Zorg

3D-printer kan patiënt met brandwond helpen

De Nederlandse Brandwonden Stichting kan een volgende stap zetten bij de hulp aan verminkte personen. Een geavanceerde 3D-printer moet ertoe bijdragen dat neuzen en oren gereconstrueerd kunnen worden. Dat gebeurt door met lichaamseigen cellen nieuw kraakbeen te maken.

kraakbeen, 3d printer, brandwonden

Bron: Youtube/ Flintwave

„Bij verbranding zijn oren en neuzen erg kwetsbaar, want kraakbeen groeit niet terug”, zegt arts-onderzoeker Ernst Jan Bos. De komst van een 3D-printer moet ervoor zorgen dat er een biologisch afbreekbare mal gemaakt wordt waarin het nieuwe kraakbeen in de juiste vorm kan groeien. De geprinte mal wordt onder de huid aangebracht bij de patiënt. Het nieuwe kraakbeen kan in de juiste driedimensionale vorm groeien tot een nieuw lichaamsdeel.

 

De onderzoeksgroep wordt gefinancierd door de Brandwonden Stichting en bestaat uit artsen en onderzoekers van het Brandwondencentrum Beverwijk en VU Medisch Centrum.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht