwen toe

Zwangere vrouwen kunnen binnenkort in Nederland een nieuwe bloedtest laten uitvoeren waarmee onder meer het syndroom van Down kan worden opgespoord. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat besloten, in reactie op een positief advies van de Gezondheidsraad.

zwanger, nipt-test

De zogeheten NIPT-test wordt vanaf 1 april volgend jaar aangeboden bij acht universitaire medische centra als een vervolgscreening tijdens de zwangerschap. Vrouwen bij wie een verhoogd risico is vastgesteld op een baby met bijvoorbeeld Down, kunnen kiezen voor de NIPT als vervolgonderzoek, naast de nu al beschikbare vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

De test wordt in eerste instantie voor 2 jaar aangeboden. Daarna hakt Schippers op basis van een evaluatie de knoop door over definitieve toelating van de test als structureel onderdeel van de screening tijdens zwangerschap.

Hoe werkt een NIPT-test?

Bij de test wordt bloed afgenomen bij de zwangere vrouw. Het DNA van de foetus dat hierin aanwezig is, wordt getest op chromosoomafwijkingen. In tegenstelling tot de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie brengt de test geen risico op een miskraam met zich mee. Of de test ook vergoed gaat worden is nog niet zeker. Schippers heeft het College voor Zorgverzekeringen daarover om advies gevraagd.

Een aantal Nederlandse ziekenhuizen werkte eerder al zonder vergunning mee aan de test. Bloed werd hier afgenomen en naar België gestuurd voor onderzoek. Schippers floot de ziekenhuizen daar voor terug, omdat ze de test nog niet had goedgekeurd.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht