Zorg

Nieuwe behandeling voor longpatiënten Astma en COPD

Het aantal longaanvallen is gehalveerd, de astmapatiënten zijn minder ziek en de COPD-patiënten gaan minder hard achteruit. Ruim twaalfduizend longpatiënten in Noordoost-Groningen zijn de afgelopen jaren op een nieuwe manier door huisartsen, Ommelander Ziekenhuis Groep en LabNoord behandeld en dat werpt vruchten af. De ’ketenzorg’ is een voorbeeld dat elders in het land gevolgd wordt.

roken, astma, longen, sigaretten, sigaret, 18, 18plus, verbod

Bron: ANP/ Rick Nederstigt

Steeds meer longpatiënten

Noordoost-Groningen is een van de gebieden met de meeste rokers, en dus longpatiënten, van Nederland. Het aantal rokers neemt zelfs nog toe, bleek deze week uit onderzoek. Er komen daardoor elk jaar een paar duizend longpatiënten bij. De longartsen in de ziekenhuizen kunnen dat nooit alleen aan.

“Daarom zijn we in 2005 en 2006 bij elkaar gaan zitten om te kijken hoe we dit gezamenlijk kunnen aanpakken”, zegt longarts Ronald Meijer van de Ommelander Ziekenhuis Groep. “Samen met LabNoord en de longartsen kunnen we veel betere zorg leveren dan we als huisartsen alleen zouden kunnen”, zegt huisarts Roland Riemersma.

Gezondheidscentrum

Het gesprek vindt plaats in het nieuwe Gezondheidscentrum Overdiep in Appingedam. Hét voorbeeld van hoe de gezondheidszorg over een paar jaar overal geregeld moet zijn. In het splinternieuwe gebouw zitten alle huisartsen van Appingedam bij elkaar, met tal van andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten, psychologen, logopedisten, maatschappelijk werk, thuiszorg, apotheek, LabNoord en noem maar op. Er is zelfs een operatiekamer voor kleine ingrepen.

 Hoe gaat behandeling?

De behandeling begint met een longfunctie-onderzoek en dat doet LabNoord, ook in Overdiep. De patiënt blaast hard in een apparaat dat meet hoe goed of slecht de longen werken. Daar komen wat andere testjes bij, zoals een klachtenscore en inhalatietechniek en dan kan de arts advies geven over welke medicijnen nuttig zijn. Meestal zijn dat inhalatoren; pufjes, waarmee de benauwdheid en kans op longaanvallen fors minder kunnen worden. Er zijn tientallen verschillende soorten inhalatoren met diverse medicijnen erin.

Verbetering voor patiënt

“Sinds de start van ons project is er enorm veel verbeterd voor onze patiënten”, meent huisarts Riemersma. “Als huisarts kun je op deze manier gebruik maken van de deskundigheid van de longarts en krijg je een goed longfunctieonderzoek.”

De uitslagen van de tests gaan digitaal naar de longartsen. “Ik krijg dus veel papieren patiënten, die ik zelf helemaal niet hoef te zien”, zegt longarts Meijer. “Ik zie het dossier en de uitslagen van de test. Dat leidt meestal tot een betrouwbare diagnose.” Alleen de patiënten waar iets bijzonders mee is, vraagt Meijer naar het ziekenhuis te komen. “Maar na een bezoek aan de poli hier gaan ze terug naar de huisarts.”

Oproep voor longpatiënten

Alle longpatiënten worden ieder jaar opgeroepen voor een controle. Vaak valt er dan nog wel wat te verbeteren. Andere medicijnen, een Appingedam De 62-jarige Hendrik Smit uit Appingedam heeft wat meer lucht sinds hij door huisarts Riemersma en longarts Meijer behandeld wordt. Hij laat thuis aan de keukentafel twee inhalatoren zien. “Ik moet hier elke dag een paar keer mee in-en uitademen. Het werkt wel, want ik voel dat ik echt minder benauwd ben. Ik kan meer.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht