Zorg

Conditie verbeteren COPD erg belangrijk

Tot voor kort werden longpatiënten een beetje in de steek gelaten, vindt professor Thys van der Molen van het UMCG. “Er werd altijd heel cynisch gedaan. Ze hebben hun eigen longen kapot gemaakt. Dus geef ze dan het goedkoopste pufje. Hun conditie gaat toch wel achteruit. Ze krijgen vanzelf een keer longontsteking en dan gaan ze dood.

 

Zo was de houding. Wij willen dat nihilisme doorbreken. Want er blijkt met de patiënt samen veel te bereiken.” Van der Molen en de zijnen begonnen luchtwegverwijders ook te gebruiken voor COPD’ers.  Inhalatiemedicijnen, in de volksmond pufjes, zijn eigenlijk ontwikkeld voor astmapatiënten. Een heel andere groep. Met de goede pufjes blijkt er ook bij COPD’ers veel te doen tegen de kortademigheid. “Wat stuk is aan de longen, is stuk. Dat komt nooit meer goed”, zegt Van der Molen. “Maar wij hebben aangetoond dat een behandeling dan wel degelijk effect heeft.”

COPD conditie verbeterenDe medicijnen maken de luchtpijpjes in de longen wat ruimer, zodat de patiënt weer beter in en vooral uit kan ademen. “Uit ons onderzoek is bovendien gebleken dat ontstekingsremmers bij COPD-patiënten zogenoemde exacerbaties kunnen voorkomen, ziekteperiodes waarvoor zware medicijnen nodig zijn”, zegt professor Dirkje Postma.

Conditie COPD

Professor Dirkje Postma, hoogleraar longziekten in het UMCG

Conditie  verbeteren COPD erg belangrijk

“Als het je dan ook lukt de patiënt in beweging te krijgen en de conditie te verbeteren, is het mogelijk de cirkel te doorbreken”, vervolgt Van der Molen. “We kunnen veel meer dan we dachten. Het kan het verschil zijn of je met je kleinkinderen kan spelen of met je vrouw een stukje kunt fietsen.” Maar dan moet de huisarts de patiënt wel goed advies geven en begeleiden om je conditie te verbeteren met COPD. Dan moeten de zorgverleners wel goed samenwerken. “Tot nu toe is het beleid te veel hapsnap”, vindt Van der Molen. Maar uit een proef met een speciale astma COPD-dienst in Delfzijl blijkt het aantal opnames wel naar beneden te gaan.

 Vitamine C

Niet alleen bewegen, ook voeding is belangrijk, zo weet Dirkje Postma uit onderzoek. “Een flinke dosis vitamine C bleek bij rokende proefdieren, muizen, te zorgen voor minder COPD. Het blijkt dat gezonde voeding heel belangrijk is om COPD tegen te gaan.”

 Nieuwe operatiemethode

In het UMCG worden proeven gedaan met een nieuwe operatiemethode om de longen als het ware te openen. “We zetten boordenknoopjes in de longen”, legt professor Postma uit. “Daarmee worden extra luchtkanaaltjes in de longen gezet zodat de lucht er beter uit kan. Het is nog een experimentele methode maar de resultaten zijn veelbelovend. De patiënt kan weer beter uitademen. Als je dan gestopt bent met roken, inhalatiemedicijnen neemt en werkt aan je conditie, is er toch nog veel te bereiken.”

Het Universitair Medisch Centrum Groningen en Dagblad van het Noorden hebben de Medische Publieksacademie opgericht. Met een serie lezingen en artikelen willen ze wetenschappelijke medische kennis vertalen naar een breed publiek.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht